118

Χειμώνας 2018

σελ.58-87

Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το χιονόλευκο δολομιτικό και το ημίλευκο ασβεστιτικό μάρμαρο της Θάσου είναι μεταξύ των ακριβότερων και διασημότερων πετρωμάτων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η Θάσος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λατομικά κέντρα από την Αρχαϊκή έως την Βυζαντινή περίοδο. Το μάρμαρο που εξορύχθηκε χρησιμοποιήθηκε τόσο ως δομικό υλικό όσο και στην κατασκευή γλυπτών. Η Αλυκή αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα παραδείγματα της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας. Η φήμη που έχει το θασίτικο μάρμαρο σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο από τις Η.Π.Α. και την Κίνα έως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κείμενο: Βασίλης Μέλφος

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Το λευκό μάρμαροΤο λευκό μάρμαρο είναι στενά συνδεδεμένο με την πολυτέλεια στην αρχιτεκτονική και την γλυπτική, και το βρίσκουμε σε πολλά αναγνωρισμένου κύρους δομικά έργα. Τα ακριβά ξενοδοχεία, οι αριστοκρατικές κατοικίες, οι σημαντικοί λατρευτικοί χώροι, όπως ναοί, τζαμιά και ιερά, τα δαπανηρά δημόσια κτήρια, οι θεόρατοι ουρανοξύστες, κοσμούνται από λαμπερό, αμιγές λευκό μάρμαρο. Επίσης σε όλα τα αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου τα γλυπτά υψηλής αισθητικής έχουν κατασκευαστεί από αυτό το ιδιαίτερο πέτρωμα. Η χρήση του ως ένδειξη πλούτου και πολυτέλειας δεν αποτελεί γνώρισμα της σύγχρονης εποχής, αλλά ανάγεται στην αρχαιότητα, και μάλιστα συνδέεται με την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού. Ο Σωκράτης στον «Ερυξία ή Περί Πλούτου» του Πλάτωνα, αναφέρει ότι όποιος κατείχε «λυχνίτη λίθο» δηλαδή παριανό μάρμαρο, ήταν πάρα πολύ πλούσιος.
Τα μάρμαρα είναι ανθρακικά πετρώματα που προήλθαν από τη μεταμόρφωση λεπτόκοκκων ασβεστιτικών ή δολομιτικών ιζημάτων που ονομάζονται ασβεστόλιθοι και που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια σε βαθιές θάλασσες. Όταν αυτά τα ιζήματα βρεθούν σε μεγάλα βάθη στο στερεό φλοιό της Γης, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων, επιδέχονται μία μεταβολή στον ιστό τους και μετατρέπονται σε αδροκρυσταλλικά πετρώματα, τα μάρμαρα. Η αρχική σύσταση των ασβεστόλιθων καθώς και ο βαθμός της μεταμόρφωσής τους καθορίζουν σημαντικά την ποιότητα των μαρμάρων. Γενικά, τα μάρμαρα είναι μονόμικτα πετρώματα, δηλαδή αποτελούνται κυρίως από ένα και μόνο ορυκτό, τον ασβεστίτη, με μικρές μόνο ποσότητες άλλων ορυκτών που συμμετέχουν σε ίχνη. Όταν το πέτρωμα περιέχει δολομίτη καλείται δολομιτικό, που είναι πιο σπάνιο από το ασβεστιτικό.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T65 / Περιήγηση / Θάσος /

Νότια Θάσος και ορεινοί οικισμοί

Νότια Θάσος και ορεινοί οικισμοί
Με μεγάλη αρχαία ιστορία, έξοχο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς και υπέροχες αμμουδιές η Θάσος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T88 / Δραστηριότητες / Θάσος /

Υψάριο Όρος

Υψάριο Όρος
Με το αυτοκίνητο μπορούμε να φτάσουμε σε απόσταση αναπνοής. Εμείς, ωστόσο, σας προσκαλούμε ν’ ανηφορίσετε μαζί μας ως την κορυφή του Υψάριου με τα πόδια. Η πεζοπορική εμπειρία της διαδρομής θα σας μείνει αξέχαστη.
T88 / Περιήγηση / Θάσος /

Θάσος

Θάσος
Η επιλογή της Θάσου ως προορισμού  διακοπών,  μας δίνει την δυνατότητα ν' απολαύσουμε παραδοσιακή κουζίνα, φρέσκο ψάρι κι έναν σπάνιο συνδυασμό εξωτικών παραλιών και καταπράσινων βουνών.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Θάσος

Αξία Άρθρου: 1 €