113

Σεπτέμβριος 2017

Όρος Μπούρινος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πάνε πολλά χρόνια – πάνω από 15 – από τότε που ο Γιώργος Τσότσος (1) μού είχε υποδείξει τον Μπούρινο, ως ιδιαίτερο ορεινό προορισμό. Στήριζε την υπόδειξή του στα γεωλογικά χαρακτηριστικά καθώς και στην σπάνια χλωρίδα του βουνού. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου – και στον Γιώργο – να επισκεφτώ τον Μπούρινο το ταχύτερο δυνατόν. Δυστυχώς, η εκπλήρωση της υπόσχεσης καθυστέρησε πολύ…

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στο δρόμο για τον ΜπούρινοΜετά την εξαιρετική – και απρόσμενη – πεζοπορική μας εμπειρία στον Ψηλό Αϊ – Λια της Κοζάνης χαμηλώνουμε στην Εγνατία Οδό και παίρνουμε κατεύθυνση ΝΔ, προς την Σιάτιστα. Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, προορισμός μας είναι ο Μπούρινος. Μας συνοδεύει ο καλός μας φίλος Αιμίλιος Αδάμος, παλιός γνώριμος και λάτρης του συγκεκριμένου βουνού.
-Οι ανηφοριές του Αϊ-Λια ήταν η καλύτερη προπόνηση για τον Μπούρινο, λέει ο Μίμης. Οι αποστάσεις εκεί θα ‘ναι μεγαλύτερες.
Μετά την Κοζάνη η Εγνατία Οδός διασχίζει τον επίπεδο αυχένα ή διάβαση της Πέτρας – Αγίου Αχιλλείου, σε μέσο υψόμετρο 680 μ. Καθώς πλησιάζουμε την πόλη της Σιάτιστας, κινεί για άλλη μια φορά την προσοχή αλλά και την περιέργειά μας το παράδοξο γεωφυσικό φαινόμενο της περιοχής. Είναι η τελείως διαφορετική μορφολογία και εικόνα των δύο ορεινών όγκων που περιβάλλουν τον αυχένα. Γυμνές κορφές και ράχες στα βόρεια, ολότελα ξυρισμένες, ένα τοπίο συγκλονιστικής λιτότητας, αυθεντικά σεληνιακό.
Απέναντι σχεδόν, στα νότια του αυχένα, η φύση εξάντλησε όλη την εύνοιά της, προίκισε τον τόπο με βλάστηση πυκνή. Είναι ο πληθωρικός σε ποικιλία χλωρίδας ορεινός όγκος του Βούρινου ή Μπούρινου, κατά την ντόπια ονομασία. Παρατηρώντας κανείς ταυτόχρονα τα δύο αντικρινά βουνά μένει με την αναπάντητη απορία: πώς είναι δυνατόν με την απλή μεσολάβηση ενός στενόμακρου αυχένα ν’ αλλάζει η φυσιογνωμία της φύσης τόσο δραματικά;
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T47 / Φυσικό περιβάλλον / Κοζάνη /

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης
Διάσπαρτες ανάμεσα σε πτυχώσεις εδάφους ή απότομες λοφοπλαγιές, έξω από τον Μικρόβαλτο Κοζάνης, ορθώνονται κατακόρυφα μερικές κολώνες. Όλες οι κολώνες έχουν στην κορυφή τους έναν ομοιόμορφο «σκούφο», μια μεγάλη γκρίζα πέτρα, που ισορροπεί με αξιοθαύμαστο τρόπο πάνω από τον κορμό και φέρνει έντονα στο νου απόληξη καμινάδας. 
T58 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βλάστη

Βλάστη
Τόπος ιστορικός, γραφικός και ορεινό, φημισμένος για τα τυροκομικά του προϊόντα, τις θαυμάσιες υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με τα δάση και την γυμνή κορυφογραμμή του Σινιάτσικου.
T61 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Σισάνι Κοζάνης

Σισάνι Κοζάνης
Σε μια πανέμορφη ορεινή κοιλάδα της Κοζάνης το Σισάνι, είναι ένας εξαίρετος προορισμός τεσσάρων εποχών, διάσημος για τον Βυζαντινό Επισκοπικό ναό αλλά και για τα περίφημα φασόλια του.
T53 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βελβεντό Κοζάνης

Βελβεντό Κοζάνης
Οι δύο λιγόωρες επισκέψεις στο παρελθόν μας είχαν αφήσει την ανάμνηση μιας μικρής, νοικοκυρεμένης κωμόπολης της επαρχίας. Που η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της ισορροπούσαν αρμονικά ανάμεσα στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο των Πιερίων και την νωχελική υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα. 
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T113 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια
Ο «Ψηλός Αϊ – Λιάς», όπως συνηθίζουν ν΄αποκαλούν τον λόφο τους οι κάτοικοι της Κοζάνης, ορθώνεται προστατευτικά πάνω από το Β –ΒΔ τμήμα της πόλης. 
T118 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.
Η δεύτερη –μετά τον Ιούλιο του 2017- επίσκεψή μας στον Μπούρινο μας έδωσε τη χαρά όχι μόνον να ξανασυναντήσουμε τους καλούς Σιατιστινούς ορειβάτες φίλους μας αλλά και ν’ ανέβουμε στα γοητευτικά υψίπεδα της κορυφής Ντρισινίκος, στα 1866 μέτρα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κοζάνη, Σιάτιστα

Αξία Άρθρου: 1 €