115

Άνοιξη 2018

σελ.130-155

Σαρωνικός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν στην Β. Ελλάδα ακούμε το όνομα Σαρωνικός, φέρνουμε στον νου μας τον ευρύτατο κόλπο που βρέχει, κατά κύριο λόγο, τα παράλια της Αττικής. Ελάχιστη είναι η γνώση μας για την κρυφή γοητεία της αντίστοιχης, με τα παράλια, ενδοχώρας.

Κείμενο: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, η υπέροχη ενδοχώρα μίας όμορφης θάλασσας.Συζητώντας καιρό την πρόταση ενός καλού φίλου για μία εξόρμηση γνωριμίας στην Αττική γη και σε μέρη που πραγματικά έμοιαζαν «άδειος χάρτης», βάζαμε κάτω γνώσεις και συντεταγμένες για να δούμε ποιος θα έβρισκε πρώτος τα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Σαρωνικού. Ίσως ένα από τα σημεία της Αττικής που κουβαλάνε μεν αρκετά δυνατά ονόματα αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό των ταξιδευτών. Ποιος δεν έχει ακούσει για το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια και για τη θάλασσα του τα βρέχει, τον Σαρωνικό; Ποιος θα φανταζόταν όμως ότι πίσω από τα γνωστά αυτά παραθαλάσσια τοπωνύμια, κρύβεται μία μαγευτική ενδοχώρα, η οποία μάλιστα φτάνει σχεδόν μέχρι την απέναντι θάλασσα, τον Νότιο Ευβοϊκό και το ανοιχτό Αιγαίο που τα χαζεύεις μαγεμένος από τις κορφές και τα μπαλκόνια του Κουβαρά. Κι αν η πρόκληση ήταν πραγματικά ιδιαίτερη, η βιωματική γνωριμία με τον τόπο ήταν ξεχωριστή και εμπνευστική.
Ο δρόμος απ’ τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αττική οδό και γνώριμος και κλασικός. Η Αττική οδός, αυτός ο σύγχρονος και άνετος δρόμος, φτάνει να διασχίζει όλη αυτή τη θάλασσα των ελαιώνων καθώς μας οδηγεί στην καρδιά των Μεσογείων. Στο βάθος αριστερά, ο όγκος του αεροδρομίου των Αθηνών δεσπόζει στο σκηνικό σε μια πραγματικά μεγάλη έκταση ενώ τ’ αεροπλάνα προσπερνούν από πάνω μας λίγο πριν φτάσουμε έξω από το Μεσογειακό Μαρκόπουλο. Μόλις πέντε λεπτά αργότερα, έχοντας αφήσει την Αττική οδό αλλά και την κεντρική πια λεωφόρο Λαυρίου, παίρνουμε τη δεξιά στροφή που μας φέρνει στην είσοδο των Καλυβίων. Την μεγαλύτερη πόλη αλλά και πρωτεύουσα πια του Δήμου Σαρωνικού.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Μνημεία / Αττική /

Λαύριο...βγαλμένο από τα έγκατα της Γης

Λαύριο...βγαλμένο από τα έγκατα της Γης
Διάσημο ήδη από την αρχαιότητα για τα πλούσια κοιτάσματα αργύρου, το Λαύριο εξακολουθεί, με τις απέραντες υπόγειες στοές και την τεράστια ποικιλία των ορυκτών του, να προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και περιηγητών.
T117 / Περιήγηση / Αττική /

Στις παραλίες Σαρωνικού

Στις παραλίες Σαρωνικού
Πριν από την συστηματική περιήγησή μας με έμπειρο ξεναγό, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον απίθανο αριθμό, την ποιότητα των νερών αλλά και την ομορφιά των παραλιών στην εκτεταμένη ακτογραμμή του Δήμου Σαρωνικού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αττική

Αξία Άρθρου: 0.50 €