114

Δεκέμβριος 2017

σελ.82-108

Λατομεία Χασάμπαλης - Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο οφιτοασβεστίτης της Χασάμπαλης, ο ονομαζόμενος «Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος», υπήρξε ένα από τα φημισμένα πετρώματα της ύστερης αρχαιότητας (1ος αι. π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ.). Ήταν όμως τόσο ακριβός, ώστε χρησιμοποιείτο κυρίως για την οικοδόμηση πολυτελών κτιρίων αυτοκρατόρων, αρχόντων, ευγενών και, γενικά, εύπορων πολιτών.

Κείμενο: Βασίλης Μέλφος

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΣτις 29 Νοεμβρίου 2015 εγκαινιάσθηκε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Μας εντυπωσίασε η ποικιλία και ο πλούτος των εκθεμάτων με την ξενάγηση της αρχαιολόγου Ρούλας Σδρόλια. Κάποια εκθέματα είχαν κατασκευαστεί από  Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο, που εξορύσσετο από τα Λατομεία της Χασάμπαλης, κοντά στο Συκούριο  Λάρισσας. Το πιο εκπληκτικό ήταν, ότι επί πολλές δεκαετίες αντικρίζαμε από την Εθνική Οδό την άγονη λοφώδη περιοχή, με το λευκό ξωκκλήσι στην κορυφή, χωρίς να υποψιαζόμαστε την ύπαρξη των αρχαίων λατομείων. Υποσχεθήκαμε να τα επισκεφθούμε σε πρώτη ευκαιρία.
Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια της Λάρισας.
Εκεί, ο Κώστας Συρμακέζης μας χάρισε το βιβλίο του Βασίλη Μέλφου για τον «Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο και τα Λατομεία της Χασάμπαλης».
Ένα γρήγορο ξεφύλλισμα μας αποκάλυψε εξαιρετικά στοιχεία γεωλογίας, αρχαιολογίας, συνθηκών εξόρυξης αλλά και χρήσης του πολύτιμου αυτού υλικού της Θεσσαλικής γης. Η επαφή μας με το βιβλίο είχε γίνει την κατάλληλη στιγμή. Και δεν άργησε να γίνει και η συνάντησή μας με τον συγγραφέα του βιβλίου, Επίκουρο Καθηγητή Γεωλογίας Βασίλη Μέλφο (1).
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T6 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα
Μαγικές εικόνες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας αντικρίζοντας τη λίμνη Πλαστήρα.
T9 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Στην Βίνιανη από την Trekking Hellas

Στην Βίνιανη από την Trekking Hellas
H Trekking Hellas εξακολουθεί να  μας συναρπάζει. Σ΄αυτό το τεύχος μας μεταφέρει στο φαράγγι της Βίνιανης και μας αποδεικνύει, πως το canyoning είναι σπορ δυναμικό και όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
T18 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ραψάνη

Ραψάνη
Ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Τέμπη, η Ραψάνη εντυπωσιάζει με τα κρασιά και την γραφικότητά της.
T19 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Όσσα - Ο κώνος της Θεσσαλίας

Όσσα - Ο κώνος της Θεσσαλίας
Ένας τεράστιος ¨Βοτανικός Κήπος¨, ένα βουνό αποκάλυψη για φυσιολάτρες, πεζοπόρους, αναρριχητές, για όλη την οικογένεια.
T19 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Πύλη - Ελάτη Τρικάλων

Πύλη - Ελάτη Τρικάλων
Ένας προορισμός τεσσάρων εποχών στην ορεινή Θεσσαλία, με συγκλονιστική φύση και σημαντικότατα βυζαντινά μνημεία.
T21 / Μνημεία / Λάρισα /

Ο Μύλος του Παππά

Ο Μύλος του Παππά
Με ευρύτατες εργασίες ανάπλασης από τον Δήμο Λάρισας, το παλιό επιβλητικό συγκρότημα του Μύλου του Παππά προορίζεται ν' αποτελέσει έναν πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πόλης.
T29 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Καρίτσα - Στόμιο

Καρίτσα - Στόμιο
Εκεί που εκβάλλει ο Πηνειός και αρχίζει να ψηλώνει η Όσσα,  η Καρίτσα και το Στόμιο είναι μια περιοχή γοητευτική, με μεγάλο περιηγητικό  ενδιαφέρον.
T39 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Παλιά Σωτηρίτσα

Παλιά Σωτηρίτσα
Τόπος μικρός και ελάχιστα γνωστός, που συνδυάζει με τρόπο ιδανικό την ομορφιά του βουνού και τα θέλγητρα της θάλασσας.

 
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Aργιθέα

Aργιθέα
Στο ΒΔ άκρο του Ν. Καρδίτσας, μοναχική και αθέατη, η ορεινή χώρα της Αργιθέας περιμένει τον περιηγητή και φυσιολάτρη για να τον γοητεύσει με γεφύρια, φαράγγια και βουνά.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T78 / Παράδοση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

H Λίμνη Κάρλα. Ιστορική αναδρομή

H Λίμνη Κάρλα. Ιστορική αναδρομή
Το 1962 η Κάρλα, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, αποξηράνθηκε, μεταμορφώθηκε σε μια άχαρη πεδιάδα. Σήμερα, ένα μικρό τμήμα της λίμνης έχει επανέλθει.
T107 / Μνημεία / Λάρισα /

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Στεγασμένο σε άρτιες εγκαταστάσεις, σε πευκόφυτο λόφο 54 στρεμμάτων, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αποτελεί μια μοναδικής σημασίας προσέγγιση στο θεσσαλικό παρελθόν από την μακρινή Παλαιολιθική εποχή ως τις μέρες μας.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T119 / Μνημεία / Λάρισα /

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Αναζητώντας την πρώτη ύλη από την οποία κατασκευάστηκε το αρχαίο θέατρο Λάρισας, επισκεπτόμαστε τα δύο αρχαία λατομεία της Θεσσαλίας, το πρώτο στην Περαχώρα Τυρνάβου και το δεύτερο στο Καστρί Αγιάς.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Λάρισα

Αξία Άρθρου: 0.50 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER