117

Φθινόπωρο 2018

σελ.112-139

Μονοπάτι Βίδρας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Και μόνο στο άκουσμά του νιώσαμε μια ακατανίκητη επιθυμία να το γνωρίσουμε. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ! Όνομα παράξενο, ασυνήθιστο, αινιγματικό. Ένα μονοπάτι, χαραγμένο από πολλά χρόνια στην δυτική όχθη του Άραχθου(1) ενός από τους ωραιότερους, τους θεαματικότερους Ελληνικούς ποταμούς.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ (Σαν πρώτο ραντεβού)Βγαίνουμε στην άσφαλτο, κατηφορίζουμε μερικές εκατοντάδες μέτρα και φτάνουμε μπροστά στην φαρδιά, τσιμεντένια γέφυρα του Τζαρή.(5)  Από κάτω κυλάει με πλούσια, αρχοντική ροή, ο Άραχθος ποταμός. Για ν’ ανιχνεύσουμε τα νάματά του, εκεί όπου πρωτογεννιέται, πρέπει ν’ ανηφορίσουμε ως τα υψίπεδα του Μετσόβου και του Δάσους της Ρόνας, πάνω απ’ το Χαλίκι. Εκεί, μετά τα πρώτα ρυάκια, θ’ αρχίσουν ν’ αποκτούν υπόσταση δυο μικροπόταμοι, ο Μετσοβίτικος κι ο Ποταμός της Ρόνας. Λίγο νοτιότερα του Μετσόβου, θ’ απαρνηθούν την μοναχική τους πορεία κι αδελφωμένοι πια, θα συνεχίσουν, με κοινή διαδρομή, ως κάτω από την γέφυρα της Μπαλντούμας. Στο σημείο εκείνο, κάνουν την εμφάνισή τους από το Βορρά δύο ποτάμια του Ζαγοριού: ο Βάρδας κι ο Ζαγορίτικος, πραγματικός συνωστισμός. Κάποιοι θα ήθελαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και τ’ όνομά τους, η φαρδιά κοίτη, ωστόσο, τους προσκαλεί σ’ έναν νέο ποταμό που, από δω και κάτω γίνεται ο παντοδύναμος Άραχθος ποταμός. Που στη συνέχεια δέχεται στην κοίτη του πάμπολλα μικρά και μεγάλα ρέματα με σημαντικότερο το Καλαρρύτικο.
Εδώ, στην γέφυρα του Τζαρή, βρίσκεται πια ο Άραχθος(6) στον κολοφώνα της ακμής του. Ωστόσο, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, χάνει την υπόστασή του ως ποταμός, δίνει τη θέση του στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου.(7) Στη συνέχεια ο Άραχθος ξαναγίνεται ποτάμι και, μετά την Άρτα, εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο, συμβάλλοντας με τα φερτά του υλικά στον σχηματισμό των λιμνοθαλασσών Λογαρούς, Ροδιάς και Τσουκαλιού.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T67 / Περιήγηση / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα
Ελάχιστα χωριά δικαιολογούν με τόση πειστικότητα την ονομασία τους, όσο ο «Καταρράκτης» στα Τζουμέρκα. Που θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται και «Καταρράκτες», αφού η φύση έχει προικήσει τον τόπο με περισσότερους από έναν καταρράκτες. 
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Τζουμέρκα /

Mελισσουργοί Τζουμέρκων

Mελισσουργοί Τζουμέρκων
Τους Μελισσουργούς τους αντικρίσαμε πρώτη φορά από ψηλά, μέσα από ένα άνοιγμα της ομίχλης. Πού, μόλις διαλύθηκε, μας αποκάλυψε τον ευρύτατο ορίζοντα από την κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, στα 2122 μέτρα.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί
85 δύσκολά ασφάλτινα χιλιόμετρα και 24, ακόμη δυσκολότερα χωμάτινα, συνδέουν τα δύο ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, Θεοδώριανα στα Ανατολικά και Μελισσουργούς στα Δυτικά. Εμείς επιλέξαμε και σας περιγράφουμε την συναρπαστική, πεζοπορική διαδρομή.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Ρέμα Μαρκς

Ρέμα Μαρκς
Το ρέμα «Μάρκς» στα Θεοδώριανα.  Εκεί που η φύση  αφήνεται αβίαστα να δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων. Ένα ρέμα κρυφός παράδεισος, που συνεχίζει να κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του, ατόφιο δείγμα της αστείρευτης φυσικής ομορφιάς των Τζουμέρκων. Το όνομά του παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και για τους ντόπιους.
ΗΠΕΙΡΟΣ, Τζουμέρκα

Αξία Άρθρου: 0.50 €