99

Μάϊος 2014

σελ 14-40

Έξω Μεριά Τήνου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το οδοιπορικό ξεκινάει από τον παραδοσιακό «Τριπόταμο» και συνεχίζει –ψηλότερα- στην «Καρδιανή», με τα έξοχα πλακόστρωτα σοκάκια, την εμβληματική κρήνη με τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τα σκαλοπάτια και τις καμάρες.

Πιο πάνω εντυπωσιάζουν τα «Υστέρνια», με την θέση, την αρχιτεκτονική και τον μοναδικό πλακόστρωτο πεζόδρομο ως την ακτή. Βορειότερα ακόμη μαγνητίζουν το βλέμμα οι περίφημες «Σκάλες», οι αλλεπάλληλες πεζούλες, οι μικροσκοπικοί οικισμοί και βέβαια ο «Πύργος», η γενέτειρα του γλύπτη «Γιαννούλη Χαλεπά», ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο γλυπτικής.

Στον Όρμο του Πανόρμου, μια στάση για ολόφρεσκο ψάρι είναι απαραίτητη όπως και μια βουτιά στις θαυμάσιες γειτονικές παραλίες.

Μια βάρκα μάς μεταφέρει σε μερικά λεπτά στην νησιδούλα «Πλανήτη», με τον ετοιμόρροπο αλλά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής «Φάρο Πλανήτη», στην κορυφή του μικρονησιού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Χωριά της Έξω Μεριάς, Καρδιανή, Πύργος, Υστέρνια, Τριπόταμος
Βρύση της Κιουράς, Επτάκρουνος Κρήνη, Μαρμάρινη Στράτα Υστερνίων, Φάρος Πλανήτη
Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, Μουσείο Π.Ι.Ο.Π.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Καρδιανή. Πανηγύρι και παράδοση


Η Καρδιανή στις ομρφιές της.

Με κατεύθυνση Δ-ΒΔ, βγαίνουμε προς Καρδιανή. Πριν από το χωριό μάς εντυπωσιάζει στο πλάι του δρόμου η θεαματικότερη μορφή "TAFONI" της Τήνου. Είναι οι μεγάλες κοιλότητες, που σχηματίζονται μετά από χιλιάδες χρόνια διάβρωσης στις σχιστολιθικές διαπλάσεις, στους οφειτασβεστίτες  και στους γρανίτες και δημιουργούν μορφές βράχων ιδιαίτερου κάλλους. Κατά τον π. Μάρκο Φώσκολο,"ακραία περίπτωση tafoni αποτελεί η γιγαντιαία μορφή, λίγο πριν την Καρδιανή, που έχει αποσπάσει τον θαυμασμό, όχι μόνο των περιηγητών αλλά και των ειδικών επιστημόνων και αντιπροσωπεύει εθνικό φυσικό μνημείο υπερτοπικού ενδιαφέροντος". 


TAFONI

Μερικά λεπτά μετά αντικρίζουμε, τον αμφιθεατρικό οικισμό της Καρδιανής. Η διατήρηση της παραδοσιακής μορφής του οικισμού είναι εντυπωσιακή

Η πρόσβαση, όμως, δεν δείχνει σήμερα τόσο απλή στο όμορφο χωριό. Καθώς φτάνουμε, εισχωρούμε από την είσοδο "Α" και το μετανιώνουμε στη στιγμή. Το δεξί ρεύμα της στενής, κατηφορικής διαδρομής είναι κατειλημμένο από αμέτρητα αυτοκίνητα. Έχει απομείνει ένα μόνον ρεύμα και αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν ξαφνικά εμφανιστεί κάποιο, αντίθετα ερχόμενο αυτοκίνητο. Ξορκίζω τις κακές σκέψεις και συνεχίζω απτόητος στον μονόδρομό μου. Ήδη πλησιάζουμε στην... καρδιά της Καρδιανής, εκεί όπου γίνεται ο χαμός του πανηγυριού. Ξεφυσάω με ανακούφιση- φτάσαμε!

Ωραία, και τώρα πού παρκάρουμε; λέει η Άννα.

Αυτό δεν το σκέφτηκα αλλά κάπου θα βρούμε. 

Και, ώ του θαύματος, βρίσκουμε. Τη στιγμή που έχουμε φτάσει στο αδιέξοδο της πλατείας, κάποιο αυτοκίνητο βάζει μπρος κι ετοιμάζεται να φύγει. Είμαστε οι πρώτοι από τους 5 που ακολουθούν και, κατά τεκμήριον, οι αδιαφιλονίκητοι δικαιούχοι της θέσης. Παρκάρουμε, βγαίνουμε και διεισδύουμε μέσα στις τσίκνες και στο πλήθος. Δεν ξέρω τι απέγιναν πίσω μου οι άλλοι. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ηρακλειά

Ηρακλειά
Στο δυτικότερο άκρο των Μικρών Κυκλάδων η Ηρακλειά, προσφέρει γραφικότητα, φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες αμμουδιές, αλλά και την τέλεση του εσπερινού στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, μια εμπειρία μοναδική. 
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας
Στην ανατολικότερη άκρη της Ανάφης η φύση δημιούργησε έναν μονοκόμματο, συμπαγή βράχο, τον πιο πελώριο στο Αιγαίο. Πάνω στην κορυφή του έχτισαν οι Αναφιώτες το ανεμοδαρμένο ξωκκλήσι της Καλαμιώτισσας.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T76 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη
Η χερσόνησος του Αϊ - Γιάννη του Δέτη είναι ένας περιπατητικός παράδεισος με 7 χιλιόμετρων διάδρομων και στοιχεία από την προϊστορική εποχή ως τον Φάρο Κόρακα του 19ου αιώνα.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T81 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Τήνος

Τήνος

Διάσημη στο ευρύ κοινό κυρίως για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η Τήνος είναι, ωστόσο, ένα νησί με πολλαπλές ιδιαιτερότητες που αποτελούν αποκάλυψη για κάθε αυθεντικό περιηγητή.

T87 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Άνδρος

Άνδρος

Πλούσια βλάστηση, χαράδρες και ρέματα με αστείρευτα νερά αλλά και τοπίο λιτό, κυκλαδίτικο, με ξερολιθιές και αμμουδιές εξωτικές. Είναι η Άνδρος, με πρωτεύουσα που διατηρεί ακόμη ζωντανή την παλιά της αίγλη και αρχοντιά.

T71 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ίος

Ίος
Αστραφτερή και πολύτιμη η Ίος μυρίζει φρεσκάδα. Της την χαρίζουν οι χιλιάδες νέες και νέοι που κατακλύζουν το νησί, καθώς αποτελεί έναν από τους τέσσερις τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μήλος

Μήλος
Ένα απέραντο γεωφυσικό μουσείο, που σε κάθε βήμα καταπλήσσει και γοητεύει τον επισκέπτη με τις ασύλληπτες εικόνες ακτών και πετρωμάτων.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Πολύαιγος

Πολύαιγος
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
 
T111 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μικρονήσια έχει τον δικό του τρόπο να πλανεύει τον επισκέπτη: με την ηρεμία του τοπίου, την φιλοξενία των κατοίκων, τα εξαίρετα ντόπια προϊόντα, κυρίως – όμως – με τα νερά των παραλιών, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποια έχει το λαμπερότερο, το πιο διάφανο χρώμα τυρκουάζ.
T120 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Στην Τήνο των Καθολικών

Στην Τήνο των Καθολικών
Διάσημη –κυρίως- για την περίφημη εικόνα της Μεγαλόχαρης η Τήνος έχει –ωστόσο- και μια άλλη ιδιαιτερότητα, όχι ευρύτερα γνωστή. Είναι η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου και Τήνου, με εκατοντάδες καθολικές εκκλησίες σ’ όλο το νησί.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κυκλάδες, Τήνος

Αξία Άρθρου: 1 €