90

Νοέμβριος 2012

σελ 72-97

Μονή Παναγίας Ξενιάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε απόσταση 50 χλμ. από τον Βόλο, στις πυκνοδασωμένες πλαγιές της Όθρυος, γνωρίζουμε δύο από τα ιστορικά μοναστήρια της Θεσσαλίας: την Κάτω και Άνω Μονή Ξενιάς. Με πιθανή ίδρυση τον 12ο-13ο αιώνα, η Κάτω Ξενιά κτίστηκε ίσως στη θέση κάποιου παλαιοχριστιανικού ναού. Για την Άνω Μονή Ξενιάς, αντίστοιχα, πιθανολογείται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι υφίστατο ήδη από τον 5ο  αιώνα

Ένα εξαίσιο μονοπάτι συνδέει τα δύο μοναστήρια και μας δίνει την μεγάλη ευχαρίστηση να γνωρίσουμε τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του τόπου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Άνω και Κάτω Μονή Ξενιάς
Μονοπάτι που συνδέει την Άνω και Κάτω Μονή Ξενιάς

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στη διαδρομή για την Ξενιά

Προτείνω να πάρουμε ακριβή στοιχεία της διαδρομής, λέει ο φίλος μας, καθώς ξεκινάμε με δυο αυτοκίνητα από την πόλη του Βόλου. Έτσι θα διευκολύνουμε όσους θελήσουν ν' ακολουθήσουν τα βήματά μας. 

Επιλέγουμε ως σημείο αναφοράς τους φωτεινούς σηματοδότες που μας κατευθύνουν από την έξοδο της πόλης, αριστερά προς Αγχίαλο και Αθήνα. Εκεί μηδενίζουμε την ένδειξη στο οδόμετρο. Στη συνέχεια η διαδρομή μας εξελίσσεται ως εξής:

Βγαίνοντας από το Βόλο διασχίζουμε αρχικά την παραθαλάσσια πόλη της Αγχιάλου, με τον αρχαιολογικό της χώρο πλάι στο δρόμο. Στα 24 χλμ. εγκαταλείπουμε τον επαρχιακό δρόμο και συναντάμε δεξιά την Εθνική Οδό προς Λαμία και Αλμυρό (εναλλακτικά, βέβαια, μπορούμε να συνεχίσουμε τον επαρχιακό δρόμο προς Αλμυρό). Στα 32.5 χλμ. αφήνουμε την Εθνική Οδό και κατευθυνόμαστε δεξιά προς Αλμυρό. Στα 34.2 χλμ. συναντάμε μετά τον Αλμυρό πινακίδα που μας οδηγεί αριστερά προς Αθήνα και Ι. Μονή Ξενιάς. Στα 39.7 χλμ. νέα πινακίδα δείχνει την πορεία μας δεξιά προς τον βοηθητικό δρόμο για την Αθήνα και τη Μονή Ξενιάς. Ήδη κινούμαστε παράλληλα με την Εθνική Οδό και, ένα χιλιόμετρο μετά, συναντάμε τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο του Άλου, με την εντυπωσιακή τοιχοποιία των λαξευτών ογκόλιθων. Λίγο αργότερα, στα 43.8 χλμ. εγκαταλείπουμε οριστικά τα πεδινά και ανηφορίζουμε προς την Βρύαινα και τη Μονή.

Ξεμακραίνει ο κάμπος και ο κόλπος του Αλμυρού, καθώς σταδιακά κερδίζουμε υψόμετρο και κάποια στιγμή αντικρύζουμε απέναντί μας, στο άκρο ενός κατάφυτου λοφίσκου, τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Νέας Κάτω Μονής Ξενιάς. Ήδη, στα 48.9 χλμ., μια τελευταία πινακίδα μας οδηγεί, μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά, στον χώρο της Νέας Μονής. Τη στιγμή που στο οδόμετρο βλέπουμε την ένδειξη 49.5 χλμ. από τον Βόλο, βρισκόμαστε μπροστά στον περιφραγμένο χώρο της Παλιάς Μονής, σε υψόμετρο 300 σχεδόν μέτρων.


Η μεγαλοπρεπής Παλιά Κάτω Μονή Παναγίας Ξενιάς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
T119 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
Έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες η Νότια Μαγνησία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Διαθέτει, ωστόσο, εκπληκτική ακτογραμμή, γραφικότατους οικισμούς και το εμβληματικό Χλωμό Όρος, με δύσκολη πρόσβαση αλλά απαράμιλλη θέα από το ύψος της κορυφής.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία, Αλμυρός

Αξία Άρθρου: 0.50 €