118

Χειμώνας 2018

σελ. 8-57

Κατσανοχώρια

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας μακρόστενος ορεινός όγκος, σαν πελώριος φυσικός φράχτης, παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δυο γεωγραφικές ενότητες χωριών των Ιωαννίνων. Ο ορεινός όγκος είναι το Μιτσικέλι. Οι ενότητες των χωριών είναι, στα Β τα Ζαγοροχώρια και στα Ν τα Κατσανοχώρια. Παγκοσμίως διάσημα και τουριστικά αξιοποιημένα τα πρώτα, πανελληνίως άγνωστα και με ταπεινή τουριστική αίγλη τα δεύτερα. Αυτή η κραυγαλέα διαφορά αναγνωρισιμότητας μεταξύ των δυο γειτονικών προορισμών του ίδιου νομού, μας παρακίνησε να πάρουμε τις ανηφοριές νότια των Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τα - ελάχιστα γνωστά και σε μας - Κατσανοχώρια.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Προορισμός ΚατσανοχώριαΗ πρώτη γνωριμία μας με τον τόπο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2003, 15 χρόνια πριν. Ήταν ένα ευρύτατο οροπέδιο ανάμεσα στο Ξεροβούνι και στα γειτονικά βουνά με παλιές πέτρινες εκκλησίες και μια ομάδα διάσπαρτων χωριών. Εκείνο το χωριό που διατηρήθηκε στη μνήμη ήταν το Καλέντζι, που με το όνομά του μας μετέφερε συνειρμικά στην Πελοπόννησο, στις πλαγιές του Ερυμάνθου. Εκεί, σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρίσκεται ένα άλλο Καλέντζι, η διάσημη γενέτειρα, κατά το έτος 1888, του αείμνηστου «Γέρου της Δημοκρατίας», του Γεωργίου Παπανδρέου.
Η πιο εντυπωσιακή, ωστόσο, εικόνα της συνολικής περιοχής ήταν η απαράμιλλου φυσικού κάλλους αλλά και αγριότητας χαράδρα του Άραχθου ποταμού. Ενός ποταμού ολοζώντανου και βουερού που, από κάποια σημεία της διαδρομής πρόβαλλε, χαμηλότερα, να ελίσσεται στην στενή του κοίτη, αποκαλύπτοντάς μας μια κάτοψη πραγματικά συγκλονιστική. Εντυπωσιασμένοι τότε από το θέαμα είχαμε υποσχεθεί στον εαυτό μας να επιστρέψουμε στον τόπο σε πρώτη ευκαιρία. Μια ευκαιρία, όμως, που έμελλε να καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ…
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T84 / Δραστηριότητες / Ιωάννινα /

Ορεινή διάσχιση Γράμμου

Ορεινή διάσχιση Γράμμου
Μοναχικός οδοιπόρος ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας οδηγεί με τις φωτογραφίες και την γραφή του σε μία συγκλονιστική διάσχιση της κορυφογραμμής του Γράμμου, που βρίθει από τεκμήρια και μνήμες των αδυσώπητων μαχών του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.
T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Διάφανα νερά με χαριτωμένους τρίτωνες, όχθες με καταπράσινο χορτάρι, θέα του Σμόλικα που προκαλεί δέος. Είναι η περίφημη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, προσιτή ακόμη και σε μικρής ηλικίας πεζοπόρους.

T112 / Παράδοση / Ιωάννινα /

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αξία Άρθρου: 1 €