118

Χειμώνας 2018

σελ.112-131

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με υψόμετρο 1.866 μ. στην κορυφή του ο Μπούρινος, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ψηλότερα ελληνικά βουνά. Ενδεχομένως, λοιπόν, να νόμιζε κάποιος – κρίνοντας μόνον απ΄το υψόμετρο – ότι, μ΄έναν υγιεινό περίπατο θα μπορούσε να φτάσει στην κορυφή. Περίπου το ίδιο πιστεύαμε κι εμείς, αγναντεύοντας από την βεράντα του καταφυγίου την «καμπουρωτή» γραμμή της διαδρομής. Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποδείχθηκε κάπως διαφορετική.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ορειβατικό καταφύγιο ή resort πολυτελείας ;Δεκαπέντε μήνες μετά την αρχική – στα τέλη Ιουλίου του 2017 – γνωριμία μας με τον Μπούρινο, (1)  τα βήματά μας  μάς οδηγούν και πάλι στο υπέροχο βουνό. Τούτη τη φορά – αρχές Νοέμβρη του 2018 – για να εκπληρώσουμε μια υπόσχεση προσωπική: να φτάσουμε ως την κορυφή του Ντρισινίκου, στα 1.866 μέτρα.

Ορειβατικό καταφύγιο ή resort πολυτελείας ;

Για έναν ταξιδευτή, η ανακάλυψη μιας καινούργιας διαδρομής είναι πάντα πολύ συναρπαστική. Ωστόσο, εξίσου ευχάριστο είναι και το συναπάντημα με στράτες γνωστές που μπορεί να μην εκπλήσσουν αλλά φέρνουν στο νου εικόνες οικείες, συνδεδεμένες με αναμνήσεις. Αυτή την οικειότητα αισθανόμαστε κι εμείς καθώς, τούτο το αναπάντεχα ζεστό απομεσήμερο του Νοέμβρη, αφήνουμε την ανεμελιά και την άπλα της Εγνατίας και στο ύψος της «Μπάρας», (2) παίρνουμε αριστερά τις χωμάτινες ανηφοριές για το καταφύγιο του Μπούρινου.
-Ένα καταφύγιο που το γνωρίζετε ήδη αλλά θα διαπιστώσετε και κάποιες ευχάριστες αλλαγές, μας προϊδεάζει ο καλός μας φίλος Σάκης Μπούρτσος. (3)
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T47 / Φυσικό περιβάλλον / Κοζάνη /

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης
Διάσπαρτες ανάμεσα σε πτυχώσεις εδάφους ή απότομες λοφοπλαγιές, έξω από τον Μικρόβαλτο Κοζάνης, ορθώνονται κατακόρυφα μερικές κολώνες. Όλες οι κολώνες έχουν στην κορυφή τους έναν ομοιόμορφο «σκούφο», μια μεγάλη γκρίζα πέτρα, που ισορροπεί με αξιοθαύμαστο τρόπο πάνω από τον κορμό και φέρνει έντονα στο νου απόληξη καμινάδας. 
T58 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βλάστη

Βλάστη
Τόπος ιστορικός, γραφικός και ορεινό, φημισμένος για τα τυροκομικά του προϊόντα, τις θαυμάσιες υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τα δάση και την γυμνή κορυφογραμμή του Σινιάτσικου.
T61 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Σισάνι Κοζάνης

Σισάνι Κοζάνης
Σε μια πανέμορφη ορεινή κοιλάδα της Κοζάνης το Σισάνι, είναι ένας εξαίρετος προορισμός τεσσάρων εποχών, διάσημος για τον Βυζαντινό Επισκοπικό ναό αλλά και για τα περίφημα φασόλια του.
T53 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βελβεντό Κοζάνης

Βελβεντό Κοζάνης
Οι δύο λιγόωρες επισκέψεις στο παρελθόν μας είχαν αφήσει την ανάμνηση μιας μικρής, νοικοκυρεμένης κωμόπολης της επαρχίας. Που η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της ισορροπούσαν αρμονικά ανάμεσα στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο των Πιερίων και την νωχελική υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα. 
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T113 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια
Ο «Ψηλός Αϊ – Λιάς», όπως συνηθίζουν ν΄αποκαλούν τον λόφο τους οι κάτοικοι της Κοζάνης, ορθώνεται προστατευτικά πάνω από το Β –ΒΔ τμήμα της πόλης. 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κοζάνη

Αξία Άρθρου: 0.50 €