113

Σεπτέμβριος 2017

σελ.42-59

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αναρωτιόμουν ποιο πεζοπορικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει ο Αϊ – Λιάς. Με υψόμετρο μόλις 950 μέτρων στην κορυφή του, ο λόφος που δεσπόζει πάνω από την πόλη της Κοζάνης, δεν συγκαταλέγεται, βέβαια, ανάμεσα στους πιο συναρπαστικούς – από άποψη υψομέτρου – ορειβατικούς  προορισμούς. Γιατί επέμενε λοιπόν, εδώ και μήνες, ο φίλος μας ο Αδάμος, (1)  να πεζοπορήσουμε μαζί του στον Αϊ – Λιά; Το διαπιστώσαμε στο τέλος Ιουλίου, όταν ο δρόμος μας έφερε, για άλλη μια φορά στην Κοζάνη.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Με συντροφιά ανθρώπων πολύ ξεχωριστώνΟ «Ψηλός Αϊ – Λιάς», όπως συνηθίζουν ν΄αποκαλούν τον λόφο τους οι κάτοικοι της Κοζάνης, ορθώνεται προστατευτικά πάνω από το Β –ΒΔ τμήμα της πόλης. Για πρώτη – και μοναδική – φορά βρέθηκα σ΄αυτά τα ψηλώματα στις αρχές του 2013, προσκεκλημένος από τον ΣΕΟ Κοζάνης στην κοπή της πίτας των Ορειβατικών Συλλόγων της Περιφέρειας Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Εκεί, στην τοποθεσία «Σμάθκο» , σε υψόμετρο 900 μέτρων, είχα ζήσει ωραίες στιγμές ανάμεσα σε ανθρώπους της φύσης και του βουνού. (2)
Από το καταφύγιο είχαμε ανηφορίσει με αυτοκίνητα ωε την κορυφή του λόφου, στην εκκλησία του Αϊ – Λιά. Ένας χιονοσκέπαστος ορίζοντας μας αποκάλυπτε περιμετρικά μερικούς από τους γνωστότερους ορεινούς όγκους της περιοχής, με διασημότερο – βέβαια – του Ολύμπου.
Στη διάρκεια της σύντομης εκείνης επίσκεψης δεν είχα την δυνατότητα να εντοπίσω στον λόφο κάποιο μονοπάτι. Ήταν δικαιολογημένη – λοιπόν  - η απορία μου όταν ο Μίμης Αδάμος μας προσκάλεσε να πεζοπορήσουμε μαζί στον  Αϊ – Λιά.
Το πρωινό της 27ης  Ιουλίου μας καλωσορίζει ο φίλος μας στην τοποθεσία «Νιάμερος», που βρίσκεται στην Β έξοδο της Κοζάνης προς την Πτολεμαϊδα, στους πρόποδες του Αϊ – Λιά. Μαζί με τον Μίμη μας καλωσορίζουν τέσσερις ακόμη άνθρωποι, δύο άντρες και δύο γυναίκες. Είναι ο Κώστας Μπέλλας και ο Κώστας Παγκαλίδης, η Κούλα Τσιφλίδου και η Γεωργία Μήτσιου.  Με παπούτσια πεζοπορίας όλοι, ελαφρύ ρουχισμό και σιλουέττες καλογυμνασμένων αθλητών. Οι χειραψίες που ανταλλάσουμε είναι εγκάρδιες και ζωντανές. Μαζί με τις συστάσεις αναφέρει και κάποια συνοπτικά στοιχεία για το βιογραφικό των καινούργιων φίλων μας, ο Μίμης. Όλοι είναι λάτρεις των διαδρομών μεγάλων αποστάσεων είτε στον κλασσικό μαραθώνιο είτε σε μαραθώνιους βουνών. Για την Γεωργία Μήτσιου – επιπλέον – θα λέγαμε ότι το 2016 τερμάτισε το 34ο Σπάρταθλο σε 34 ώρες και 11 λεπτά. Έγινε έτσι η 5η Ελληνίδα – από το 1983 – που τερμάτισε αυτό τον θρυλικό και εξοντωτικό υπερμαραθώνιο των 245,30 χλμ. από την Αθήνα ως την πόλη της Σπάρτης. (3)
Απομένουμε, με την Άννα, να κοιτάμε έκπληκτοι, μια τον έναν και μια τον άλλο.
-Εμείς, οι κοινοί θνητοί, πώς θα βαδίσουμε δίπλα σ΄αυτά τα θηρία; ρωτάω τον Μίμη.
Γελάνε οι φίλοι μας.
-Με ήρεμο και απολαυστικό ρυθμό, λέει ο Κώστας Μπέλλας. Σημερινός στόχος όλων μας είναι ένας ωραίος φυσιολατρικός περίπατος στα μονοπάτια που έχουν διανοιχθεί τα τελευταία χρόνια πάνω και γύρω από τον ορεινό όγκο του Αϊ – Λιά.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T47 / Φυσικό περιβάλλον / Κοζάνη /

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης
Διάσπαρτες ανάμεσα σε πτυχώσεις εδάφους ή απότομες λοφοπλαγιές, έξω από τον Μικρόβαλτο Κοζάνης, ορθώνονται κατακόρυφα μερικές κολώνες. Όλες οι κολώνες έχουν στην κορυφή τους έναν ομοιόμορφο «σκούφο», μια μεγάλη γκρίζα πέτρα, που ισορροπεί με αξιοθαύμαστο τρόπο πάνω από τον κορμό και φέρνει έντονα στο νου απόληξη καμινάδας. 
T58 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βλάστη

Βλάστη
Τόπος ιστορικός, γραφικός και ορεινό, φημισμένος για τα τυροκομικά του προϊόντα, τις θαυμάσιες υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τα δάση και την γυμνή κορυφογραμμή του Σινιάτσικου.
T61 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Σισάνι Κοζάνης

Σισάνι Κοζάνης
Σε μια πανέμορφη ορεινή κοιλάδα της Κοζάνης το Σισάνι, είναι ένας εξαίρετος προορισμός τεσσάρων εποχών, διάσημος για τον Βυζαντινό Επισκοπικό ναό αλλά και για τα περίφημα φασόλια του.
T53 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βελβεντό Κοζάνης

Βελβεντό Κοζάνης
Οι δύο λιγόωρες επισκέψεις στο παρελθόν μας είχαν αφήσει την ανάμνηση μιας μικρής, νοικοκυρεμένης κωμόπολης της επαρχίας. Που η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της ισορροπούσαν αρμονικά ανάμεσα στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο των Πιερίων και την νωχελική υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα. 
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T118 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.
Η δεύτερη –μετά τον Ιούλιο του 2017- επίσκεψή μας στον Μπούρινο μας έδωσε τη χαρά όχι μόνον να ξανασυναντήσουμε τους καλούς Σιατιστινούς ορειβάτες φίλους μας αλλά και ν’ ανέβουμε στα γοητευτικά υψίπεδα της κορυφής Ντρισινίκος, στα 1866 μέτρα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κοζάνη

Αξία Άρθρου: 0.50 €