116

Καλοκαίρι 2018

σελ.108-127

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Για κάποιες περιοχές της Ελλάδας η φύση υπήρξε σπάταλα γενναιόδωρη. Τις προίκισε με κλίμα και γεωφυσικά χαρακτηριστικά σπάνιας ποικιλίας και ομορφιάς. Μια απ΄αυτές τις προνομιούχες περιοχές είναι το Πήλιο. Η περιήγηση εκεί εξελίσσεται σε πραγματική εξερεύνηση. Μια εξερεύνηση ατέρμονη, που μπορεί να συνεχίζεται για χρόνια. Και να αποκαλύπτει διαρκώς νέες, απρόσμενες εικόνες και εμπειρίες.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

​Θα ‘ταν περίπου 15 χρόνια πριν όταν ο Βολιώτης φίλος μου, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, με προσκάλεσε για μια περιήγηση στα – αγαπημένα του – εδώ και δεκαετίες – λημέρια του Πηλίου. Πεζοπορήσαμε για ώρες στην παραδοσιακή Τσαγκαράδα, στην πανέμορφη Νταμούχαρη και στην απόμακρη Φακίστρα, τόπους ωραίους, πολύ ξεχωριστούς. Κάποτε, αργά το απόγευμα, τα βήματά μας μάς έφεραν στα μέρη της Λαμπινούς, μικρό, ταπεινό χωριουδάκι, στο περιθώριο του χάρτη των διάσημων Πηλιορείτικων προορισμών.
Θαυμάζαμε την πλατειούλα με το υπέργηρο πλατάνι και την απόλυτη ηρεμία του τόπου με τους ελάχιστους κατοίκους. Το τελευταίο φως της μέρας μας βρήκε στο σιωπηλό, μισοερειπωμένο μοναστηράκι της Παναγίας Λαμπηδόνας. Θυμάμαι αχνά το Καθολικό του μοναστηριού διάσπαρτα χαλάσματα, μερικά αιωνόβια ελιόδεντρα και μια αποχαιρετιστήρια νυχτερινή συναυλία των αηδονιών. Μερικές εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα ακουγόταν ο υπόκωφος παφλασμός των κυμάτων του Αιγαίου στην παραλία της Λαμπινούς…
Στα χρόνια που ακολούθησαν το λαβωμένο από το άγγιγμα του χρόνου μοναστήρι σβήστηκε απ’ τη μνήμη. Το επανέφερε το τηλεφώνημα του Κυριάκου, στα μέσα του φετινού Απρίλη.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
T119 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
Έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες η Νότια Μαγνησία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Διαθέτει, ωστόσο, εκπληκτική ακτογραμμή, γραφικότατους οικισμούς και το εμβληματικό Χλωμό Όρος, με δύσκολη πρόσβαση αλλά απαράμιλλη θέα από το ύψος της κορυφής.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 0.50 €