62

Μάρτιος 2008

σελ.26-59

Ακροταίναρο: Μονοπάτια και οικισμοί

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

- Τι τόπος! αναφωνούσε κάθε τόσο ο φίλος μου ο Michael. Σκέτη πέτρα! Αναρωτιέμαι πώς ζήσαν τόσους αιώνες, πώς εξακολουθούν να ζούνε ακόμα άνθρωποι.
Όσο το αυτοκίνητό μας συνέχιζε προς νότο, τόσο ο θαυμασμός του γινόταν μεγαλύτερος, μετατρεπόταν σε δέος. Δεν έλειπαν από τον Γερμανό φίλο οι εμπειρίες των ταξιδιών, είχε περιπλανηθεί σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον, ένα μέρος των θερινών του διακοπών, ήταν κάθε χρόνο αφιερωμένο σε πολυήμερες πεζοπορίες και ορειβασίες στις Άλπεις. Μα τούτο δω το Μανιάτικο τοπίο, το πετρόσπαρτο και στεγνό, το σκληρό, εχθρικό και κακοτράχαλο, σωστό καμίνι κάτω από τον ήλιο, ξέφευγε απόλυτα από τις μέχρι τούδε εμπειρίες του.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΉταν αρχές της δεκαετίας του ’80. Ακόμα και καλοκαίρι ήταν ήρεμη η Μάνη, με ελάχιστους ανθρώπους και αυτοκίνητα. Στην Βαθειά μείναμε έκθαμβοι. Η αυστηρή, σχεδόν έρημη πολιτεία με τα πυργόσπιτα, έμοιαζε με σκηνικό βγαλμένο κατευθείαν από σελίδες του μεσαίωνα. Κάπου εκεί τερματίσαμε την πρώτη περιοδεία μας στη Μάνη, μια προσέγγιση πολύ σύντομη, πολύ επιδερμική, πολύ τουριστική. Που ακόμα κι έτσι όμως κατάφερε να μας φορτίσει με έντονα συναισθήματα και με μια μεγάλη επιθυμία επιστροφής.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ξαναγύρισα στη Μάνη, άλλοτε ως το Γύθειο ή την Καρδαμύλη και άλλοτε για να θαυμάσω το Σπήλαιο του Διρού. Μα πάντα με πολύ περιορισμένο χρόνο και μόνιμα μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο. Έτσι δεν είχα καμιά τύχη να γνωρίσω με τα πόδια μου τις ιδιαιτερότητες του εδάφους, να έρθω πιο κοντά στη Μανιάτικη γη.
Μερικούς μήνες πριν έπεσα στα χέρια μας το βιβλίο «Τα μονοπάτια της Μέσα Μάνης», γραμμένο με πολύ μεράκι από τον πεζοπόρο και ορειβάτη Αντώνη Καλογήρου. Διαβάσαμε τις πεζοπορικές εμπειρίες του συγγραφέα στο έδαφος της Μάνης. Παρακολουθήσαμε τις διαδρομές του, άλλες σύντομες κι άλλες πολύωρες, σημειωμένες με μεγάλη ευκρίνεια στο χάρτη. Έναν χάρτη με κλίμακα 1:25.000, εξαιρετικά κατατοπιστικό και με άφθονες λεπτομέρειες, ιδιαίτερα χρήσιμες για περιηγητές και πεζοπόρους. Ξαφνικά αισθανθήκαμε μια ακατανίκητη νοσταλγία για τη Μάνη, μια ανυποχώρητη επιθυμία ν’ αναπνεύσουμε τον αέρα του Αιγαίου από το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, τους βράχους του θρυλικού ακρωτηρίου Ταίναρου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Λακωνία /

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής
Στην καρδιά του αγέρωχου Ταΰγετου, κάτω από τις γυμνές, πανύψηλες κορυφές, φωλιάζει ένα δασικό οικοσύστημα αξεπέραστης ωραιότητας, το περίφημο Δάσος Βασιλικής.
T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία, Μάνη

Αξία Άρθρου: 1 €