61

Ιανουάριος 2008

Σισάνι Κοζάνης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Καθώς πλησιάζουμε στο Σισάνι, εισδύουν απ’ τα παράθυρα του αυτοκινήτου πνοές δροσιάς. Δυο ώρες νωρίτερα, στις πεδινές εκτάσεις της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας, ο αέρας ήταν λίβας. Παρασκευή 10 Αυγούστου, μια μέρα θερμή όπως τόσες άλλες του φετινού καλοκαιριού.
Το πέσιμο του ήλιου μας βρίσκει στο χωριό. Ένα ασυνήθιστο θέαμα στον κεντρικό δρόμο μάς επιβάλλει να σταματήσουμε. Γύρω στα 20 καζάνια, φρεσκογανωμένα και αστραφτερά, είναι παρατεταγμένα στη σειρά, το ένα πλάι στο άλλο, ανάμεσα σε πολύχρωμα λουλούδια. Τα καζάνια έχουν φέρει από τα σπίτια τους οι γυναίκες του χωριού. Όπως κάθε χρόνο την τελευταία 10ετία, έτσι κι αύριο από νωρίς το πρωί, τα καζάνια θα τοποθετηθούν πάνω από φωτιές και θα σιγοβράσουν μέσα τους για ώρες, τα περίφημα για τη γεύση τους φασόλια Σισανίου. Παραμονή απόψε της «Γιορτής του Φασολιού», αυτού του θαυμάσιου εθίμου, που συνέβαλε αποφασιστικά, ώστε το Σισάνι να γίνει ευρύτερα γνωστό και τα φασόλια του περιζήτητα. Αφήνουμε στην προσωρινή τους ηρεμία τα καζάνια και ανηφορίζουμε τα 2 χλμ. ως το Αρχοντικό του Τάτη. Χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, το εκπληκτικό αυτό κατάλυμα, δεσπόζει στο χωριό, στη μαγευτική κοιλάδα και σ’ όλα τα γύρω δρυοσκέπαστα βουνά. Εδώ η ζέστη της ημέρας έχει από ώρα δώσει τη θέση της σε μια υπέροχη δροσιά. Κατευθυνόμαστε στον πλακόστρωτο αύλειο χώρο, κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΜΙΑ ΑΛΕΠΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ «ΤΣΕΜΠΕΡΩ»- Πάνω στην ώρα ήρθατε, λέει ο Στέλιος Τάτης, καθώς μας καλωσορίζει. Δεν θ’ αργήσει η φίλη μας να κατέβει απ’ το βουνό.
Τον κοιτάμε με απορία.
- Α, βέβαια, δεν την ξέρετε εσείς. Εννοώ την «Τσεμπέρω», τη μικρή μας αλεπού. Την τελευταία βδομάδα έχει γίνει σχεδόν οικόσιτη.
- Και, είσαι σίγουρος πώς θα έρθει και απόψε;
- Δεν μπορεί πια να ζήσει αν δεν μας δει και δεν φάει το μεζεδάκι της, λέει ο φίλος μας γελώντας.
Φέρνω στο νου μου τις δυο μοναδικές μας, ως τώρα, εμπειρίες με εκπροσώπους της άγριας ζωής που, σ’ ένα βαθμό, είχαν υιοθετήσει κάποιες συμπεριφορές και συνήθειες κατοικίδιων. Η πρώτη, χρονολογικά, εμπειρία ήταν 12 χρόνια πριν με το διάσημο «Λυκάκι του Καρά-Ντερέ», που ετρέφετο και ζούσε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και της νύχτας στις εγκαταστάσεις του «Δασικού Χωριού Ελατιάς». Το είχε βρει ο φύλακας νεογέννητο στο δάσος, χωρίς γονείς και κατάφερε με τις φροντίδες του να το διασώσει και να το μεγαλώσει. Το λυκάκι έπαιζε με τα σκυλιά του συγκροτήματος, πλησίαζε σε απόσταση μερικών μέτρων τους επισκέπτες αλλά μόνον με τον φύλακα διατηρούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και οικειότητας.
Η δεύτερη εμπειρία ήταν πριν μερικά χρόνια στα Φιδάκια Ευρυτανίας. Κάθε βράδυ εμφανιζόταν μια αλεπού στον υπαίθριο χώρο της ταβέρνας, στην πλατεία του χωριού. Για λίγη ώρα έπαιρνε τα κομματάκια της τροφής που της πετούσαν οι θαμώνες, μάς έδινε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά της, τα γρήγορα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις της και, στη συνέχεια, πριν μας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είχαμε γίνει και παλιόφιλοι, απεσύρετο διακριτικά.
Λίγο μετά τις 9 πολύς κόσμος γευματίζει στα υπαίθρια τραπεζάκια του Τάτη. Ανάμεσά τους, όπως συμβαίνει συνήθως, υπάρχουν και αρκετά φασαριόζικα παιδιά. Οι συνθήκες δεν μοιάζουν ιδανικές για να προσελκύσουν ένα άγριο ζώο, επιφυλακτικό και πανέξυπνο όπως η αλεπού. Κι όμως, η Τσεμπέρω κάνει την υπέρβαση.
- Νάτην, στην ώρα της, λέει δίπλα μου ο Τάτης και μας δείχνει με το χέρι την αλεπού.
Μερικές δεκάδες μέτρα μακρυά, εκεί που αδυνατίζουν τα φώτα και αρχίζει το σκοτάδι, διαγράφεται η χαρακτηριστική λεπτεπίλεπτη σιλουέττα της αλεπούς με το οξύ ρύγχος και την μακρυά, φουντωτή ουρά. Μας παρατηρεί για λίγο ακίνητη κι ύστερα επιχειρεί μικρά βηματάκια διστακτικά.
- Κάνετε σας παρακαλώ λίγη ησυχία, λέει ο Τάτης τους θαμώνες.
Μαζεύουν οι γονείς κοντά τους τα παιδιά κι όλοι αδημονούν να δουν την εξέλιξη. Απομακρύνεται μερικά μέτρα ο Τάτης από μας, κάθεται σε μια καρέκλα και παίρνει στα χέρια ένα πιάτο γεμάτο με κομματάκια λουκάνικου, που έχει ήδη ετοιμάσει για τη φίλη του.
- Έλα Τσεμπέρω, της λέει με απαλή φωνή, έλα να φας.
Η νεαρή αλεπού διστάζει αρχικά. Και μ’ όλο της το δίκιο. Παραμένει στο γρασίδι με τα μάτια της στον Τάτη. Παίρνει ο φίλος μας ένα κομματάκι λουκάνικο και το πετάει κοντά της. Το τρώει στη στιγμή. Ύστερα της ρίχνει άλλο ένα, σε μικρότερη απόσταση. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, η αλεπουδίτσα ξεθαρρεύει όλο και περισσότερο. Κάποια στιγμή τρώει το φαγάκι της μισό μέτρο μακρυά απ’ τον Τάτη. Δεν έχει πια κανένα πρόβλημα με τον θόρυβο και την παρουσία τόσων ανθρώπων. Ούτε κι ο φακός της Άννας την φοβίζει. Απεναντίας μοιάζει ν’ απολαμβάνει τη δημοσιότητα.
Δυο περίπου ώρες τριγυρνάει κοντά μας η Τσεμπέρω. Μας έχει πια συνηθίσει, όπως άλλωστε κι εμείς. Σχεδόν θεωρούμε την παρουσία της φυσιολογική. Κάποια στιγμή η κατάσταση αποκτά νέο ενδιαφέρον. Κάνει την εμφάνισή της μια δεύτερη, όμοια σιλουέττα. Είναι μια μικρότερη αλεπού!
- Εσύ βάλθηκες να συγκεντρώσεις όλα τα ζώα του δάσους, λέω στον Τάτη. Άντε, σου εύχομαι και αρκούδα!
Στο μεταξύ η αλεπουδίτσα, παρά την ενθαρρυντική παρουσία της Τσεμπέρως, κινείται με μεγάλη διακριτικότητα στις παρυφές του γρασιδιού και τρώει μόνον ό,τι της πετάμε σε μεγάλη απόσταση.
- Αυτής το όνομα ποιο είναι; Ρωτάω τον Τάτη.
- Δεν τη βαφτίσαμε ακόμη. Πρέπει πρώτα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της, να την γνωρίσουμε καλά όπως και την πρώτη.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T30 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Σιάτιστα

Σιάτιστα
Τριγυρισμένη από βουνά, με τα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τα γουναρικά και τα κρασιά της, η Σιάτιστα παραμένει περήφανη και ακμαία, γεμάτη αίγλη και γοητεία για κάθε επισκέπτη.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T44 / Φυσικό περιβάλλον / Κοζάνη /

Ορεινός Δήμος Μουρικίου Κοζάνης

Ορεινός Δήμος Μουρικίου Κοζάνης
Ανάμεσα σε εύφορο κάμπο, δάση οξυάς, δρυός και καστανιάς, οι γραφικοί οικισμοί του Δήμου Μουρικίου είναι θαυμάσιος προορισμός για όλο το χρόνο. 
T47 / Φυσικό περιβάλλον / Κοζάνη /

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης
Διάσπαρτες ανάμεσα σε πτυχώσεις εδάφους ή απότομες λοφοπλαγιές, έξω από τον Μικρόβαλτο Κοζάνης, ορθώνονται κατακόρυφα μερικές κολώνες. Όλες οι κολώνες έχουν στην κορυφή τους έναν ομοιόμορφο «σκούφο», μια μεγάλη γκρίζα πέτρα, που ισορροπεί με αξιοθαύμαστο τρόπο πάνω από τον κορμό και φέρνει έντονα στο νου απόληξη καμινάδας. 
T53 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βελβεντό Κοζάνης

Βελβεντό Κοζάνης
Οι δύο λιγόωρες επισκέψεις στο παρελθόν μας είχαν αφήσει την ανάμνηση μιας μικρής, νοικοκυρεμένης κωμόπολης της επαρχίας. Που η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της ισορροπούσαν αρμονικά ανάμεσα στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο των Πιερίων και την νωχελική υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα. 
T58 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βλάστη

Βλάστη
Τόπος ιστορικός, γραφικός και ορεινό, φημισμένος για τα τυροκομικά του προϊόντα, τις θαυμάσιες υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τα δάση και την γυμνή κορυφογραμμή του Σινιάτσικου.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T113 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια
Ο «Ψηλός Αϊ – Λιάς», όπως συνηθίζουν ν΄αποκαλούν τον λόφο τους οι κάτοικοι της Κοζάνης, ορθώνεται προστατευτικά πάνω από το Β –ΒΔ τμήμα της πόλης. 
T118 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.
Η δεύτερη –μετά τον Ιούλιο του 2017- επίσκεψή μας στον Μπούρινο μας έδωσε τη χαρά όχι μόνον να ξανασυναντήσουμε τους καλούς Σιατιστινούς ορειβάτες φίλους μας αλλά και ν’ ανέβουμε στα γοητευτικά υψίπεδα της κορυφής Ντρισινίκος, στα 1866 μέτρα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κοζάνη

Αξία Άρθρου: 0.50 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER