119

Άνοιξη 2019

σελ.140-161

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το αρχαίο θέατρο Λάρισας είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου κόσμου και κατασκευάσθηκε τον 3ο αι. π.Χ. Εδώ οργανωνόταν θεατρικές παραστάσεις αλλά και οι συνελεύσεις του Κοινού των Θεσσαλών. Στα εδώλια που διασώζονται μέχρι σήμερα, χαραγμένα τα ονόματα των “Συνέδρων”, αντιπροσώπων των πόλεων - κρατών, που συμμετείχαν στο “Κοινό των Θεσσαλών”.
Για την οικοδόμηση και την διακόσμησή του χρησιμοποιήθηκαν τοπικά πετρώματα ιδιαίτερου κάλλους από τα αρχαία λατομεία από την Περαχώρα Τυρνάβου και το Καστρί Αγιάς.

Κείμενο: Βασίλης Μέλφος

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή, Βασίλης Μέλφος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η αρχαία Λάρισα αναπτύχθηκε ήδη από τον 7ο αι. π.Χ. στη νότια όχθη του Πηνειού ποταμού και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Θεσσαλίας. Κατά τον 5ο και 4ο π.Χ. η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή και πολιτιστική ανάπτυξη. Αυτό φαίνεται από την κατασκευή σημαντικών δημόσιων κτηρίων όπως στάδιο, μαρμάρινο θέατρο, ωδείο και πλήθος ναών. Το Α΄ αρχαίο θέατρο Λάρισας είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάσθηκε στις νότιες υπώρειες του λόφου Φρούριο, όπου βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας Λάρισας.
Στο θέατρο στο οποίο χωρούσαν πάνω από 10.000 θεατές οικοδομήθηκε το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. Εδώ οργανωνόταν θεατρικές παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως μουσικοί αγώνες, γυμνικοί και ιπποδρομίες, πανελλήνιας εμβέλειας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και για τις συνεδριάσεις της εκκλησίας του Δήμου της πόλης που ονομαζόταν Αγορά. Σημαντική όμως ήταν και η χρήση του για τις συνελεύσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου του ομόσπονδου κράτους της Θεσσαλίας, του Κοινού των Θεσσαλών. Στις συνελεύσεις αυτές λαμβάνονταν αποφάσεις που αφορούσαν θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T107 / Μνημεία / Λάρισα /

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Στεγασμένο σε άρτιες εγκαταστάσεις, σε πευκόφυτο λόφο 54 στρεμμάτων, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αποτελεί μια μοναδικής σημασίας προσέγγιση στο θεσσαλικό παρελθόν από την μακρινή Παλαιολιθική εποχή ως τις μέρες μας.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T114 / Παράδοση / Λάρισα /

Λατομεία Χασάμπαλης - Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος

Λατομεία Χασάμπαλης - Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος
Από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας, ο πολύτιμος πράσινος Θεσσαλικός Λίθος των Λατομείων της Χασάμπαλης, κόσμησε μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια και μνημεία της Ελληνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Λάρισα

Αξία Άρθρου: 0.50 €