122

Xειμώνας 2019

σελ.130-147

Δύο ακροπόλεις στην Βοιωτία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι αρχαίες πέτρες στη Βοιωτία του Κορινθιακού είναι μια αποκάλυψη για την ιστορία και τον  πολιτισμό των Ελλήνων. Υπάρχουν διάσπαρτες αρχαίες πόλεις με ισχυρά τείχη σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Κορινθιακού. Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις εξέχουσα σημασία και θέση κατέχουν δυο τέτοιες ακροπόλεις, της Κρεύσης και των Τιφών.
Η επιλογή τους έγινε με ένα και μοναδικό κριτήριο: Ότι είναι κτισμένες στις παρυφές του ίδιου βουνού. Ανατολικά η Κρεύσις, δυτικά οι Τίφες ή Σίφες. Τις χωρίζει ο ίδιος ορεινός όγκος: Tο Κορομπίλι

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Α, ρε μπαγάσα Ξενοφώντα, πού μ’ έστειλες χειμωνιάτικα, μες στ’ αγιάζι της Βοιωτίας να ψαχουλεύω στις ερημιές και να σε μακαρίζω κι από πάνω για τις υπέροχες στιγμές που μου χάρισες… Αθελά σου, βέβαια…
Εγώ που είχα φάει με το κουτάλι τον Κιθαιρώνα και τον Ελικώνα κι ούτε που ήξερα αυτές τις μυστικές γωνιές, αυτές τις  κοιλάδες, τα λιμάνια και τις ακροπόλεις της Βοιωτίας. Σε δρόμους που είχες ανακαλύψει εσύ, εκεί στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. ακολουθώντας τα στρατεύματα των Λακεδαιμονίων – φίλα, βλέπεις, προσκείμενος σ’ αυτούς – είτε με τον Αγησίλαο είτε με τον Κλεόμβροτο ψάχνοντας  μυστικά περάσματα από τη Φωκίδα ή τον Κορινθιακό προς την έδρα της Θηβαϊκής ηγεμονίας.
Με τα “Ελληνικά” στο χέρι λοιπόν βιάστηκα να προσπεράσω τη σημερινή Θήβα, και να ψάχνω τα θέατρα των επιχειρήσεων, Λακεδαιμονίων και Θηβαίων, γύρω από την πόλη του Κάδμου.
Ο Ξενοφώντας λοιπόν μου έβαλε τα γυαλιά. Καθώς μου έβαλε στο νου τόσες πολιτείες που είχαν αφανιστεί, άλλα τόσα πεδία μαχών κι ένα λιμάνι στον βοιωτικό Κορινθιακό, που μου ήταν άγνωστος τόπος.
Ήρθα λοιπόν με το πόνημα του Αθηναίου ιστορικού στα χέρια, πόνημα που ανιστορεί, κυρίως στο τέταρτο κεφάλαιο του 5ου Βιβλίου των “Ελληνικών” του, τη διαμάχη Λακεδαιμονίων και Θηβαίων, για την κυριαρχία του Ελλαδικού χώρου και την πρωτιά της ηγεμονίας.
Τελειώνοντας με τη Θήβα – αν και ποτέ δεν μπορεί να τελειώνει κανείς ή να ξεμπλέκει, με τη Θήβα – έχτισα πρόχειρα στο νου μου ένα πεντάπολο που αρχή και τέλος είχε την ίδια τη Θήβα. Η σκέψη να κάνω ένα τέτοιο πεντάπολο προήλθε από την αναφορά του Ξενοφώντα σε μια πόλη της Βοιωτίας, εντελώς χαμένη κι αχαρτογράφητη που βλέπει στον κορινθιακό κόλπο: Η πόλη  ονομάζονταν Κρεύσις…
Αλλά το πού βρίσκεται η “Κρεύσις” θα το δούμε στη συνέχεια ή μάλλον στη μέση του γεωμετρικού πενταπόλου. Ας το πούμε καλύτερα “Πεντάπολις”.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T16 / Φυσικό περιβάλλον / Βοιωτία /

Λίμνη Κωπαΐδα

Λίμνη Κωπαΐδα
Πολύ δύσκολα μπορεί να υποψιασθεί κανείς τι παρελθόν κρύβει η σημερινή αχανής πεδιάδα της Κωπαΐδας. 
T21 / Μνημεία / Βοιωτία /

Τροφώνειο Μαντείο

Τροφώνειο Μαντείο
Στις πηγές της Έρκυνας, κοντά στη σημερινή Λειβαδιά, το Τροφώνιο Μαντείο είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά και πιο αξιοπερίεργα μαντεία της αρχαιότητας.
T44 / Παράδοση / Βοιωτία /

Θήβα. Βλάχικος Γάμος

Θήβα. Βλάχικος Γάμος
Ένα αποκριάτικο έθιμο γραφικό και συμβολικό με πολύ κέφι και παραδοσιακό χρώμα στην όμορφη πόλη της Θήβας.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T91 / Μνημεία / Βοιωτία /

Ιερά Μονή Σαγματά

Ιερά Μονή Σαγματά

Αθέατη στο Σαγμάτιον Όρος του Βοιωτικού κάμπου η ιστορική Βυζαντινή Μονή Σαγματά είναι ένας χώρος βαθιάς πνευματικότητας και γαλήνης που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές.

T107 / Περιήγηση / Βοιωτία /

Στις πλαγιές του Ελικώνα

Στις πλαγιές του Ελικώνα
Στο μυθικό βουνό των Ελικώνιων Μουσών συναντάμε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, πολύ χιόνι και γραφικά ορεινά χωριά ενώ, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, οι πανέμορφες παραλίες του Κορινθιακού θυμίζουν στιγμές καλοκαιριού.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T123 / Περιήγηση / Βοιωτία /

Aκραίφνιο

Aκραίφνιο
Τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και τόσο σιμά στην Εθνική οδό, το Ακραίφνιο Βοιωτίας παραμένει ένας άγνωστος προορισμός στο ευρύ κοινό, που θα καθηλωθεί, ωστόσο, από τις απόκρυφες ιδιαιτερότητες του αρχαίου, του βυζαντινού και του γεωλογικού παρελθόντος του τόπου.
T123 / Μνημεία / Βοιωτία /

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Με εκθέματα σπάνια ή και μοναδικά στο είδος τους, που προέρχονται από ανασκαφές στην Βοιωτία και καλύπτουν μια περίοδο από τα παλαιολιθικά χρόνια ως τη μεταβυζαντινή εποχή, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών θεωρείται αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
 
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Βοιωτία

Αξία Άρθρου: 0.50 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER