ΕΚΔΡΟΜΕΣ

19.06.2021-21.06.2021

Νησί Παμβώτιδας- Θύαμις Ποταμός- Κατσανοχώρια

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα μας βρει στην Ήπειρο.
Στο νησάκι της κυρά Φροσύνης βαδίζοντας και μαθαίνοντας την ιστορία του.
Στο παρόχθιο δάσος του ποταμού Θύαμις ή Καλαμά και στα μοναστήρια της Ζίτσας.
Στα Δ. Τζουμέρκα, στον ποταμό Άραχθο και στα Κατσανοχώρια με το μοναδικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θόδωρου Παπαγιάννη.
 
 Συνοπτικό πρόγραμμα εκδρομής.
 
Σάββατο 19 Ιουνίου: Νησάκι της Κυρά Φροσύνης

07:30
Συγκέντρωση στο ελεύθερο πάρκινγκ μετά το Ποσειδώνιο.
13:00 Άφιξη στα Γιάννενα με ενδιάμεση στάση για wc και καφεδάκι στην STRATA.
 Η μέρα είναι αφιερωμένη στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης με την γνωστή και συγκλονιστική ερωτική ιστορία ανάμεσα στο ανεξάρτητο και προκλητικό, για την εποχή εκείνη, πνεύμα της κυρά Φροσύνης και τον παντρεμένο γιο του Αλή Πασά, τον  Μουχτάρ. Ο Αλή Πασάς πιεζόμενος από την οικογένεια και τη σύζυγο του γιου του, συλλαμβάνει την κυρά Φροσύνη και μαζί με άλλες 17 γυναίκες τις καταδικάζει σε πνιγμό μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα. Η μοίρα βέβαια δεν επιφύλαξε καλύτερη τύχη στον ίδιο αφού μετά από 20 χρόνια σε μία διένεξη που είχε με τον Σουλτάνο της Πόλης, αποκεφαλίστηκε στο νησάκι της λίμνης.
 
Στο νησάκι αυτό το 2ο στην Ελλάδα μέσα σε λίμνη που κατοικείται, είναι χτισμένος ένας γραφικός και όμορφος οικισμός, με παραδοσιακά σπίτια και 7 Μονές με μοναδικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Τα παραλίμνια ταβερνάκια του, σερβίρουν πιάτα με χέλια, βατραχοπόδαρα και πέστροφες, καθώς και  πεντανόστιμα γιαννιώτικα γλυκά.
Η επίσκεψη στη μονή του Προφήτη Ηλία στο υψηλότερο σημείο του νησιού, θα σας χαρίσει μοναδική θέα προς την λίμνη, την πόλη και την επιβλητική φύση και η ξενάγησή μας στις μοναδικές αγιογραφίες θα μας αποζημιώσει.
 
 Κυριακή 20 Ιουνίου: Ζίτσα - Θύαμις ποταμός

07:30-09:00
πρωινό. Η μέρα είναι αφιερωμένη στην περιοχή της Ζίτσας και στον ποταμό Θύαμις.
Η ονομασία που προέρχεται από το ρήμα «θύω» που σημαίνει εφορμώ, κατασπαράζω, βρίσκομαι σε ορμή. Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ηπείρου (115 χιλιόμετρα). Οι  πηγές του βρίσκονται στο όρος Νεμέρτσικα, (σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας) και εκβάλει στο Ιόνιο δημιουργώντας ένα από τα ομορφότερα και πλουσιότερα σε βιοποικιλότητα Δέλτα της Ελλάδας. Σε όλο το μήκος του δημιουργεί όμορφα παρόχθια δάση με ιτιές, σκλήθρα, πλατάνια, σφενδάμια, γαύρους, λεύκες, φραξούς, φτελιές, οστρυές, λεπτοκαρυές, λιγαριές.  Σε αυτό το τοπίο της μεγάλης αυτής αισθητικής και βιολογικής θα περπατήσουμε και θα απολαύσουμε την ορμή του.
Επίσης θα επισκεφθούμε εκπληκτικά μοναστήρια μέσα σε φαράγγια και σε σπήλαια.
 
Δευτέρα 21 Ιουνίου: Κατσανοχώρια

07:30-8:30
πρωινό - αναχώρηση. Η μέρα είναι αφιερωμένη στα Κατσανοχώρια
11 υπέροχοι και άγνωστοι οικισμοί χτισμένοι σε υψόμετρα από 600 - 900 μέτρα σ’ ένα οροπέδιο συνολικής έκτασης 80 τετ. χιλιόμετρων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο και απέναντι στις επιβλητικές κορυφές των Τζουμέρκων.
Σ’ έναν από αυτούς θα γνωρίσουμε τον παγκοσμίου φήμης γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη και τα έργα του μέσα, στο μουσείο αλλά και υπαίθρια κάνοντας μια διαδρομή μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας του 11ου αιώνα. Σ’ έναν άλλο θα αγναντέψουμε από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία την σμίξη των δύο ποταμών του Καλαρρύτικου και του Άραχθου και από έναν τρίτο θα ξεκινήσουμε περπατώντας για να βρούμε τον καταρράχτη της Κλίφκης και να κολυμπήσουμε στα δροσερά νερά του.
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.
  
Η διαμονή μας  θα είναι στην Ζίτσα σε δύο ξενώνες, στον ανακαινισμένο «Καλλιθέα» και στο «Αγνάντι».
 
 
Κόστος συμμετοχής :  
 
Δίκλινο: 195 €/άτομο
Εξτρά χρέωση για μονόκλινο 40€
 
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
 
  • Μεταφορά με λεωφορείο (52 θέσεων με κάλυψη 60%)
  • 2 Διανυκτερεύσεις με πρωινό
  • 1 Γεύμα με ντόπια κρέατα και σπεσιαλιτέ στο Βουτσαρά
  • Ξενάγηση στο νησί της κυρά Φροσύνης και στην Αρχαία Πασσαρώνα
  • Συνοδός του γραφείου
 
Δεν περιλαμβάνονται:
Τα  υπόλοιπα γεύματα και το city tax

 
                      Κρατήσεις αποκλειστικά με email στο: info@elliniko-panorama.gr
 
 Η κράτησή σας θα επιβεβαιωθεί με e-mail και θα σας αποσταλεί αναλυτικό πρόγραμμα.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901