90

Νοέμβριος 2012

σελ 120-135

Όρος Φλάμπουρο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Φλάμπουρο είναι ορεινός όγκος που αποτελεί τμήμα του οροσυμπλέγματος της Βόρειας Πίνδου. Είναι η Α-ΒΑ απόληξη του ορεινού συγκροτήματος της Τύμφης, από το οποίο χωρίζεται με το ρέμα της Μόρφας και την κοιλάδα του Ρασενίτη ποταμού.

Αθέατο μέσα στα πυκνά δάση των μαυρόπευκων του Φλάμπουρου και 7χλμ. από την Λάϊστα, βρίσκεται το ιστορικό αλλά ερειπωμένο –πια- μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του 1795. Μ’ ένα τεράστιο, παλιό σιδερένιο κλειδί, γίνεται η πρόσβαση στο εσωτερικό του Καθολικού, που είναι κατάγραφο από τις αγιογραφίες των περίφημων Χιονιαδιτών ζωγράφων από το 1884.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Σπάνιας ομορφιάς αγιογραφίες των Χιονιαδιτών Ζωγράφων στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας
Πεζοπορία στο Φλάμπουρο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Όρος Φλάμπουρο

Όλα σχεδόν τα βουνά της Πίνδου, που αναφύονται στη μεγάλη ενιαία οροσειρά του ελληνοαλβανικού κορμού, έχουν πάνω-κάτω μια οριζόντια τομή ανάπτυξης που ξεκινάει από τα ανατολικά και σβήνει με διαδοχικά ορεινά μέτωπα και κορυφώσεις προς τα δυτικά.

Εξαίρεση ίσως αποτελεί η πιο άγνωστη, αυτοτελής και πιο μικρή σε έκταση και ανάπτυγμα οροσειρά του Φλάμπουρου, που έχει φυσικό σύνορο τον Αώο ποταμό και περικλείεται από τη Βωβούσα και τη Λάϊστα, χωριά που την τέμνουν οριζόντια, αλλά που όμως έχει κάθετη γεωγραφική ανάπτυξη και κατεύθυνση. Πιθανότατα δε να θεωρείται και η πιο δασωμένη έκταση από ολόκληρο τον πινδώο κορμό, καθώς ελάχιστα τμήματά της μένουν γυμνά και χαρακτηρισμένα ως υποαλπικές ζώνες.

Η κορυφογραμμή που σχηματίζει είναι καμπυλωτή κι έχει ήπια διαβάθμιση, η δε κατεύθυνσή της αρχίζει από τα υψώματα της περίφημης Μόρφας (που αποτελεί τον πυρήνα της άγριας ζωής στην Πίνδο) και με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική, αφού διαγράψει ένα ήπιο υψομετρικό τόξο, με πέντε ανεπαίσθητες κορυφώσεις, απολήγει τελικά σβήνοντας στις δύσβατες χαράδρες του Αώου, στο πιο απρόσιτο τμήμα του ποταμού, σε αυτό δηλαδή που εκτείνεται ανάμεσα από τη Βωβούσα και τη γέφυρα Παλιοσελίου.

Όλη αυτή η οροσειρά είναι πυκνοδασωμένη, αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα αλλά και μια εκτεταμένη εστία της άγριας ζωής και στερείται σχεδόν ολοκληρωτικά από οικισμούς, προσβάσεις και ανθρώπινη επέμβαση. Ευτυχώς…

Οδικά όμως έχει τεμαχιστεί, για λόγους υλοτομικούς, αλλά ευτυχώς μόνο στο νοτιοδυτικό της τμήμα, αυτό που προσεγγίζεται από τη Λάϊστα, ένα αμιγώς υλοτομικό χωριό, στο οποίο οι λίγες οικογένειες που διαμένουν όλο το χρόνο εκεί (περίπου δέκα) αποζούν και ασχολούνται με την υλοτόμηση των χιλιάδων δασικών δέντρων της περιοχής.

Αν εξαιρέσει κανείς ένα δασικό δρόμο που οδηγεί από τη Λάϊστα προς την κορυφογραμμή “Kλέφτες” (1.874 μ.) κι έναν άλλο που είναι σχεδιασμένος από χρόνια αλλά σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί και οδηγεί στο επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό του Παλιοχωρίου και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται χωμένο στις δασοσκεπείς πλαγιές της παραπάνω οροσειράς, δεν υπάρχει άλλο οδικό διάγραμμα ή πλέγμα που να τεμαχίζει την περιοχή, μια περιοχή που καταλαμβάνει χιλιάδες εκτάρια δασοκαλυμένης ζώνης.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T73 / Περιήγηση / Ιωάννινα /

Δίκορφο Ζαγορίου

Δίκορφο Ζαγορίου
Από τους γραφικότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγοριού το Δίκορφο, χαρίζει στους επισκέπτες του απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, πανέμορφα μονοπάτια και υψηλού επιπέδου φιλοξενία.
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T84 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Αγριόγιδο

Αγριόγιδο
Ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου μας εισάγει στον άγνωστο κόσμο και στις συνήθειες του Αγριόγιδου, του κυρίαρχου των γκρεμών και των δυσπρόσιτων βουνών, που τόσο ελάχιστα προστατεύεται από την πολιτεία και τόσο άγρια κυνηγιέται από τον άνθρωπο.
T84 / Δραστηριότητες / Ιωάννινα /

Ορεινή διάσχιση Γράμμου

Ορεινή διάσχιση Γράμμου
Μοναχικός οδοιπόρος ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας οδηγεί με τις φωτογραφίες και την γραφή του σε μία συγκλονιστική διάσχιση της κορυφογραμμής του Γράμμου, που βρίθει από τεκμήρια και μνήμες των αδυσώπητων μαχών του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.
T84 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Οι Σκάλες του Ζαγοριού

Οι Σκάλες του Ζαγοριού
Ήταν μια εποχή, που δεν υπήρχαν αμαξιτοί δρόμοι στο Ζαγόρι. Τότε οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με τις Σκάλες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις σοφές κλίσεις, τα προστατευτικά τοιχαλάκια και τα ξεκούραστα σκαλοπάτια, αληθινά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.
T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Διάφανα νερά με χαριτωμένους τρίτωνες, όχθες με καταπράσινο χορτάρι, θέα του Σμόλικα που προκαλεί δέος. Είναι η περίφημη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, προσιτή ακόμη και σε μικρής ηλικίας πεζοπόρους.

T112 / Παράδοση / Ιωάννινα /

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).
ΗΠΕΙΡΟΣ, Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια

Αξία Άρθρου: 0.50 €