122

Xειμώνας 2019

σελ.62-87

Tα γεφύρια του Κρουσοβίτη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το φθινόπωρο στην κοιλάδα του Κρουσοβίτη είναι μαγικό. Και γίνεται ακόμη ωραιότερο, και με ιστορικό ενδιαφέρον, από τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια, που άλλοτε εξυπηρετούσαν τις μετακινήσεις των δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων και των εκατοντάδων κατοίκων των αντικρινών χωριών.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Την 1η Νοεμβρίου του 2015 βρεθήκαμε για πρώτη φορά στην κοιλάδα του Κρουσοβίτη, βόρεια του Σιδηροκάστρου. Οικοδέσποινα στην περιήγηση μας είχαμε, από το Σιδηρόκαστρο, την καλή μας φίλη Σαββίνα Λαζαρίδου. Περπατήσαμε για ώρα πολλή στην πλατανοσκέπαστη ρεματιά, θαυμάσαμε τους καταρράκτες των ζεστών νερών, γαληνέψαμε παρακολουθώντας την ήρεμη ροή του ποταμού. Ο Κρουσοβίτης, ωστόσο, δεν μας είχε αποκαλύψει όλα τα μυστικά του. Και κυρίως δεν μας είχε φανερώσει τα επτά πέτρινα, καλοχτισμένα του γεφυράκια...

Στην κοιλάδα του Κρουσοβίτη
 
Ξεκινάμε το μονοπάτι από υψόμετρο 410 μ. και, 50 περίπου μέτρα μετά, συναντάμε το πρώτο γεφύρι του Κρουσοβίτη. Είναι το μονότοξο γεφύρι της Σαμόκοβας, με άνοιγμα τόξου 10,5 μ. μήκος καταστρώματος 20, πλάτος 2,50 περίπου και ύψος 5,50 μ. Το κατάστρωμα είναι λιθόστρωτο, ενώ το προστατευτικό παραπέτο τσιμεντένιο.
Μπαίνουμε ήδη στο μονοπάτι, με κατεύθυνση Α-ΒΑ,  παράλληλα με την κοίτη του ποταμού.  Μία μεγάλη ποικιλία δέντρων κοσμεί το φυσικό περιβάλλον με πολλά διαφορετικά χρώματα, χαρακτηριστικά του κάθε δέντρου. Φράξοι, πλατάνια και αγριοσυκιές, καρυδιές, φουντουκιές και αγριομουριές συμμετέχουν σ’ αυτή την πολύχρωμη σύναξη του φθινοπώρου, ενώ σημαντική θέση διεκδικούν οι κρανιές, τα πανύψηλα σκλήθρα και οι εξίσου υψίκορμες, αγριόλευκες. Αμέτρητα φυλλαράκια πεσμένα από τα κλαδιά, έχουν σχηματίσει ένα παχύ, φυσικό χαλί με συναρπαστικούς χρωματισμούς, που καλύπτει σχεδόν τελείως το νοτισμένο χώμα. Έτσι τα βήματά μας είναι ξεκούραστα, μαλακά, πραγματικά  απολαυστικά.
Μισή ώρα μετά την έναρξη της πορείας μας περνάμε μία τσιμεντένια γέφυρα και, μερικές δεκάδες μέτρα μετά, συναντάμε το δεύτερο πέτρινο γεφύρι. Είναι το γεφύρι της Πεχστέτας, μονότοξο, με άνοιγμα τόξου 9 μέτρα, μήκος λίθινου καταστρώματος 21 μέτρα, πλάτος 2,30 και ύψος 4,50 μ.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T3 / Φυσικό περιβάλλον / Σέρρες /

Κερκίνη

Κερκίνη
Από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης και κατοικία πολλών σπάνιων πουλιών, η λίμνη Κερκίνη εξακολουθεί να αντιστέκεται στη συνολική φυσική υποβάθμιση και μεταδίδει στους επισκέπτες της μήνυμα αισιοδοξίας.
T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T21 / Φυσικό περιβάλλον / Σέρρες /

Λίμνη Κερκίνη

Λίμνη Κερκίνη
Σε κανέναν άλλο υγρότοπο της χώρας δεν έχει ο επισκέπτης την δυνατότητα να παρατηρήσει μερικά από τα ωραιότερα και σπανιότερα είδη πουλιών.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T44 / Περιήγηση / Σέρρες /

Αλιστράτη Σερρών

Αλιστράτη Σερρών
Δεν είναι μόνον το φημισμένο ΣΠΗΛΑΙΟ ελκυστικό, είναι συνολικά και ο τόπος της Αλιστράτης με τις τόσες ομορφιές και ιδιαιτερότητες.
T63 / Παράδοση / Σέρρες /

Σέρρες: Μονή Τιμίου Προδρόμου και γεύσεις παραδοσιακές

Σέρρες: Μονή Τιμίου Προδρόμου και γεύσεις παραδοσιακές
Είμαστε στην πόλη των Σερρών για να καταγράψουμε και να γευτούμε τις πιστές εκδοχές της μπουγάτσας και των ακανέδων και δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε μερικά ουσιώδη ιστορικά ζητήματα που συνδέονται με την παραδοσιακή διατροφή.
T77 / Μνημεία / Σέρρες /

Κερκίνη, Οχυρό Ιστιμπέη

Κερκίνη, Οχυρό Ιστιμπέη
Σκαρφαλωμένο στα 1.340 μέτρα, ανάμεσα σε πυκνά δάση φυλλοβόλων, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία θα έλεγε κανείς (αν μπορούσε να ξεχάσει τα μόλις 250 μέτρα που το χωρίζουν από τη Βουλγαρία -απόσταση που καθόρισε την τραγική ιστορία του) βρίσκεται το "Οχυρό" όπως λέγεται σήμερα.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αξία Άρθρου: 1 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER