114

Δεκέμβριος 2017

Aμύνταιο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ολόγυρά του πεδιάδες και λόφοι, με κατάλοιπα από την προϊστορική ως την βυζαντινή εποχή. Ανάμεσά τους τέσσερις λίμνες και περιποιημένα αμπελοτόπια. Το φθινόπωρο σπίτια και κελλάρια, με άρωμα τσίπουρου και κρασιού. Και απέναντι, στα Β, το Καϊμακτσαλάν, η τρίτη ψηλότερη κορυφή των ελληνικών βουνών. Είναι το Αμύνταιο, ένας ακρίτας, στις εσχατιές της Δυτ. Μακεδονίας και της Ελλάδας.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΈΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣΑισθάνομαι μια παράξενη γοητεία κάθε φορά που αφήνω πίσω μου τον συνωστισμό των μεγάλων αστικών κέντρων και των εθνικών οδών και παίρνω τους ήσυχους επαρχιακούς δρόμους, με τα βουνά και τις πεδιάδες, τις μικροπόλεις και τα χωριά. Το Αμύνταιο είναι εδώ και πολλές δεκαετίες – αγαπημένος προορισμός. Αποτελεί, άλλωστε, ένα από τα κομβικά σημεία της διαδρομής προς την Φλώρινα και τις Πρέσπες. Τα γεωφυσικά του χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά: είναι χτισμένο σ΄ένα εκτεταμένο υψίπεδο, με μέσο υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, κυριολεκτικά στο κέντρο ενός γιγαντιαίου φυσικού κυκλικού τείχους. Ενός τείχους που σχηματίζουν πέντε από τους υψηλότερους ορεινούς όγκους – όλοι πάνω από τα 2.000 μέτρα – της Μακεδονικής γης: το Καϊμακτσαλάν με 2.524 και ο Βαρνούντας με 2.330 μέτρα, στα Β σύνορα με τα Σκόπια. Στα Δ, με υψόμετρο 2.123μ., ορθώνεται το Βέρνον ή Βίτσι, ενώ στα Ν το Σινιάτσικο ή Άσκιο με 2.111 μέτρα. Τέλος, στα Α-ΝΑ, εκτείνεται η κορυφογραμμή του Βερμίου, με μέγιστο υψόμετρο 2.065 μέτρα. Το Αμύνταιο ωστόσο δεν περιβάλλεται μόνον από βουνά. Τέσσερις λίμνες σχηματίζονται στο λεκανοπέδιο, δύο σε μικρή απόσταση, προς τα ΒΑ και άλλες δύο σε μεγαλύτερη απόσταση, προς τα ΝΔ. Στα ΒΑ είναι η Βεγορίτιδα, που με έκταση 54.000 στρεμμάτων, είναι η τρίτη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα και την Βόλβη. Είναι επίσης η Λίμνη Πετρών, που με 12.000 στρέμματα καταλαμβάνει την 12η θέση μεταξύ των ελληνικών φυσικών λιμνών. Οι δύο άλλες λίμνες στα ΝΔ είναι η Χειμαδίτιδα, με 9.000 στρέμματα και η πολύ μικρότερη Ζάζαρη, με 1.850 μόλις στρέμματα. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν υπάρχει αστικό κέντρο, που να γειτνιάζει τόσο άμεσα με τέσσερις φυσικές λίμνες.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T68 / Περιήγηση / Φλώρινα /

Φλώρινα

Φλώρινα
Πολιτεία ορεινή και απόμακρη στις δυτικές εσχατιές της Μακεδονίας. Με έντονη αύρα παράδοσης και πολιτισμού αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, η Φλώρινα διατηρεί κάθε εποχή του χρόνου μια ιδιαίτερη γοητεία.
Περιήγηση / Φλώρινα /

Ακρίτας: εκεί που παρελθόν και παρόν γίνονται ένα...

Ακρίτας: εκεί που παρελθόν και παρόν γίνονται ένα...
Αναμφίβολα ο  επισκέπτης του νομού Φλωρίνης πρέπει να επισκεφτεί το χωριό Ακρίτας - παλαιότερα Μπούφι- το οποίο βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, σε υψόμετρο 1050 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Φλώρινα

Αξία Άρθρου: 1 €