89

Σεπτέμβριος 2012

σελ 101-125

Σέρβια

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων Κοζάνης συγκεντρώνει για πολλούς και ποικίλους λόγους τον θαυμασμό μας: για την στρατηγική  θέση στους πρόποδες του λόφου και  την θέα  στην εκτεταμένη Λίμνη Πολυφύτου. Για το γειτονικό, άγριας μεγαλοπρέπειας φαράγγι. Για τις σπουδαίες βυζαντινές  εκκλησίες, καθώς και το κρυμμένο, στο ¨Μικρό Φαράγγι¨,  ασκηταριό του Αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού.

Τέλος, για το περίφημο Βυζαντινό Κάστρο με την Ακρόπολη, που από την κορυφή του λόφου, ατενίζει όλο τον ορίζοντα.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Βασιλική των Κατηχουμένων, Ναός των Αγ. Αναργύρων, Ασκηταριό του Αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού, Ναός Αγίου Θεοδώρου 11ου αιώνα, Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου 14ου αιώνα
Φαράγγι Σερβίων με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς
Πεζοπορική διάσχιση του Μεγάλου Φαραγγιού ως την Ακρόπολη των Σερβίων, Πεζοπορία ως το Ασκηταριό του Αγ. Γεωργίου, Πεζοπορία ως το Μικρό Φαράγγι

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στην περίφημη Χούνη, το Μεγάλο ή Χρυσό Φαράγγι των Σερβίων


Η πόλη των Σερβίων από την αρχή του μονοπατιού.

Ξεκινάμε χαράματα από την Θεσσαλονίκη, βρίσκουμε τον Αιμίλιο έξω απ’ την Κοζάνη και σε λίγο διαβαίνουμε την μεγάλη γέφυρα των 1370 περίπου μέτρων πάνω από την λίμνη Πολυφύτου. Παίρνουμε τις ανηφοριές της πόλης των Σερβίων και, ελάχιστα λεπτά μετά, αφήνουμε το αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης ενός εστιατορίου με θέα εκπληκτική. Απολαμβάνουμε τούτη την πρωινή ώρα τη μοναξιά μας. Οι μόνες ζωντανές υπάρξεις  είναι δύο χαριτωμένα σκιουράκια, που όχι μόνον δεν δείχνουν να μας φοβούνται αλλά σχεδόν ποζάρουν με αυταρέσκεια στο φακό.

Μερικά μέτρα μετά τον υπαίθριο χώρο του εστιατορίου βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Είναι άριστα αποκατεστημένο, με θαυμάσια τοιχοποιϊα και εξαίρετες τοιχογραφίες στο εσωτερικό. Χτισμένο πάνω σε βράχο, ακριβώς στο χείλος ενός γκρεμού, το εκκλησάκι μας χαρίζει ένα υπέροχο θέαμα τόσο στην κάτοψη της πολιτείας των Σερβίων, όσο και στο στόμιο της συγκλονιστικής «Χούνης», του «Μεγάλου ή Χρυσού Φαραγγιού» των Σερβίων.

-Εδώ βρίσκεται η αρχή της περιπατητικής μας διαδρομής, που διεισδύει στο φαράγγι, λέει ο Αιμίλιος.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T47 / Φυσικό περιβάλλον / Κοζάνη /

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης
Διάσπαρτες ανάμεσα σε πτυχώσεις εδάφους ή απότομες λοφοπλαγιές, έξω από τον Μικρόβαλτο Κοζάνης, ορθώνονται κατακόρυφα μερικές κολώνες. Όλες οι κολώνες έχουν στην κορυφή τους έναν ομοιόμορφο «σκούφο», μια μεγάλη γκρίζα πέτρα, που ισορροπεί με αξιοθαύμαστο τρόπο πάνω από τον κορμό και φέρνει έντονα στο νου απόληξη καμινάδας. 
T58 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βλάστη

Βλάστη
Τόπος ιστορικός, γραφικός και ορεινό, φημισμένος για τα τυροκομικά του προϊόντα, τις θαυμάσιες υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τα δάση και την γυμνή κορυφογραμμή του Σινιάτσικου.
T61 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Σισάνι Κοζάνης

Σισάνι Κοζάνης
Σε μια πανέμορφη ορεινή κοιλάδα της Κοζάνης το Σισάνι, είναι ένας εξαίρετος προορισμός τεσσάρων εποχών, διάσημος για τον Βυζαντινό Επισκοπικό ναό αλλά και για τα περίφημα φασόλια του.
T53 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βελβεντό Κοζάνης

Βελβεντό Κοζάνης
Οι δύο λιγόωρες επισκέψεις στο παρελθόν μας είχαν αφήσει την ανάμνηση μιας μικρής, νοικοκυρεμένης κωμόπολης της επαρχίας. Που η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της ισορροπούσαν αρμονικά ανάμεσα στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο των Πιερίων και την νωχελική υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα. 
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T113 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια
Ο «Ψηλός Αϊ – Λιάς», όπως συνηθίζουν ν΄αποκαλούν τον λόφο τους οι κάτοικοι της Κοζάνης, ορθώνεται προστατευτικά πάνω από το Β –ΒΔ τμήμα της πόλης. 
T118 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.
Η δεύτερη –μετά τον Ιούλιο του 2017- επίσκεψή μας στον Μπούρινο μας έδωσε τη χαρά όχι μόνον να ξανασυναντήσουμε τους καλούς Σιατιστινούς ορειβάτες φίλους μας αλλά και ν’ ανέβουμε στα γοητευτικά υψίπεδα της κορυφής Ντρισινίκος, στα 1866 μέτρα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κοζάνη

Αξία Άρθρου: 1 €