66

Νοέμβριος 2008

Σελ.74-95

Άνω Βροντού Σερρών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Άνω Βροντού δεν ανήκει στους διάσημους τόπους της Ελλάδας. Δεν είναι προικισμένη από τη φύση με Μετέωρα ή Όλυμπο, δεν έχουν βρεθεί στο έδαφός της μνημεία και υπολείμματα αρχαίων εποχών. Θέατρο πολλών και ποικίλων πολεμικών αναμετρήσεων ο τόπος, κάηκε κατά καιρούς και καταστράφηκε, έχασε, όπως τόσοι άλλοι τόποι στην Ελλάδα, τον παραδοσιακό χαρακτήρα των σπιτιών του. Ο οικισμός είναι απόμακρος στις εσχατιές των βορείων συνόρων και αθέατος ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Λαϊλιά, του Μενοίκιου και του Όρβυλου. Εδώ σταματάει η επίσημη συγκοινωνία και το ασφάλτινο οδικό δίκτυο. Αρχίζουν οι δασικοί δρόμοι και τα μονοπάτια και μετά οι κορυφογραμμές και τα υψίπεδα που χωρίζουν Ελλάδα και Βουλγαρία.
Αυτός ο μοναχικός, ωστόσο, τόπος διατηρεί σε μεγάλο βαθμό μια γοητεία και μια αθωότητα, που δεν έχουν διαβρωθεί από την ανάπτυξη και τα καραβάνια των τουριστών. Ούτε και στο μέλλον κινδυνεύει από τις συνέπειες της εξέλιξης το τόπος. Δεν ανήκει στις περιοχές – φιλέτα, που προσελκύουν το ενδιαφέρον αδηφάγων επενδυτών. Όποια ανάπτυξη κι αν συμβεί στο μέλλον, δεν πρόκειται να ανατρέψει τις ισορροπίες του φυσικού περιβάλλοντος κι ούτε θα ξεπεράσει το μέτρα του ανθρώπου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑΜια δεκαετία σχεδόν είχαμε να βρεθούμε στα υψίπεδα και στον οικισμό της Άνω Βροντούς. Από εκείνη την ορεινή και ολότελα ερημική διάσχιση που είχαμε επιχειρήσει από το Νευροκόπι της Δράμας ως την πόλη των Σερρών. Τότε, για πρώτη φορά, λοξοδρομήσαμε τα πέντε περίπου χιλιόμετρα που μας οδήγησαν στην πλατεία της Άνω Βροντούς. Μια πλατεία βραδινή, ψυχρή και χειμωνιάτικη, έρημη από κόσμο. Κάπνιζαν, ωστόσο, οι καμινάδες σε κάποια σπίτια και στις ταβέρνες της πλατείας. Καθήσαμε σε μία για λίγη ώρα. Μιλήσαμε με τους ντόπιους, κυρίως ηλικιωμένους. Απογοήτευση και πίκρα. Το κυριότερο προϊόν του τόπου, οι πατάτες, αδυνατούσαν να συντηρήσουν με αξιοπρέπεια μια οικογένεια του χωριού. Προσπαθούσα με διάφορες ερωτήσεις να πληροφορηθώ κάποια στοιχεία για την έκταση της καλλιεργούμενης γης, την στρεμματική απόδοση σε μια καλή χρονιά, τον μέσο όρο των εξόδων, την τιμή πώλησης στον έμπορο. Οι αριθμοί δεν μου έβγαιναν. Ήταν σχεδόν αδύνατον να επιβιώσει μια οικογένεια νέων ανθρώπων καλλιεργώντας τα χωράφια. Αν μάλιστα συνέβαινε και καμιά θεομηνία, η κατάσταση ήταν τραγική.
-Γι’ αυτό φεύγουν οι νέοι άνθρωποι κι έχουμε απομείνει μόνο εμείς, είχαν καταλήξει οι ηλικιωμένοι στην ταβέρνα.
Είχαμε φύγει θλιμμένοι απ’ το χωριό. Στα 30 νυχτερινά χιλιόμετρα ως τις Σέρρες, δεν είχαμε συναντήσει ούτε τρία αυτοκίνητα. Η Άνω Βροντού ξεχάστηκε, παρέμεινε αθέατη για χρόνια στην ερημιά της. Ακόμα κι από μας, τους «ταξιδιώτες της Ελλάδας». Να όμως, που έφτασε η στιγμή ν’ αποτινάξει από πάνω της τη λήθη. Φρόντισε γι’ αυτό ένα τηλεφώνημα. Ήταν από τον Γιόσα τον Απόστολο, φίλο καλό από τα παλιά.
-Ως πότε το βλέμμα σας θα κοιτάζει μόνον προς το κέντρο και το νότο; Υπάρχουμε κι εμείς, εδώ στα βόρεια σύνορα της χώρας. Το Σάββατο στις 9 του Αυγούστου, πραγματοποιείται στην Άνω Βροντού η δεύτερη Αστροβραδιά. Δεν ήρθατε στην πρώτη, ελάτε τουλάχιστον στην δεύτερη.
Δεν χρειαζόμασταν παραπανίσια παρακίνηση. Φτάσαμε στις 9 Αυγούστου στη Βροντού, την ξαναείδαμε νύχτα αλλά και μέρα, χαρήκαμε τη ζωντάνια και του θορύβους της πλατείας, παρατηρήσαμε με τηλεσκόπιο το σύμπαν, γνωρίσαμε πολλούς κι ωραίους ανθρώπους, περάσαμε τη νύχτα μας σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Και μείναμε με την υπόσχεση, κυρίως στον εαυτό μας, ότι δεν θ’ αργούσαμε να επιστρέψουμε στον τόπο…
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T3 / Φυσικό περιβάλλον / Δράμα /

Δάσος Ελατιάς

Δάσος Ελατιάς
Αχάνες και μοναδικό, άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, το δάσος της Ελατιάς Δράμας είναι το τελευταίο σύνορο της Ελλάδας στο Βορρά, η συναρπαστικότερη ίσως δασική περιοχή της χώρας μας.
T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T4 / Φυσικό περιβάλλον / Δράμα /

Παρθένο Δάσος Φρακτού Δράμας

Παρθένο Δάσος Φρακτού Δράμας
Ένα από τα ωραιότερα δάση της χώρας μας το Παρθένο Δάσος Φρακτού Δράμας,  που συνδυάζει παρθένα φύση,  ανθρωπογενές δάσος, πλούσια βλάστηση, ρέματα, καταρράκτες βράχια, λιβάδια, άγρια ζώα.
T6 / Φυσικό περιβάλλον / Δράμα /

Oρεινές πέστροφες Δράμας

Oρεινές πέστροφες Δράμας
Μια κοιλάδα ανάμεσα στα βουνά, βόρεια του χωριού Παπάδες και δυτικά του χωριού Σιδηρόνερο έγινε ο τόπος εκτροφής πεστροφών.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / Δράμα /

Φαλακρό

Φαλακρό
Ένα βουνό τόσο γνωστό σε όλους μα συνάμα τόσο ανεξερεύνητο.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T25 / Περιήγηση / Δράμα /

Παρανέστι Δράμας

Παρανέστι Δράμας
Στην κοιλάδα του Νέστου και δίπλα στους πρόποδες της θρυλικής Ροδόπης, το Παρανέστι αποδεικνύεται ένας προορισμός γοητευτικός, με ανεξάντλητες περιηγητικές επιλογές.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T62 / Παράδοση / Δράμα /

Δράμα : Με χαλβάδες και κουρμπάνια

Δράμα : Με χαλβάδες και κουρμπάνια
Στα Κύργια της Δράμας εξακολουθεί να παρασκευάζεται ο χαλβάς, χειροποίητα, με τις πρώτες ύλες και τις πατροπαράδοτες συνταγές, που έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μαζί τους.
T73 / Περιήγηση / Δράμα /

Παγονέρι Δράμας

Παγονέρι Δράμας
Στις εσχατιές της Δράμας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, μας υποδέχεται το παραδοσιακό Παγονέρι και μας εκπλήσσει με την γραφικότητά του.
T109 / Περιήγηση / Δράμα /

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία
Με τα θεμέλιά της πάνω σε αστείρευτες πηγές, με μεγάλη καπνική παράδοση και με αύρα εκλεκτών κρασιών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Δράμα είναι ένας ξεχωριστός, πολυδιάστατος και πολύ επιθυμητός προορισμός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Δράμα

Αξία Άρθρου: 0 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER