119

Άνοιξη 2019

σελ.36-49

Κάβο Σίδερο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο υπάρχει ένας φάρος ξεχωριστός, εγκατεστημένος από το 1880 στον Κάβο Σίδερο της Ανατολικής Κρήτης.
Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός, ότι το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν μία και μοναδική μέρα το χρόνο.
Είναι η 4η Φεβρουαρίου, μέρα γιορτής του Αγίου Ισίδωρου το ξωκκλήσι του οποίου βρίσκεται στο ομώνυμο κάβο.  Η Υπηρεσία Φάρων είχε την ευγενή καλοσύνη να μας χορηγήσει άδεια επίσκεψης στον φάρο, σε ημερομηνία ανεξάρτητη της γιορτής του Αγίου Ισιδώρου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Προορισμός: Κάβο ΣίδεροΗ τελευταία μέρα του χρόνου ξημερώνει στη Σητεία με καιρό αινιγματικό που από τα χαράματα ταλαντεύεται ανάμεσα σε βαρειά σύννεφα και ήλιο λαμπρό. Όλες οι προγνώσεις κάνουν λόγο για επικείμενη επιδείνωση του καιρού σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, μηδέ της Κρήτης εξαιρουμένης. Μιας Κρήτης, που ήδη στα δυτικά, δέχεται μεγάλες ποσότητες νερού.
-Φοβάμαι πως δεν θα ‘χουμε καλό καιρό στο φάρο, λέει η Άννα, θα μας προλάβουν οι βροχές.
-Μην ανησυχείς. Ως τα μέρη μας, εδώ στην ανατολική άκρη της Κρήτης, μεσολαβούν πολλά και ψηλά βουνά, τα Λευκά Όρη, ο Ψηλορείτης και η Δίκτη. Θα σκοντάψουν πάνω τους και θα μεταλλαχθούν σε χιόνια οι βροχές. 
-Ούτε εγώ πιστεύω πως θα έχουμε στο Κάβο Σίδερο βροχή, λέει ο Γιώργος. Είναι ένα από τα πιο άνυδρα σημεία της Κρήτης.
 Δεν πάει πολλή ώρα που έχουμε συναντηθεί με τον Αρχικελευστή Γιώργο Μητσακάκη, Φαροφύλακα στον Κάβο Σίδερο και εντεταλμένο από την Υπηρεσία Φάρων να μας συνόδεψε ως το Φάρο.
Με προηγούμενη υπηρεσία σε απόμακρους φάρους, στο Καστελόριζο και στο Πρασονήσι Ρόδου ο Γιώργος, συνεχίζει τα τελευταία χρόνια τη θητεία του στο Κάβο Σίδερο. Αισιοδοξώντας ότι δεν θα μας προλάβουν οι βροχές ξεκινάμε για τον φάρο. Είναι μία σπουδαία διαδρομή, άλλοτε παράλληλα με την ακτογραμμή του όρμου της Σητείας και άλλοτε στα ημιορεινά ηπειρωτικά, μία διαδρομή που περνάει δίπλα από την ιστορική Μονή Τοπλού, το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι και τα ερείπια της Αρχαίας Ιτάνου. Ήδη εισχωρούμε στην επικράτεια της Χερσονήσου της Ιτάνου, πολύ κοντά στον προορισμό μας, στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 0.50 €