115

Άνοιξη 2018

σελ.100-129

Παραλίες Αγίας Ρουμέλης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την Αγία Ρουμέλη περιβάλλουν ακτές βραχώδεις κι αμμουδερές που άλλες φορές ηρεμούν στις θωπείες του Λιβυκού ενώ, πολύ συχνά, βογγούν στην παραζάλη των νοτιάδων του πελάγου. Αυτές τις παραλίες στερούνται όσοι –οι περισσότεροι- επισκέπτες, διασχίζουν το φαράγγι και, αντί να μείνουν μερικές μέρες στην Αγία Ρουμέλη, παίρνουν το επόμενο πλοίο για Σούγια ή Σφακιά.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Από την Τρυπητή στα ΔώματαYπάρχει μια ορειβατική διαδρομή στη νότια Κρήτη που διεγείρει τα ένστικτα του πρωτόγονου ανθρώπου. Μαζί με αυτά ξυπνά και ο πόθος του homo naturans, για την πιο άγρια κι επιβλητική φύση του μεσογειακού τοπίου.
Είναι μια ακραία δυσπλασία της κρητικής μαδάρας και του εδάφους της, μ’ ένα μονοπάτι, ωστόσο, άριστα σηματοδοτημένο, αλλά για τολμηρούς και ριψοκίνδυνους ορειβάτες.
Τα Λευκά Ορη της Κρήτης δημιουργήθηκαν όπως και οι μεγάλες οροσειρές στην Ελλάδα από τη σύγκλιση της αφρικανικής με την ευρασιατική πλάκα, με αποτέλεσμα την ανάδυση διαφορετικών πετρωμάτων από τον ωκεανό της Τηθύος.
Αγέρωχα τα Λευκά Ορη ή Μαδάρες (που σημαίνουν γυμνά βουνά) δεσπόζουν στη δυτική Κρήτη και είναι ολόλευκα, χειμώνα - καλοκαίρι, είτε διότι είναι σκεπασμένα με χιόνια, για μεγάλα διαστήματα του χρόνου, είτε διότι, το καλοκαίρι, αντανακλούν εκτυφλωτικές λάμψεις με τα γκριζόλευκα πετρώματά τους (δολομίτες).
Αυτό το εκπληκτικό λιθόραμα των Λευκών Ορέων θα βαδίσουμε τη δεύτερη μέρα των Σφακιανών διαδρομών μας.
Θα επιβιβαστούμε σε ένα μικρό σκαφάκι που θα  παραπλεύσει τις ακτές του Λιβυκού, δυτικά της Αγίας Ρουμέλης, περνώντας διαδοχικά από τον Καλόγερο, τη Φουρνωτή, τα Δώματα, τα Λιμενάρια και το Σεντόνι, για να καταλήξει στην Τρυπητή, όπου θα μας αφήσει, για να αρχίσουμε τη διάσχιση του πιο εντυπωσιακού τμήματος της Σελινιώτικης Μαδάρας.
Θα κάνουμε δηλαδή μια αντίρροπη διαδρομή από την Τρυπητή προς τα Δώματα τραβερσάροντας τα πιο απρόσιτα βράχια των απολήξεων του Γκίγκιλου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T105 / Μνημεία / Χανιά /

Χερσόνησος Σπάθας

Χερσόνησος Σπάθας

Με την Χερσόνησο της Γραμβούσας περικλείει τον πελώριο κόλπο της Κισσάμου. Είναι η Χερσόνησος Σπάθας ή Ροδωπού, ορεινή και κακοτράχαλη, με απρόσμενα χαρακτηριστικά γεωφυσικά, αρχαία και βυζαντινά.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 0.50 €