120

Καλοκαίρι 2019

σελ.114-129

Tα μέταλλα και εμείς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι πολύ σημαντικές για τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας και για τα καταναλωτικά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Είναι καιρός να κατανοήσει η κοινωνία τα φλέγοντα ζητήματα των μετάλλων σύγχρονης τεχνολογίας, της Ευρωπαϊκής πολιτικής στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες και της προέλευσης πρώτων υλών σε χώρες όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο χρησιμοποιούμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και μιλάμε για ανάπτυξη και «Πράσινη Ενέργεια», η χρήση ορυκτών πόρων είναι απαραίτητη. Και όσο το κινητό μας έχει ένα μικρό κομμάτι από την γη του Κονγκό θα πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές, και θα πρέπει να μάθουμε να συμμετέχουμε και εμείς στην διαδικασία εξόρυξης σπανίων και χρήσιμων μετάλλων.

Κείμενο: Βασίλης Μέλφος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ιστορική εξέλιξη​Τα ορυκτά, τα πετρώματα, καθώς και τα μέταλλα, αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και πολλές φορές, εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, έχουν συνδεθεί με σημαντικές πτυχές της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου. Ο πολιτισμός και η τεχνολογική εξέλιξη που έκαναν τον άνθρωπο να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη, στηρίχθηκε στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ορυκτών πόρων. Η σχέση του ανθρώπου με τον ορυκτό πλούτο πέρασε πολλά στάδια από τη στιγμή που αυτός επεξεργάστηκε την πέτρα για την κατασκευή των πρώτων εργαλείων πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, μέχρι την αναζήτηση σπανίων μετάλλων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην προηγμένη τεχνολογία.
Τα ορυκτά, τα πετρώματα και τα μεταλλεύματα αποτέλεσαν από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου την απαραίτητη και αναντικατάστατη πρώτη ύλη για την κατασκευή των εργαλείων για την επιβίωση και την επικράτησή του στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος της αυγής του ανθρώπινου πολιτισμού ονομάστηκε Λίθινη Εποχή, μία εποχή που διήρκεσε σχεδόν 3 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι το 3.000 π.Χ. περίπου. Αρχικά στην Παλαιολιθική περίοδο ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τις πέτρες για εργαλεία και όπλα στη φυσική τους μορφή, με μικρή κατεργασία, ανάλογα με το σχήμα και τη σκληρότητά τους. Τα πρώτα εργαλεία από πέτρα χρονολογούνται περίπου πριν από 2.500.000 χρόνια.
Αργότερα, κατά τη Νεολιθική περίοδο, με το σχηματισμό των πρώτων αγροτικών κοινωνιών, πριν από 8.500-10.000 χρόνια περίπου, ο προϊστορικός άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί πιο συστηματικά τον ορυκτό πλούτο, να επεξεργάζεται τα ορυκτά, τα πετρώματα και τα μέταλλα και να εκμεταλλεύεται τις διάφορες ιδιότητές τους. Ένα από τα πιο σημαντικά πετρώματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τα προϊστορικά χρόνια ήταν ο οψιδιανός (ή οψιανός). 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T61 / Φυσικό περιβάλλον /

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων
Βόρεια των Ιωαννίνων, στα όρια Ελλάδας και Αλβανίας, βρίσκεται το Πωγώνι, τόπος ιστορικός, με παμπάλαια μνημεία ορθοδοξίας, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και πετρόχτιστα χωριά.
 
T67 / Περιήγηση /

Έδεσσα

Έδεσσα
Τόπος πανέμορφος η Έδεσσα, με γοητευτικές παραδοσιακές γωνιές, διεκδικεί πιθανότατα, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα, τον τίτλο της «Πόλης του Νερού».
T69 / Δραστηριότητες /

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
Μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι η Κάλυμνος θα εξελίσσετο σ΄έναν από τους πιο διάσημους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς με 1300 περίπου διαδρομές.
T74 / Περιήγηση /

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά
Δράγανο, μικρός ημιορεινός οικισμός στα δυτικά της Λευκάδας, με παραδοσιακά σπίτια, ωραίο φυσικό περιβάλλον και άμεση πρόσβαση στις διάσημες ακτές Πόρτο Κατσίκι, Γιαλό και Εγκρεμνούς.
 
T83 / Φυσικό περιβάλλον /

Νήσος Θύμαινα

Νήσος Θύμαινα

Σε απόσταση μόλις 10’ από τους Φούρνους η Θύμαινα είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Αρχιπελάγους, ένα αληθινό ησυχαστήριο για αυθεντικούς περιηγητές.

T90 / Φυσικό περιβάλλον /

Αλυκές

Αλυκές

Τόσο χρήσιμο στην καθημερινότητά μας αλλά και τόσο απαραίτητο σε πάμπολλες χρήσεις, το γνώριμό μας αλάτι παρουσιάζεται σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας, σ’ ένα άρθρο ιδιαίτερα συναρπαστικό.

T105 / Φυσικό περιβάλλον /

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Ο θαυμαστός κόσμος των γυμνοβράγχιων, των σαλιγκαριών της θάλασσας είναι από τους πρώτους οργανισμούς, που με την ποικιλομορφία σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός παρατηρητή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

T30 / Μνημεία /

Μπεζεστένια

Μπεζεστένια
Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα. Πόλεις με σημαντική παρουσία και ιστορία και με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην μακρινή πορεία τους : τα Μπεζεστένια
T114 / Μνημεία /

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο  Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας
Στο Αρχιπέλαγος του Svalbard, στο ενδιάμεσο Νορβηγίας και Βορείου Πόλου, ο Άρης Βούλγαρης συμμετέχει με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων στην αποστολή για την παρατήρηση και φωτογράφιση του συναρπαστικού φαινομένου της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
T114 / Περιήγηση /

Λάιστα

Λάιστα
Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχα τοπία και βουνά φτάνουμε στην Λάιστα, το πιο απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου, με εξαίρετα μονοπάτια και λιγοστούς ανθρώπους, που μας χαρίζουν αξέχαστη φιλοξενία και ζεστασιά.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια
Η Ποσειδωνία είναι ένα φυτό που σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια της θάλασσας εως και τα 40 μέτρα βάθος, εκεί που φτάνει ικανοποιητική ποσότητα ηλιακού φωτός που επιτρέπει στο θαλάσσιο φυτό να φωτοσυνθέσει.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Χρυσαετός

Χρυσαετός
Πώς να ξεκινήσεις ένα άρθρο για ένα βασιλιά; Πώς να διαλέξεις τις λέξεις και τι να γράψεις; Όμως ποια η αξία ενός άρθρου χωρίς τις ανάλογες σε ύφος και ομορφιά φωτογραφίες; Πώς να καταφέρεις να φωτογραφίσεις τον πραγματικά άγριο και σπάνιο για τη χώρα μας αετό;