99

Μάϊος 2014

σελ 154-178

Γέρακας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο μυχός του φιόρδ μοιάζει με ρηχή λιμνοθάλασσα όπου, ανάμεσα σε καλάμια και ήρεμα νερά, βηματίζουν ερωδιοί. Απέναντι, στην βόρεια ακτή του όρμου αναπτύσσεται ο Γέρακας, ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, που περισσότερο θυμίζει Κυκλαδονήσι.

Γραφικές ταβερνούλες πάνω απ΄το νερό με ολόφρεσκα ντόπια ψάρια, ψαρόβαρκες και καΐκια και το εμβληματικό "Παντοπωλείο του Σοφού", συμπληρώνουν το όμορφο σκηνικό.

Βόρεια του λιμανιού, στην επίπεδη κορυφή του λόφου, μας εντυπωσιάζει η Ακρόπολη του Ζάρακα, χτισμένη με ογκώδεις ασβεστόλιθους, ορθογώνιους ή πολυγωνικούς. Η θέα από ψηλά, στο στόμιο του όρμου, είναι μοναδική. Ερειπωμένοι τοίχοι, λιθοσωροί αλλά και μια επιτύμβια στήλη με έξοχες ανάγλυφες παραστάσεις.

Το 272 π.Χ. οι Σπαρτιάτες κατέστρεψαν την πόλη, στα Μεσαιωνικά όμως χρόνια κατοικείτο, όπως αποδεικνύεται από τον εντυπωσιακό ερειπωμένο, χριστιανικό ναό.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Ερειπωμένος παραδοσιακός Οικισμός Λογγάρι, Παραλίες Βλυχάδα, Μπαλογκαίρι
Ακρόπολη Αρχαίου Ζάρακα, Αρχαία Επίδαυρος Λιμηράς, Μονή Ευαγγελίστριας
Παραδοσιακή παραγωγή τυριού «ΤΟΥΛΟΥΜΟΤΥΡΙ»

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στα ερείπια της αρχαίας Επιδαύρου Λιμηράς


Με λαξευτούς ογκώδεις ασβεστόλιθικους δόμους είναι κατασκευασμένη η οχύρωση της αρχαίας Επιδαύρου Λιμηράς.

Ξεκινάμε την περιήγησή μας δύο, ταυτόχρονα, ξεναγούς: έναν σύγχρονο, τον σπηλαιολόγο, ορειβάτη και αρχαιολάτρη Χρήστο Παναγιωτόπουλο και έναν αρχαίο, τον θρυλικό περιηγητή Παυσανία.

-Τα δικά του χνάρια θ' ακολουθήσουμε σήμερα, λέει ο Χρήστος. Θα περάσουμε από τους τόπους που επισκέφθηκε και περιγράφει ο μεγάλος περιηγητής, 1900 σχεδόν χρόνια πριν.

Με αφετηρία τον παραθαλάσσιο οικισμό της Γέφυρας, απέναντι από τον βράχο της Μονεμβασιάς, ξεκινάμε προς τα βόρεια. Πολύ γρήγορα μια πινακίδα μάς κατευθύνει στην "ΠΛΑΖ ΠΟΡΙ". Στην κατάσπαρτη από χαμηλούς βράχους ακτογραμμή παρατηρούμε τα εμφανέστατα, βαθειά ίχνη παράλληλων αμαξοτροχιών. Είναι το αποτύπωμα από τις άμαξες των αρχαίων, στον δρόμο που συνέδεε την Επίδαυρο Λιμηρά με άλλες πόλεις στην περιοχή της Μονεμβασιάς.

Πιο πάνω, βρίσκουμε την διασταύρωση προς Γέρακα και στρίβουμε δεξιά. Ένας κακοτράχαλος λόφος ορθώνεται πολύ κοντά στην ακτογραμμή. Στις απότομες πλαγιές του, μας εντυπωσιάζουν τα υπολείμματα από τα στιβαρά τείχη της Επιδαύρου Λιμηράς. Είναι χτισμένα με μεγάλων διαστάσεων λαξευτούς ασβεστόλιθους παραλληλεπίπεδους ή πολυγωνικούς. Τα επιβλητικά πολυγωνικά τείχη ανήκουν στον 5ο ή 4ο π.Χ αιώνα και μαρτυρούν την ακμή της πόλης αυτήν την εποχή (1). Η Επίδαυρος Λιμηρά, στον Πελοποννησιακό Πόλεμο ήταν κέντρο Λακωνικό και γι΄ αυτό οι Αθηναίοι την λεηλάτησαν στα 424 και στα 414 π.Χ. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παυσανία, οι κάτοικοί της ισχυρίζονται πως δεν είναι Λακεδαιμόνιοι αλλά Επιδαύριοι από την Αργολίδα. Ως προς το επίθετο "Λιμηρά", τούτο μπορεί να σχετισθεί είτε με την λέξη "λιμός", οπότε σημαίνει την πόλη που πεινάει εξαιτίας της φτώχειας του εδάφους της είτε με την λέξη "λιμήν" οπότε σημαίνει τόπο "ευλίμενο". (2) 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Λακωνία /

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής
Στην καρδιά του αγέρωχου Ταΰγετου, κάτω από τις γυμνές, πανύψηλες κορυφές, φωλιάζει ένα δασικό οικοσύστημα αξεπέραστης ωραιότητας, το περίφημο Δάσος Βασιλικής.
T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία

Αξία Άρθρου: 1 €