112

Ιούνιος 2017-ΤΕΥΧΟΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

Τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν το άκουσαν οι φίλοι μας, κούνησαν δύσπιστοι το κεφάλι: - Μα, πώς μπορούν να εγγυώνται 100% ποσοστό θέασης δελφινιών; Και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής; Δεμένα τα έχουν;
Αυτά είχαν διαβάσει στην ιστοσελίδα eco cruising (κρουαζιέρα παρατήρησης Δελφινιών). Δεν τους δίνουμε άδικο για τις επιφυλάξεις τους. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι στο ανοιχτό περιβάλλον της θάλασσας – και όχι στο περιορισμένο κάποιας πισίνας ή ενυδρείου – σε περιμένει μια σίγουρη συνάντηση με δελφίνια. Εκτός κι αν γνωρίζεις τον τόπο της συνάντησης. Που δεν είναι άλλος από τα νερά του Αμβρακικού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Σαλπάρουμε για τον κόλποΔεχτήκαμε την πρόσκληση του Βασίλη Λέκκα και της Βενετίας Γίγη με πολύ ενθουσιασμό. Τουλάχιστον 8 χρόνια τώρα οι περιβαλλοντολόγοι φίλοι μας έχουν αφιερώσει χρόνο, προσπάθειες, γνώσεις και εμπειρία στην ευαισθητοποίηση φορέων και κοινού για το  οικοσύστημα του Αμβρακικού και της γύρω περιοχής. Πιο ρεαλιστική, κατανοητή αλλά και συναρπαστική μέθοδος δεν θα μπορούσε να υπάρχει από μια προσέγγιση σε πραγματικό τόπο και χρόνο: μια ημερήσια κρουαζιέρα στα νερά του Αμβρακικού. Στο κατάστρωμα του «Αγίου Σώστη», φυσικά.
Τέλη Μαΐου. Νωρίς το πρωί, αρκετή ώρα πριν τον απόπλου, βρισκόμαστε στην Πρέβεζα, καθισμένοι νωχελικά σ΄ένα ξύλινο παγκάκι της προκυμαίας. Τρία μέτρα μπροστά μας, είναι δεμένος στο αραξοβόλι του ο Άγιος Σώστης, ακίνητος  στην απόλυτη μπουνάτσα του λιμανιού. Λίγο πιο πίσω δεσπόζει το έξοχο νεοκλασσικό του Δικαστικού Μεγάρου, ένα από τα αρκετά που διασώζονται ακόμη.
Είναι όμορφη η Πρέβεζα, γραφική και ανθρώπινη σε κάθε της γωνιά. Και είναι αληθινό προνόμιο να περιπλανιέται  κάποιος σ΄αυτή την πόλη, σε προκυμαία και πλακόστρωτα  στενά, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ιδιαίτερο σκοπό. Και μόνη αυτή η χαλαρή περιδιάβαση είναι αρκετή. Σήμερα, ωστόσο, σκοπός της επίσκεψής μας δεν είναι η πόλη αλλά το θαλάσσιο οικοσύστημα που είναι άρρηκτα δεμένο μ΄αυτήν:  ο υπέροχος, ο τόσο ξεχωριστός Αμβρακικός.
Καθώς πλησιάζει η ώρα του απόπλου, αρχίζουμε ν’ αποκτάμε συντροφιά. Πρώτος εμφανίζεται ο Βασίλης Ντάνος, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές του καραβιού. Πηδάει με ευκινησία και εξοικείωση στο κατάστρωμα και αρχίζει να καταγίνεται με τις προκαταρκτικές εργασίες του απόπλου. Αν και με σπουδές δασοπόνου ο Βασίλης, ως Πρεβεζάνος, δεν είναι αδιάφορος προς την θάλασσα. Απεναντίας, η απασχόλησή του στον Άγιο Σώστη του έχει αυξήσει, τόσο το ενδιαφέρον όσο και τις γνώσεις του για τα οικοσυστήματα του τόπου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T41 / Περιήγηση / Πρέβεζα /

Πρέβεζα

Πρέβεζα
Ανάμεσα στη γαλήνη του Αμβρακικού και στις πνοές του Ιονίου η Πρέβεζα είναι μια πόλη ελκυστική, που πίσω από τη σύγχρονη όψη, εξακολουθεί να διατηρεί τον ανθρώπινο τρόπο ζωής και την παράδοση.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
ΗΠΕΙΡΟΣ, Πρέβεζα

Αξία Άρθρου: 0.50 €