119

Άνοιξη 2019

σελ. 84-107

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, δίπλα σχεδόν στο παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, σώζονται τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, ελάχιστα γνωστής στο ευρύ κοινό. Είναι η Αρχαία Ίτανος, που μαζί με την Πραισό και την Ιεράπετρα, διαφέντευαν όλη την περιοχή της Ανατολικής Κρήτης.

Η ίδρυση της πόλης ανάγεται σε προϊστορικούς χρόνους, ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρει την πρώτη ιστορική μαρτυρία για την ύπαρξη της Ιτάνου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Αρχαία Ίτανος​Αφήνουμε το Φοινικόδασος του Βάι στη χειμερία νάρκη του και ξεκινάμε για τον τελευταίο μας προορισμό στην περιοχή, την αρχαία Ίτανο, δύο σχεδόν χιλιόμετρα βορειότερα. Νωρίτερα όμως, μία σύντομη παράκαμψη αριστερά του δρόμου, μας οδηγεί σε μία μπανανοφυτεία. Εκτιμούμε από χρόνια τις μικρές κρητικές μπανάνες για τη γεύση και το λεπτό άρωμά τους. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που συναντάμε φυτεία Κρητικής μπανάνας(1).
Περιδιαβάζουμε στους στενούς διαδρόμους της φυτείας, παρατηρούμε τα χαμηλά, πυκνοφυτεμένα δεντράκια, εντοπίζουμε ανάμεσα στα μεγάλα φύλλα, τσαμπιά κατάφορτα με πράσινες μπανανούλες. Για μας τους βορειοελλαδίτες είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και, με βόρεια κατεύθυνση, φτάνουμε σε δύο λεπτά στον ευρύτατο χώρο με τα υπολείμματα της πάλαι ποτέ σπουδαίας πόλης της Αρχαίας Ιτάνου. Η οποία, μαζί με την Ιεράπετρα και Πραισό, διαφέντευε όλη την περιοχή της Ανατολικής Κρήτης.
Σύμφωνα με τον Ν. Παπαδάκη η ίδρυση της πόλης ανάγεται σε προϊστορικούς χρόνους, με πρώτους κατοίκους της αποίκους Φοίνικες, στην περίοδο 1.500 έως 800 π. Χ. Ο Στέφανος Βυζάντιος (2)  μάλιστα πιστεύει, πως η πόλη πήρε το όνομά της από τον φοίνικα Ίτανο. Την πρώτη, πάντως, ιστορική μαρτυρία για την Ίτανο μας δίνει ο Ηρόδοτος, (3) που συνδέει την πόλη με τον αποικισμό της Λιβύης από τους κατοίκους της Θήρας. Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, στην Ίτανο σταμάτησαν - μετά από χρησμό του μαντείου των Δελφών - οι Θηραίοι, για να πληροφορηθούν από τους ντόπιους το δρομολόγιο ως τη Λιβύη. Εκεί ίδρυσαν την Κυρήνη, γεγονός που τοποθετείται ιστορικά γύρω στο 631 π.Χ.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T10 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Γαύδος

Γαύδος
Μακρινή και παράξενη, εγκαταλειμμένη από την πολιτεία μα λατρεμένη από τους φίλους της, η Γαύδος λικνίζεται στα ζεστά νερά του Λιβυκού, πανέμορφη και γοηευτική, μαζί με την μικρή αδελφή της Γαυδοπούλα.
T16 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Ζάκρος- Το 4ο Μινωϊκό Aνάκτορο της Κρήτης

Ζάκρος- Το 4ο Μινωϊκό Aνάκτορο της Κρήτης
Το συγκλονιστικό χρονικό της ανασκαφής και ανακάλυψής του στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης.
T23 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κουφονήσι Σητείας

Κουφονήσι Σητείας
Ως το 1976 ήταν γνωστό μόνον στους ντόπιους γεωργούς και ψαράδες. Τότε, η αρχαιολογική σκαπάνη του Νίκου Παπαδάκη αποκάλυψε τα μυστικά του.
T26 / Παράδοση / ΚΡΗΤΗ /

Λεριά, τα κουδούνια της Κρήτης

Λεριά, τα κουδούνια της Κρήτης
Τον γλυκό τους ήχο τον συναντάει κανείς σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, από τα απέραντα βοσκοτόπια του Βορρά ως τα βουνά και τα οροπέδια της Κρήτης ή τις ραχούλες των νησιών. Είναι ο ήχος από τα κουδούνια, που συντροφεύουν ακατάπαυστα, στο κάθε τους βήμα, τα μικρά και μεγάλα ζώα της Ελληνικής υπαίθρου.
T27 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Γραμβούσα - Μπάλος

Γραμβούσα - Μπάλος
Στην πιο βόρεια και δυτική άκρη της Κρήτης, το Γραμπουσιανό τοπίο με τις καταιγιστικές του εναλλαγές αφήνει άφωνο κάθε επισκέπτη.
T28 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Λεύκη Λασιθίου

Λεύκη Λασιθίου
Στο νοτιο-ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, εκεί που εξασθενίζει η αύρα του Λιβυκού, ο Δήμος Λεύκης είναι ένας προορισμός για αξέχαστες διακοπές.
T30 / Παράδοση / ΚΡΗΤΗ /

Στιβάνια, τα κρητικά υποδήματα

Στιβάνια, τα κρητικά υποδήματα
Διάβηκα με περιέργεια την πόρτα του και μέσα στο μαγαζάκι συνάντησα τον κυρ-Στέλιο Παπουτσάκη. Μαζί μ' αυτόν γνώρισα τις λεπτομέρειες και τα μυστικά μιας τέχνης, από τις πιο εξειδικευμένες, λεπτές αλλά και σπάνιες, τώρα πια, στην Κρήτη…
T32 / Παράδοση / ΚΡΗΤΗ /

Τα Μητάτα και οι Ακρίτες της Νίδας στον Ψηλορείτη

Τα Μητάτα και οι Ακρίτες της Νίδας στον Ψηλορείτη
‘Ενα συναρπαστικό οδοιπορικό στα πετρόχτιστα ορεινά οικοδομήματα των κτηνοτρόφων στο οροπέδιο της Νίδας, στα ριζά του Ψηλορείτη.
T88 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Koρυφή Σελένα

Koρυφή Σελένα
Δεν έχει την αίγλη των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη, η κορυφή Σελένα, ωστόσο, αποπνέει μια δική της γοητεία και μια αύρα από Καπετάν Μιχάλη και Καζαντζάκη που ακόμα διαρκεί.
T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 0.50 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER