113

Σεπτέμβριος 2017

σελ. 110-127

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πυκνοδασωμένος και με πλούσια ρέματα και πηγές ο Κίσσαβος είναι από τα πιο όμορφα και φιλικά ελληνικά βουνά. Εξίσου φιλικό αλλά και ειδυλλιακό είναι το πανέμορφο μονοπάτι, που παραδοσιακά συνέδεε την ημιορεινή Μελίβοια με την παραθαλάσσια Βελίκα. Ας το απολαύσουμε.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Κατηφορίζοντας από την ΜελίβοιαΤο κεφαλοχώρι της Μελίβοιας είναι το μεγαλύτερο του Δήμου Αγιάς, με 800 περίπου κατοίκους. Είναι ιστορικός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά σε μέσο υψόμετρο 400 περίπου μέτρων. Το φυσικό περιβάλλον στις ανατολικές πλαγιές του Κίσσαβου είναι κατάφυτο από πολλά είδη δέντρων. Εξαιρετικό είναι και το ανεμπόδιστο αγνάντεμα στην απεραντοσύνη του Β. Αιγαίου.
Ξεκινώντας από την παραλιακή Βελίκα ανηφορίζουμε με αρκετές στροφές μέσα από μια πυκνοδασωμένη περιοχή. 20 περίπου λεπτά μετά προσεγγίζουμε την Μελίβοια από το ανατολικό άκρο του χωριού. Από τα ψηλώματα διασχίζουμε κατηφορικά τον οικισμό από την κεντρική οδό Γρηγορίου Παπαλεξανδρή, με κατεύθυνση Ν-ΝΔ. Ευχάριστος τόπος, με αρκετά πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πλακόστρωτη πλατεία με καφέ, πλατάνια και θέα στην θάλασσα και στην αντικρινή μακριά ράχη του Μαυροβουνίου. Εκκλησία Αγίου Νικολάου και πέτρινο καμπαναριό. Λίγο πιο κάτω, η μεγαλύτερη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
11:20’. Ξεκινάμε την διαδρομή μας αριστερά της εκκλησίας και αμέσως δεξιά, συναντάμε πράσινη πινακίδα που αναγράφει «PATH – ΜΟΝΟΠΑΤΙ». Μας αιφνιδιάζει ένας κατηφορικός τσιμεντόδρομος με πολύ έντονη κλίση, που κυμαίνεται από 25-30%. Επιβραδύνουμε τον ρυθμό μας και μικραίνουμε τον διασκελισμό για να προστατέψουμε τα γόνατά μας. Ευτυχώς, το συνεχές φρενάρισμα δεν διαρκεί πολύ, μετά από μερικά λεπτά εξορθολογίζονται οι κλίσεις της διαδρομής.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αξία Άρθρου: 0.50 €