119

Άνοιξη 2019

σελ.10-49

Σητεία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η απόφαση για το ταξίδι της Κρήτης πάρθηκε το φθινοπωράκι, με ζεστό, ωραίο καιρό. Δύο μήνες μετά, στα τελειώματα της χρονιάς, η Θεσσαλονίκη ήταν στο έλεος του χειμώνα, με κρύα και βροχές, η ψυχολογία μας απείχε πολύ από του να είναι αυθεντικά ταξιδιωτική.
Άρκεσε, ωστόσο, πτήση μιας ώρας πάνω απ΄το Αιγαίο. Στην Κρήτη ήταν άλλος καιρός, άλλος θεός.
Καθώς προσγειωθήκαμε στα αγαπημένα Χανιά, πήραμε παραμάσχαλα αδιάβροχα και μπουφάν. Με ήλιο λαμπρό και διάθεση εξαιρετική ξεκινήσαμε το μακρύ ταξίδι για το ανατολικό άκρο της Μεγαλονήσου. Εκεί, στην Σητειακή πολιτεία, μας περίμεναν υπέροχοι άνθρωποι και εμπειρίες ξεχωριστές.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Σητεία, 18 χρόνια μετάΑυτή κι αν είναι σύμπτωση! Να ταξιδεύουμε στα μέρη της Σητείας και πάλι παραμονές Πρωτοχρονιάς, 18 χρόνια μετά την πρώτη φορά. Ήταν ένα ταξίδι στην αυγή Ιανουαρίου του μακρινού 2000. Που μας είχε αποφέρει, όχι μόνον ένα εξαιρετικό άρθρο για το 4ο Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου (1) αλλά και μια εξίσου σημαντική γνωριμία με τον εμβληματικό Αρχαιολόγο της Κρήτης και ανασκαφέα του Κουφονησίου,(2) Νίκο Παπαδάκη.
 
Δυστυχώς, μοίρα εχθρική έκοψε πολύ νωρίς το νήμα της ζωής του Νίκου, βυθίζοντας στη θλίψη τόσο την οικογένειά τους, όσο και τους πολυπληθείς φίλους και θαυμαστές της προσωπικότητας και του έργου του.
Στη μνήμη του έξοχου αυτού επιστήμονα και ανθρώπου, που γνωρίσαμε τόσο λίγο αλλά αναπολούμε τόσο συχνά, αφιερώνουμε τούτο το ταξίδι στη Σητεία και στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι παραπάνω από 70 τα χιλιόμετρα ανάμεσα στις πόλεις του Αγίου Νικολάου και της Σητείας. Είναι, ωστόσο, μια διαδρομή απαιτητική με συνεχόμενες στροφές, που γίνονται ακόμη δυσκολότερες στη διάρκεια της νύχτας. Μιας νύχτας σκοτεινής, που μας στερεί την οπτική πρόσβαση στις εξαιρετικές εικόνες του πολυποίκιλου τοπίου, στεριανού  και θαλασσινού.Αυτή κι αν είναι σύμπτωση! Να ταξιδεύουμε στα μέρη της Σητείας και πάλι παραμονές Πρωτοχρονιάς, 18 χρόνια μετά την πρώτη φορά. Ήταν ένα ταξίδι στην αυγή Ιανουαρίου του μακρινού 2000. Που μας είχε αποφέρει, όχι μόνον ένα εξαιρετικό άρθρο για το 4Ο Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου (1) αλλά και μια εξίσου σημαντική γνωριμία με τον εμβληματικό Αρχαιολόγο της Κρήτης και ανασκαφέα του Κουφονησίου,(2) Νίκο Παπαδάκη.
 
Δυστυχώς, μοίρα εχθρική έκοψε πολύ νωρίς το νήμα της ζωής του Νίκου, βυθίζοντας στη θλίψη τόσο την οικογένειά τους, όσο και τους πολυπληθείς φίλους και θαυμαστές της προσωπικότητας και του έργου του.
Στη μνήμη του έξοχου αυτού επιστήμονα και ανθρώπου, που γνωρίσαμε τόσο λίγο αλλά αναπολούμε τόσο συχνά, αφιερώνουμε τούτο το ταξίδι στη Σητεία και στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι παραπάνω από 70 τα χιλιόμετρα ανάμεσα στις πόλεις του Αγίου Νικολάου και της Σητείας. Είναι, ωστόσο, μια διαδρομή απαιτητική με συνεχόμενες στροφές, που γίνονται ακόμη δυσκολότερες στη διάρκεια της νύχτας. Μιας νύχτας σκοτεινής, που μας στερεί την οπτική πρόσβαση στις εξαιρετικές εικόνες του πολυποίκιλου τοπίου, στεριανού  και θαλασσινού.
Η Ιουλία Παπαδάκη, η σύζυγος του αείμνηστου Νίκου, είναι γεμάτη φροντίδα για το τελευταίο νυχτερινό τμήμα του ταξιδιού μας.
-Σας παρακαλώ να οδηγείτε πολύ προσεκτικά. Και μόλις φτάσετε στο Χαμέζι, μερικά χιλιόμετρα έξω απ΄τη Σητεία, τηλεφωνείστε μου για να ΄ρθω στην είσοδο της πόλης να σας παραλάβω.
Μετά τις τόσες τηλεφωνικές μας επαφές, έρχεται η στιγμή να γνωρίσουμε την γλυκύτατη γυναίκα προσωπικά. Μας υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά, η συγκίνηση όλων μας είναι πολύ δύσκολο να μείνει κρυφή. Η ίδια συναισθηματική φόρτιση πλανιέται λίγη ώρα αργότερα όταν τσουγκρίζουμε, στη μνήμη του μεγάλου απόντος, τα ποτηράκια της ρακής…

__________

(1)  Eλληνικό Πανόραμα, τεύχος 16, Άνοιξη 2000.
(2)  Εκτεταμένο άρθρο στο Ελληνικό Πανόραμα, τεύχος 23, Σεπτ - Οκτ 2001. (εξαντλημένο) 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 1 €