94

Ιούλιος 2013

σελ 58-67

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με αφετηρία τον γραφικό, παραθαλάσσιο οικισμό της Ελιάς, αρχίζουμε να κινούμαστε προς τον νότο. Στην ανατολική ακτογραμμή του Λακωνικού κόλπου αρχίζουμε ν' ανακαλύπτουμε, μία-μία, υπέροχες αμμουδερές παραλίες, άλλες περιορισμένες σε έκταση και άλλες αχανείς, όλες με γαλαζοπράσινα διαυγέστατα νερά. Η διαδρομή μας τερματίζει στην μικρή χερσόνησο της Ξυλής, με τη θαυμάσια αμμουδιά της Πλύτρας αλλά και τις εκπλήξεις του αρχαιολογικού χώρου του Ασωπού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Παραλία Βιανδίνη, Παραλία Τηγάνια, Παραλία Μποζάς, Παραλία Πλύτρα
Ανάγλυφη παράσταση Ηρακλή, Λατομείο Αρχαίου Ασωπού

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Παραλίες Λακωνικού κόλπου


Λιμάνι Ελιάς.

Λιμάνι Ελιάς, ώρα δειλινού. Η πιο γλυκειά ώρα σ’ αυτό τον τόπο. Καφεδάκι στο γραφικό ταβερνείο του λιμανιού. Πολλές βάρκες, επαγγελματικές κι ερασιτεχνικές, αραγμένες στα γαλήνια νερά.

Ξαφνικά μια γυναικεία μορφή κάνει την εμφάνισή της στην προκυμαία.

Κορμοστασιά λυγερή, την καλύπτει αισθησιακά ένα μακρύ, μαύρο φόρεμα, ιδιαίτερα λεπτό. Βαδίζει αργά, λικνιστικά, μια παράξενη οπτασία με φόντο τον σκούρο όγκο του Ταϋγέτου. Ένα υπέροχο θηλυκό , μπροστά στο περίγραμμα του "αρσενικού", λακωνικού βουνού. Απομένουμε σιωπηλοί, απέναντι στην εικόνα που ξετυλίγεται μπροστά μας σαν φιλμ αργόσυρτο, ρομαντικό, μιας άλλης εποχής.

Κάποια στιγμή η οπτασία χάνεται. Απομένει πίσω της ο Ταϋγετος, που όλο και σκουραίνει. Την ηρεμία διαταράσσει ένας χτύπος ρυθμικός και πολύ χαρακτηριστικός. Είναι το παραδοσιακό χτύπημα ενός μεγάλου χταποδιού στο τσιμεντάκι του λιμανιού. Ακούγεται θόρυβος μηχανής. Ένα μικρό ψαροκάικο ξεκινάει για τ' ανοιχτά. Ξεκινάμε κι εμείς για το ξενοδοχείο μας, το εμβληματικό «ΆΛΑΣ»λίγο πιο πάνω, στην ακτογραμμή της Ελιάς. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Λακωνία /

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής
Στην καρδιά του αγέρωχου Ταΰγετου, κάτω από τις γυμνές, πανύψηλες κορυφές, φωλιάζει ένα δασικό οικοσύστημα αξεπέραστης ωραιότητας, το περίφημο Δάσος Βασιλικής.
T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία

Αξία Άρθρου: 0.50 €