121

Φθινόπωρο 2019

σελ.118-141

Χερσόνησος Αχιλλείου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε συνέχεια του ταξιδιού μας στη νοτιοδυτική Μαγνησία (τεύχος 119, Άνοιξη 2019), θα εστιάσουμε σε τέσσερα κομβικά σημεία: Σημεία που κατά τη γνώμη μας επικεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο από αισθητικής και αρχαιολογικής, όσο και από φυσικής άποψης. Αυτά τα σημεία είναι: H άγνωστη χερσόνησος του Αχιλλείου με το ακρωτήρι Σταυρός ή Ποσειδώνιο, η κορυφή Τραγοβούνι, ο αρχαιολογικός χώρος του Αντρώνα, με τα ερείπια της σπουδαίας ακρόπολης και τους πολύ εντυπωσιακούς αρχαίους τάφους και τέλος ο παμπάλαιος κι εγκαταλειμμένος ημιορεινός Οικισμός του Αχιλλείου με το παράξενο όνομα Χαμάκω.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

​Μια και αρχίσαμε το οδοιπορικό μας από τη θάλασσα ας συνεχίσουμε από εκεί. Από τη θάλασσα που απολήγει η χερσαία ζώνη της Μαγνησίας και στην οποία έλαβαν χώρα δυο σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Το ένα είναι η πρώτη αψιμαχία του περσικού στόλου με τα ελληνικά πλοία, όταν οι Πέρσες (κατά τον Ηρόδοτο) αποτόλμησαν διερευνητική έξοδο από τον όρμο των Αφετών (;), στο πέλαγος και βρήκαν απέναντί τους λίγα σπαρτιάτικα καράβια, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσουν πριν εξαπολύσουν την τελική τους επίθεσή τους στα ανοιχτά του Αρτεμισίου (ναυμαχία του  481 π.Χ.). Η πρώτη αυτή συνάντηση έγινε στα ανοιχτά του κάβου Σταυρός (Ποσειδώνιο ακρωτήριο - απόληξη της χερσονήσου) που ονομάζονταν έτσι, καθώς στον κάβο εκείνο θρυλείται ότι υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα.
Το δεύτερο γεγονός που σχετίζεται με το ακρωτήρι αφορά το περίφημο άγαλμα του Δία (πολλοί λένε ότι απεικονίζει τον Ποσειδώνα) που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και είναι ένα από τα τελειότερα έργα γλυπτικής του αρχαίου κόσμου. Το άγαλμα αυτό πρέπει να πούμε ότι βρέθηκε με την υπόδειξη του ακριβούς σημείου ναυαγισμού του, στα 150 μέτρα έξω από το ακρωτήρι Ποσειδώνιο, από τον Αυστριακό Alfons Hohauser.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
T119 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
Έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες η Νότια Μαγνησία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Διαθέτει, ωστόσο, εκπληκτική ακτογραμμή, γραφικότατους οικισμούς και το εμβληματικό Χλωμό Όρος, με δύσκολη πρόσβαση αλλά απαράμιλλη θέα από το ύψος της κορυφής.
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου
Το χωριό Καλαμάκι στο Ανατολικό Πήλιο –γνωστότερο με την αρχική του ονομασία Πρόπαν- είναι γραφικός τόπος, κατάφυτος, με κορυφαία θέα στο Αιγαίο και, κυρίως, η σημαντικότερη περιοχή εξόρυξης της περίφημης σχιστόπλακας του Πηλίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 0.50 €