99

Μάϊος 2014

σελ 92-116

Κύμη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Από την παραλία ο δρόμος ανηφορίζει με αλλεπάλληλες στροφές ανάμεσα από μυρωδάτα περιβόλια, 4 χλμ. μετά, μας υποδέχεται η πόλη, με το περίφημο "Λαογραφικό Μουσείο Κύμης", την κεντρική πλατεία του παγκοσμίως διάσημου Κυμαίου γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου και το μοναδικό παλιό καλντερίμι, που σώθηκε στην πόλη.

Πολλά είναι τα παλιά σπίτια και αρχοντικά που αντιπροσωπεύουν τέσσερις αρχιτεκτονικούς τύπους διαφόρων περιόδων. Σημαντική είναι η εκκλησία της  Παναγιάς Οδηγήτριας, του 1849, με εξαιρετικό μαρμάρινο τέμπλο του Ιωάννη Χαλεπά.

Θεαματικές και ποικίλες όψεις της πολιτείας μάς χαρίζουν οι λόφοι, που περικλείουν την Κύμη. Τελευταία γλυκειά ανάμνηση είναι η αιθέρια γεύση του ονομαστού Κουμιωτικού μπακλαβά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πόλη Κύμης και γύρω περιοχή, Παραλίες Τσίλαρου, Θαψών, Οροπέδιο Βρωμονέρας, Παραδοσιακά χωριά Πύργου, Καλημεριάνων, Λιγνιτορυχεία Καζάρμας
Παναγία Οδηγήτριας 1849, Μαρμάρινο τέμπλο Ιωάννη Χαλεπά, Μονή Μεταμόρφωσης, Καστράκι Αγίου Γεωργίου, Σπηλαιώδες ξωκκλήσι Κρυφής Παναγιάς
Παραδοσιακά ξερά σύκα Κύμης, Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, Κουμιώτικος μπακλαβάς
Μονοπάτι Καλολία ή Πετεισούνα, Μονοπάτι Κρυφής Παναγιάς

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Απο το λιμάνι στα ψηλώματα


Ο πασίγνωστος "Ρίχτης" που κάποτε φόρτωνε τον λιγνίτη στα καράβια.

Το ξενοδοχείο KYMI PALACE, χτισμένο αμφιθεατρικά στην αρχή της "Παραλίας της Κύμης" βρίσκεται σε θέση πολύ προνομιακή. Από την βεράντα του δωματίου μας αγναντεύουμε την Νότια Εύβοια και την απεραντοσύνη του Αιγαίου. Ακριβώς από κάτω εκτείνεται το λιμάνι της Κύμης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Περιδιαβαίνουμε τις προκυμαίες και τις προβλήτες με τα αλιευτικά σκάφη και τα σκάφη αναψυχής. Ένας ερειπωμένος πέτρινος τοίχος με σκουριασμένα σίδερα στην κορυφή του, τραβάει την προσοχή μας. Είναι ό,τι έχει απομείνει από τον περίφημο "Ρίχτη", που μέχρι το 1962 χρησιμοποιείτο για την φόρτωση του λιγνίτη της Κύμης στα καράβια.

Εστιατόρια, καφέ και ποικίλα καταστήματα είναι αραδιασμένα κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου του Αγίου Γεωργίου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν και κάποια παλιά οικήματα. Το πιο επιβλητικό βρίσκεται  στο τέλος της παραλίας. Χωρίς παράθυρα και σκεπή αλλά με τοιχοποϊία  εκπληκτική, ήταν το πάλαι ποτέ ακμάζον εργοστάσιο ζυμαρικών. Δίπλα του ανηφορίζει ο δρόμος προς πόλη.

Για 4 χιλιόμετρα ακολουθούμε αλλεπάλληλες στροφές. Είναι σαν να διασχίζουμε ένα απέραντο περιβόλι με ελιόδεντρα ηλικίας πολλών αιώνων, αυλές με λουλούδια, πορτοκαλιές και μυρωδάτες λεμονιές, ολάνθιστες κουτσουπιές με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Κοντά στην είσοδο της πόλης ένα απρόσμενο θέαμα μας αιφνιδιάζει. Είναι το καμμένο, πριν ελάχιστες μέρες, ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της Κύμης. Οι στέγες του κτιρίου έχουν καταπέσει στο εσωτερικό. Η εξωτερική τοιχοποϊία, ωστόσο, παραμένει άθικτη σχεδόν, διατηρώντας ακόμη και το χρώμα του σοβά.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / Εύβοια /

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Ν. Ευβοϊκό αρκεί για ν’ ανακαλύψει κανείς όχι μόνον την καταπληκτική ακτογραμμή αλλά και ποικίλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της ενδοχώρας
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T78 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη
Από τα κορφοβούνια της Όχης στην νότια Εύβοια ως τα παράλια του Αιγαίου, το Φαράγγι του Δημοσάρη  μας χαρίζει μια πεζοπορική διαδρομή σε μονοπάτι αξεπέραστης ομορφιάς.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Πλούσια δάση και υπέροχες αμμουδιές, ιστορικά μοναστήρια και όμορφα χωριά, χαρίζει στον επισκέπτη η Λίμνη της Β. Εύβοιας και η περιοχή της, ένας προορισμός επιθυμητός σ’  όλες τις εποχές.

T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Περιήγηση / Εύβοια /

Χαλκίδα

Χαλκίδα
Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στον χάρτη της Ελλάδας. Μια μια εντοπίζω τις πόλεις ,  μικρές και μεγάλες, που βρέχονται από θάλασσα, στον κορμό της Ελλάδας ή στα νησιά. Κάθε μια έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη που, περισσότερο από κάθε άλλη, φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της "Πολιτείας του Νερού". Είναι η Μητρόπολη της Εύβοιας, η ιστορική Χαλκίδα.
T108 / Μνημεία / Εύβοια /

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός
Στην Ερέτρια θαυμάζουμε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, το πανέμορφο "Νησί των Ονείρων" και στην ενδοχώρα μεσαιωνικό κάστρο, πύργους και το περίφημο "Ληλάντιο Πεδίο". 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Περιήγηση / Εύβοια /

Μαρμάρι Ευβοίας

Μαρμάρι Ευβοίας
Δύο μόλις ώρες από το κέντρο της Αθήνας και απέναντι από τα εξωτικά νησάκια των Πεταλιών, το Μαρμάρι είναι μια πολιτεία φιλική και ανθρώπινη, με εξαιρετικές παραλίες και εξασφαλισμένη ηρεμία ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια

Αξία Άρθρου: 1 €