121

Φθινόπωρο 2019

σελ.10-51

Δυτικά Τζουμέρκα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

260 χιλιόμετρα χωρίζουν τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης από τα Χουλιαροχώρια των Τζουμέρκων. Ένας - σχετικά γρήγορος- οδηγός δεν χρειάζεται παραπάνω από τρεις ώρες για να βρεθεί από το επίπεδο των νερών του Θερμαϊκού στα υψίπεδα των Δυτικών Τζουμέρκων. Εκεί, θ’ αγναντέψει, σε κάθε σημείο του ορίζοντα, τα πιο εντυπωσιακά Ηπειρώτικα βουνά. Είν’ ένας τόπος με απαράμιλλη γοητεία, έξω από τους προορισμούς του μαζικού τουρισμού και, γι’ αυτό, άγνωστος στους πολλούς. Ας επιχειρήσουμε να τον γνωρίσουμε.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στο δρόμο για τα ΧουλιαροχώριαΤο περασμένο φθινόπωρο εξερευνούσαμε στα υψίπεδα της Δυτικής όχθης του Άραχθου, 11 ομοιογενή χωριά των Ιωαννίνων, γνωστά ως «Κατσανοχώρια» (1).  Υπήρχε, ωστόσο, στα ψηλώματα της αντικρινής, της Ανατολικής όχθης του Άραχθου, άλλη μία ομάδα 8 χωριών, με την χαρακτηριστική ονομασία «Χουλιαροχώρια». Ήταν φυσικό επακόλουθο, να μας γεννηθεί η επιθυμία να τα γνωρίσουμε.
Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, λοιπόν, παίρνουμε - με καλούς φίλους - τις ανηφοριές για αγαπητά μας Κατσανοχώρια. Στα Λάζαινα, στο Παραδοσιακό Καφενείον  «Το Στάλισμα», του Βαγγέλη Γιωτόπουλου, βρίσκουμε δροσερή ατμόσφαιρα, φιλόξενο κατάλυμα και εξαιρετικές, ροδοτηγανισμένες πέστροφες Τζουμέρκων.
Το επόμενο πρωί ξεκινάμε για τα Χουλιαροχώρια. Κατευθυνόμαστε αρχικά Β προς τα Γιάννενα. Στο ύψος του Κουτσελιού παίρνουμε την επαρχιακή οδό Α προς Χαροκόπι. Σταδιακά οι ευθείες δίνουν τη θέση τους σε στροφές που, μερικά λεπτά μετά, μας οδηγούν στην κοίτη του Άραχθου, στο ύψος της τσιμεντένιας γέφυρας Τσίμοβου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T67 / Περιήγηση / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα
Ελάχιστα χωριά δικαιολογούν με τόση πειστικότητα την ονομασία τους, όσο ο «Καταρράκτης» στα Τζουμέρκα. Που θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται και «Καταρράκτες», αφού η φύση έχει προικήσει τον τόπο με περισσότερους από έναν καταρράκτες. 
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Τζουμέρκα /

Mελισσουργοί Τζουμέρκων

Mελισσουργοί Τζουμέρκων
Τους Μελισσουργούς τους αντικρίσαμε πρώτη φορά από ψηλά, μέσα από ένα άνοιγμα της ομίχλης. Πού, μόλις διαλύθηκε, μας αποκάλυψε τον ευρύτατο ορίζοντα από την κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, στα 2122 μέτρα.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί
85 δύσκολά ασφάλτινα χιλιόμετρα και 24, ακόμη δυσκολότερα χωμάτινα, συνδέουν τα δύο ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, Θεοδώριανα στα Ανατολικά και Μελισσουργούς στα Δυτικά. Εμείς επιλέξαμε και σας περιγράφουμε την συναρπαστική, πεζοπορική διαδρομή.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Ρέμα Μαρκς

Ρέμα Μαρκς
Το ρέμα «Μάρκς» στα Θεοδώριανα.  Εκεί που η φύση  αφήνεται αβίαστα να δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων. Ένα ρέμα κρυφός παράδεισος, που συνεχίζει να κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του, ατόφιο δείγμα της αστείρευτης φυσικής ομορφιάς των Τζουμέρκων. Το όνομά του παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και για τους ντόπιους.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Μονοπάτι Βίδρας

Μονοπάτι Βίδρας
Και μόνο στο άκουσμά του νιώσαμε μια ακατανίκητη επιθυμία να το γνωρίσουμε. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ! Όνομα παράξενο, ασυνήθιστο, αινιγματικό. Ένα μονοπάτι, χαραγμένο από πολλά χρόνια στην δυτική όχθη του Άραχθου ενός από τους ωραιότερους, τους θεαματικότερους Ελληνικούς ποταμούς.
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αξία Άρθρου: 1 €