112

Ιούνιος 2017-ΤΕΥΧΟΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

56-73

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σας παρουσιάζουμε το μεγαλύτερο σε μήκος αλλά και ωραιότερο παραθαλάσσιο μονοπάτι, που διασχίζει αμιγές πευκοδάσος Χαλεπίου Πεύκης στην Ελλάδα. Είναι ένα μονοπάτι για όλες τις ηλικίες και όλες τις εποχές αφού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μπορεί να χαρίσει στον περιπατητή απίθανες βουτιές σε πεντακάθαρα νερά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η πρώτη γνωριμίαΤο χειμωνιάτικο πρωινό περιπλανιόμασταν με τις ώρες, αρκετές φορές σε λάσπες και νερά. Η εμπειρία, ωστόσο, ήταν μοναδική στον υγρότοπο της Σάνης με τα αναρίθμητα πουλιά, στις πανέμορφες λίμνες «Σταυρονικήτα» και «Γεράνι», στα υγιέστατα δάση της Χαλέπιας Πεύκης, με τα υπέροχα μονοπάτια.
Κι ενώ ετοιμαζόμασταν, περιχαρείς μετην περιήγησή μας, να επιστρέψουμε στην Θεσσαλονίκη προέκυψε, άλλος ένας άγνωστος προορισμός, στην περιοχή. Ήταν το μονοπάτι των 10 χιλιομέτρων, ανάμεσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Σάνης και στον παραθαλάσσιο οικισμό της Σίβηρης.
- Τέτοιο μονοπάτι, μέσα στο πεύκο και στην άκρη της ακτής, δεν έχετε ξαναδεί, μας λέει ο ξεναγός μας από τη Σάνη. Και δεν χρειάζεστε ούτε συνοδό. Είναι τόσο καλά σηματοδοτημένο και διανοιγμένο, που και να θέλετε δεν το χάνετε. Οι ξένοι επισκέπτες του ξενοδοχείου το διασχίζουν κατά δεκάδες. 
- Κι οι δικοί μας;
- Ελάχιστοι Έλληνες το γνωρίζουν. Κι απ’ αυτούς, ακόμα πιο λίγοι το διασχίζουν.
Βρίσκουμε την αφετηρία του μονοπατιού μέσα από τις εγκαταστάσεις του Sani Club, μερικές δεκάδες μέτρα πάνω απ’ την ακτή. Μετά το δομημένο περιβάλλον  στενεύει το μονοπάτι και ανηφορίζει ελαφρά. Εισχωρούμε ήδη σε συνεχές πευκόδασος από υψίκορμα δέντρα Χαλεπίου Πεύκης. Η ιδιαιτερότητα αυτού του είδους πεύκου είναι, ότι εδώ στην Χαλκιδική βρίσκεται το βορειοανατολικότερο όριο της εξάπλωσής του στον Μεσογειακό αλλά και στον Ελλαδικό χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το 11% των συνολικών δασών στην Ελλάδα – με έκταση 3.700.000 στρεμμάτων περίπου – αποτελούνται από δάση Χαλεπίου Πεύκης. Η έκταση αυτή, βέβαια, δεν είναι σταθερή αφού υπόκειται σε διαρκή μείωση εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών.
Σε λιγότερο από 10 λεπτά συναντάμε φαρδύ δασικό δρόμο που κατηφορίζει ως την ακτή. Διασχίζουμε κάθετα τον δρόμο και, απέναντι, συναντάμε και πάλι το μονοπάτι. Μέχρι στιγμής , σ’ όλη αυτή την μικρή απόσταση των 600 περίπου μέτρων, έχουμε εκτιμήσει την εξαιρετική σήμανση, το καλοστρωμένο χωμάτινο έδαφος,  την εκπληκτική ποικιλία και ομορφιά της ακτογραμμής αλλά και τον ήχο των κυμάτων που συντροφεύουν τα βήματά μας. Είναι κύματα πλατειά, που αφρίζουν θεαματικά καθώς κυλούν πάνω απ’ τον ρηχό βυθό.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T13 / Παράδοση / Χαλκιδική /

Παρθενώνας Χαλκιδικής

Παρθενώνας Χαλκιδικής
Εικόνες ομορφιάς και μηνύματα αισιοδοξίας από το ιστορικό χωριό της Σιθωνίας, που επιτέλους ξαναζει.
T65 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας
Η πολύωρη και κουραστική ανάβαση στον Άθω μας χαρίζει ψυχική ανάταση, κορυφαία θέα αλλά και μεγάλη απογοήτευση από τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα παντού.
T77 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Τα νησάκια της Βουρβουρού

Τα νησάκια της Βουρβουρού
Πάνω από 10 μικρά και μεγάλα νησάκια, στενοί δίαυλοι και κρυμμένες αρχαιότητες, μαγευτικές αμμουδιές και διάφανα νερά. Είναι η Βουρβουρού στην Σιθωνία Χαλκιδικής, ένας προορισμός πραγματικά εξωτικός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χαλκιδική

Αξία Άρθρου: 0.50 €