119

Άνοιξη 2019

σελ.108-123

Από τις Νηες στον Πτελεό

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Φυλάκη, Πύρασος, Ιτωνα, Αντρώνα και Πτελεός είναι πέντε από τις ενάλιες πολιτείες της αρχαιότητας που ανήκουν στην επαρχία του Αλμυρού, καλύπτουν ολόκληρη την νοτιοδυτική ακτογραμμή του Παγασητικού και χαρακτηρίζονται από τον Όμηρο ως πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας. 
Σε όλη αυτή την περιοχή, με το που κηρύχτηκε ο Τρωικός πόλεμος, βασιλιάς ήταν (“ηγεμόνευε”) ο Πρωτεσίλαος, που εξουσίαζε όλα τα άλλα κρατίδια – πόλεις της εποχής.
Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή είναι συναρπαστική και γραφικότατη, ώστε να μη θέλει να ξεκολλήσει από το λαμπρό πεδίο τόσο της φυσικής ομορφιάς όσο και της ιστορίας, στην οποία είναι βουτηγμένη ολάκερη η περιοχή.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ταξίδι στα ομηρικά καράβια και στο βασίλειο του Πρωτεσίλαου

“Oι δ’ είχον Φυλάκην και Πύρασον ανθεμόεντα
Δήμητρος τέμενος, Ιτωνά τε μητέρα μήλων
Αγχίαλον τ’ Αντρώνα ιδέ Πτελεόν λεχεποίην
των αύ Πρωτεσίλαος  αρήιος ηγεμόνευε… ”
 
 («Εκείνοι που είχαν τη Φυλάκη και την Πύρασο, με τα πολλά λουλούδια, το τέμενος της Δήμητρας και την Ιτωνα την προβατομάνα, αλλά και την παραθαλάσσια Αντρώνα και την Πτελεό με το παχύ χορτάρι, αυτοί είχαν αρχηγό  τον πολεμικό Πρωτεσίλαο»)…
 
(Ιλιάδα, Β 695-698, Απόδοση Όλγα Κακριδή)
 

 
Νότια και δυτική Μαγνησία συνεπώς! Μια άγνωστη σχετικά γεωγραφική θέση, της οποίας οι αποκαλύψεις έρχονται η μια μετά την άλλη. Συντριπτικά και απροσδόκητα…
Αποφασίσαμε λοιπόν να περιηγηθούμε σε ολόκληρη την ακτογραμμή, αυτή που κλείνει το βασίλειο του Πρωτεσίλαου, από τη Φυλάκη ίσαμε τον (την) Πτελεό και να ανακαλύψουμε σε κάθε μυστήρια γωνιά του ωραίου αυτού τόπου.
 
Κίκυνθος, Νηες, Χλωμόν Ορος, Πτελεός. Αυτά θα είναι τα ονοματικά χαρακτηριστικά των περιοχών που θα βαδίσουμε και θα επιχειρήσουμε να εξιχνιάσουμε τη γεωφυσική τους ταυτότητα.
 
Πριν αρχίσουμε το πολυδαίδαλο αυτό οδοιπορικό θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω την προέλευση και καταγωγή της ονομασίας Νηες, ενός γραφικότατου φυσικού ορμίσκου, όπου έβρισκαν καταφύγιο και άραζαν τα καράβια από την εποχή του Ομήρου.
Νηες λοιπόν είναι ομηρική λέξη που αναφέρεται στον όρμο αυτό και το όνομά της δεν έχει αλλάξει ποτέ. “Νήας”, “νηός”, “νήεσσι”, “νηών” είναι τέσσερις λέξεις που τις βρίσκουμε σε τέσσερις διαφορετικές πτώσεις, σε μία μόνο σελίδα (!) της ομηρικής Ιλιάδας, στη δεύτερη ραψωδία. Αλλωστε η λέξη αυτή είναι η συχνότερη από όλες τις άλλες που συναντούμε στην Ιλιάδα. Νηες λοιπόν, δηλαδή καράβια.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία από το σημείο αυτό ξεκίνησε ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες για τον Τρωικό πόλεμο. Ο οικισμός Νηες βρίσκεται νοτιοδυτικά του Παγασητικού κόλπου σε έναν προστατευμένο εσωτερικό θύλακα (περίκλειστο όρμο) των ήπιων απολήξεων της Όθρυος.
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
T119 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
Έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες η Νότια Μαγνησία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Διαθέτει, ωστόσο, εκπληκτική ακτογραμμή, γραφικότατους οικισμούς και το εμβληματικό Χλωμό Όρος, με δύσκολη πρόσβαση αλλά απαράμιλλη θέα από το ύψος της κορυφής.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αξία Άρθρου: 1 €