120

Καλοκαίρι 2019

σελ.78-101

Στην Τήνο των Καθολικών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης, έχει να παρουσιάσει, πέρα από το γνωστό προσκύνημα στην Παναγία, ένα πλήθος πολιτιστικών θησαυρών, υλικών και άυλων. Μία αξιοσημείωτη πτυχή αυτού του πλούτου αποτελεί η σημαντική καθολική πλευρά του νησιού, αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ιστορίας του, που το κατέστησε τη μακροβιότερη κτήση της Βενετίας στο Αιγαίο και ως εκ τούτου το τελευταίο προπύργιο της χριστιανικής Δύσης στην τουρκοκρατούμενη ανατολική Μεσόγειο. Οι πολιτιστικοί θησαυροί που σχετίζονται με αυτή την ιδιαιτερότητα της Τήνου αποτελούν μία ακόμη πολύτιμη και εν πολλοίς άγνωστη ψηφίδα στο πλούσιο μωσαϊκό του ελληνισμού.

Κείμενο: Διονύσιος Ρουμπιέν

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ​Η Μεγαλόχαρη δεν χρειάζεται συστάσεις. Το μεγαλύτερο προσκύνημα της Ελλάδας από το 1823, οπότε βρέθηκε η περίφημη εικόνα της, είναι το σήμα κατατεθέν της Τήνου και για τους περισσότερους ο μόνος λόγος επίσκεψης στο νησί. Έχουν όμως δίκιο όσοι βλέπουν έτσι το τρίτο μεγαλύτερο κυκλαδονήσι;
Ξέρουν ότι η Τήνος έχει πάνω από 60 χωριά, από τα οποία τα 40 περίπου είναι παραδοσιακοί οικισμοί απαράμιλλής καλαισθησίας, ενταγμένοι σε ένα τοπίο από τα ευφορότερα και πλουσιότερα σε νερά στις Κυκλάδες; Για να μην πούμε για τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες που κάνουν την Τήνο έναν πραγματικό θησαυρό.
Η μία ιδιαιτερότητα είναι ότι η Τήνος αποτελεί την πατρίδα των περισσότερων από τους ζωγράφους και γλύπτες που κάλυψαν την ανάγκη της απελευθερωμένης Ελλάδας να ενταχθεί στη χορεία των πολιτισμένων εθνών της Ευρώπης, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού, που σάρωσε την Ευρώπη από τα μέσα του 18ου αιώνα, κάνοντας την ελληνική αρχαιότητα το ύψιστο σημείο αναφοράς της τέχνης. Η Τήνος, πατρίδα του Φειδία σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, έχοντας ήδη μία παράδοση μαρμαροτεχνίας λόγω των λατομείων του περίφημου μαρμάρου της, έδωσε στο ελληνικό κράτος του αρχαιολάτρη βασιλιά Όθωνα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για την εκπλήρωση αυτού του οράματος.
Βασικό ρόλο σε αυτή την καλλιτεχνική παράδοση έπαιξε η μακρόχρονη Βενετοκρατία, που κράτησε πάνω από 500 χρόνια και κράτησε την Τήνο σε επαφή με τη Δύση, όταν άλλες περιοχές της Ελλάδας αποκόπηκαν από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι λόγω της Τουρκοκρατίας.
Αλλά η Βενετοκρατία δεν είχε μόνο αυτό το αποτέλεσμα. Αν πάτε στα χωριά που απλώνονται βόρεια και βορειοδυτικά της Χώρας, καταλαμβάνοντας το ανατολικό και κεντρικό μέρος του νησιού, εκεί ακριβώς που βρίσκονται τα εύφορα εδάφη και τα νερά, θα γνωρίσετε την άλλη πολιτιστική ιδιαιτερότητα της Τήνου. Ανάμεσα στους πάνω από χίλιους περιστεριώνες, απαράμιλλα αριστουργήματα καλαισθησίας και καλλιτεχνικής ευαισθησίας, θα δείτε ένα πλήθος από εκκλησίες, λευκές με γαλάζιους τρούλους.
Θα πείτε, και πού το περίεργο; Έτσι είναι οι περισσότερες εκκλησίες των Κυκλάδων. Αν τις δείτε από κοντά όμως, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι και τόσο όμοιες με τις εκκλησίες που έχετε υπ’όψιν σας. Οι προσόψεις πολλών από αυτές θα σας θυμίσουν περισσότερο Ιταλία παρά Κυκλάδες. Γιατί είναι μπαρόκ, το στυλ που κυριάρχησε στην Ευρώπη σε εποχές που το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας δεν είχε επαφές με αυτήν. Και αν μπείτε μέσα, θα δείτε αγάλματα, ιερά χωρίς τέμπλα και εκκλησιαστικά όργανα. Γιατί οι εκκλησίες αυτές είναι στην πλειοψηφία τους καθολικές. Και μάλιστα μία από αυτές, η τεράστια Παναγία του Ροδαρίου στην Ξινάρα, είναι ο καθεδρικός ναός της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου και Τήνου. Ναι, σωστά διαβάσατε. Μια Καθολική Αρχιεπισκοπή στο νησί που στεγάζει το μεγαλύτερο ορθόδοξο προσκύνημα της Ελλάδας. Πώς συνέβη αυτό;
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ηρακλειά

Ηρακλειά
Στο δυτικότερο άκρο των Μικρών Κυκλάδων η Ηρακλειά, προσφέρει γραφικότητα, φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες αμμουδιές, αλλά και την τέλεση του εσπερινού στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, μια εμπειρία μοναδική. 
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας
Στην ανατολικότερη άκρη της Ανάφης η φύση δημιούργησε έναν μονοκόμματο, συμπαγή βράχο, τον πιο πελώριο στο Αιγαίο. Πάνω στην κορυφή του έχτισαν οι Αναφιώτες το ανεμοδαρμένο ξωκκλήσι της Καλαμιώτισσας.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T76 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη
Η χερσόνησος του Αϊ - Γιάννη του Δέτη είναι ένας περιπατητικός παράδεισος με 7 χιλιόμετρων διάδρομων και στοιχεία από την προϊστορική εποχή ως τον Φάρο Κόρακα του 19ου αιώνα.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T81 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Τήνος

Τήνος

Διάσημη στο ευρύ κοινό κυρίως για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η Τήνος είναι, ωστόσο, ένα νησί με πολλαπλές ιδιαιτερότητες που αποτελούν αποκάλυψη για κάθε αυθεντικό περιηγητή.

T87 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Άνδρος

Άνδρος

Πλούσια βλάστηση, χαράδρες και ρέματα με αστείρευτα νερά αλλά και τοπίο λιτό, κυκλαδίτικο, με ξερολιθιές και αμμουδιές εξωτικές. Είναι η Άνδρος, με πρωτεύουσα που διατηρεί ακόμη ζωντανή την παλιά της αίγλη και αρχοντιά.

T99 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Έξω Μεριά Τήνου

Έξω Μεριά Τήνου

Τήνος δεν είναι μόνον η Παναγία η Μεγαλόχαρη, πόλος έλξης θρησκευτικών –κυρίως- επισκεπτών. Είναι και η «Έξω Μεριά» με τον «Πύργο», την γενέτειρα των διάσημων γλυπτών. Εντυπωσιακό είναι ακόμα το φυσικό περιβάλλον, τα μονοπάτια και μερικοί εκπληκτικοί οικισμοί.

T71 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ίος

Ίος
Αστραφτερή και πολύτιμη η Ίος μυρίζει φρεσκάδα. Της την χαρίζουν οι χιλιάδες νέες και νέοι που κατακλύζουν το νησί, καθώς αποτελεί έναν από τους τέσσερις τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μήλος

Μήλος
Ένα απέραντο γεωφυσικό μουσείο, που σε κάθε βήμα καταπλήσσει και γοητεύει τον επισκέπτη με τις ασύλληπτες εικόνες ακτών και πετρωμάτων.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Πολύαιγος

Πολύαιγος
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
 
T111 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μικρονήσια έχει τον δικό του τρόπο να πλανεύει τον επισκέπτη: με την ηρεμία του τοπίου, την φιλοξενία των κατοίκων, τα εξαίρετα ντόπια προϊόντα, κυρίως – όμως – με τα νερά των παραλιών, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποια έχει το λαμπερότερο, το πιο διάφανο χρώμα τυρκουάζ.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κυκλάδες, Τήνος

Αξία Άρθρου: 0.50 €