113

Σεπτέμβριος 2017

σελ. 148-169

Κάστρο της Ωριάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Κάστρα Ωριάς» ή «Ωριόκαστρα» έχει η Ελλάδα πολλά: σε Ήπειρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και Νησιά. Κανένα δεν είναι όμοιο με τ’ άλλα. Διαφέρουν και στο χτίσιμο και στο μέγεθος και στο σχήμα και στον χρόνο κατασκευής. Ωστόσο, όλα αυτά τα ερειπωμένα, κάστρα – φαντάσματα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Κουβαλούν πάνω τους, από τα βάθη του χρόνου, τον θρύλο της Ωριάς, της ωραίας βασιλοπούλας, που γκρεμίστηκε απ΄τα τείχη, για να μην πέσει ζωντανή στα χέρια του εχθρού:
«Κι η κόρη από τον πύργο κάτω πέταξε, 
Μήτε σε πέτρα πέφτει μήτε σε κλαριά,
Παρά σε Τούρκου χέρια και ξεψύχησε
».

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στα Αμπελάκια το 1999Φθινόπωρο του 1999 πήραμε τις στριφογυριστές ανηφοριές για τ’Αμπελάκια των Τεμπών. Όχι όμως όπως τις προηγούμενες φορές, ανυπόμονοι γαστρίμαργοι επισκέπτες της «πλατείας των κοψιδιών» αλλά φερέλπιδες περιηγητές και ερευνητές της φύσης, του δομημένου περιβάλλοντος - παλιού και νέου -, της ιστορίας και παράδοσης του σπουδαίου αυτού τόπου.
Μαζί μας είχαμε τον αείμνηστο φίλο, Πρόεδρο - τότε – του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων, Στέργιο Βόγια. Απ’ αυτόν ακούσαμε πρώτη φορά για την ύπαρξη του Κάστρου της Ωριάς. Μα, ο φίλος μας δεν μπορεί να μας φωτίσει για την ακριβή θέση του Κάστρου της Ωριάς.
Φύγαμε από τα Αμπελάκια με την υποψία, ότι το Κάστρο της Ωριάς ζούσε μόνον στην σφαίρα της φαντασίας των ντόπιων. Έτσι, σύντομα το ξεχάσαμε και, στις σπάνιες περιπτώσεις που ξανακούγαμε γι΄αυτό, κουνούσαμε με συγκατάβαση το κεφάλι μας. (2)
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Αμπελάκια

Αξία Άρθρου: 0.50 €