112

Ιούνιος 2017-ΤΕΥΧΟΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

46-55

Σκύρος, Αρχαίο Λατομείο Πουριών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παραλία του Μώλου καταλήγει στο ακρωτήριο «Πουριά». Το τοπίο είναι, όχι μόνον στην Σκύρο και στην Ελλάδα αλλά - θα τολμούσα να πω - και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μοναδικό. Είναι το αρχαίο, παραθαλάσσιο λατομείο των Πουριών. 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Αρχαίο Λατομείο στα ΠουριάΕπισκεφθήκαμε την περιοχή σε διάφορες ώρες της ημέρας: νωρίς το πρωί, μεσημέρι και απόγευμα, όταν γλυκαίνει ο φωτισμός. Κάθε ώρα έχει τη δική της αισθητική. Η θάλασσα, οι λαξεμένοι πωρόλιθοι, τα Βρυκολακονήσια, τα εκκλησάκια Αγίου Νικολάου και Αγίου Ερμόλαου, καθώς κυλούν οι ώρες, αποκτούν μια δική τους, ξεχωριστή κάθε φορά, γοητεία. Μια γοητεία, που μας αποκαλύπτεται από τα χαράματα ακόμη, πριν από το ξύπνημα του ήλιου στα σκοτεινά βάθη του Αιγαίου.
Είναι μια ώρα εξωπραγματικής γαλήνης και ηρεμίας. Πολύ κοντά στην φινετσάτη, καμπυλόγραμμη φιγούρα του κατάλευκου ανεμόμυλου μας γνέφει άλλη μια λευκή σιλουέττα, τετράγωνη αυτή. Είναι η ασβεστοχρισμένη πρόσοψη του υπόσκαφου ξωκκλησιού του Αγίου Νικολάου. Το λιλιπούτειο εκκλησάκι - όπως άλλωστε τα περισσότερα στην Σκύρο - μόλις χωράει στο εσωτερικό του τρεις - τέσσερις πιστούς. Είναι κυριολεκτικά λαξευμένο στα έγκατα ενός πελώριου, συμπαγούς πέτρινου όγκου, με εμφανή τα σημάδια της λατόμευσης στις κάθετες πλευρές.
Ένα άλλο εκκλησάκι, αυτό του Αγίου Ερμόλαου, ξεχωρίζει πάνω από τους τραχείς βράχους στο αντικρινό ομώνυμο νησηδάκι. Είναι ένα από τα έξι - συνολικά - βραχονήσια και ξέρες, γνωστά με την ονομασία «Βρυκολακονήσια».(1) Ο μύλος και τα δύο ξωκκλήσια είναι οι μόνες λευκές πινελιές που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις καφετιές, γκριζωπές αποχρώσεις των πετρωμάτων των Πουριών.
Τα βήματά μας μάς οδηγούν πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην βραχώδη ακτογραμμή. Πέτρες αιχμηρές σαν λόγχες και αναρίθμητες κάθετες και οριζόντιες λαξεύσεις στους πώρινους βράχους, δημιουργούν ένα τοπίο ασυνήθιστο, μοναδικό. Είναι το αρχικό λατομείο των Πουριών που, 2000 περίπου χρόνια πριν, τροφοδοτούσε με δομικό υλικό τους τότε κατοίκους του νησιού. Η λειτουργία, μάλιστα, του λατομείου συνεχίστηκε και στους νεότερους χρόνους, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T88 / Περιήγηση / Σποράδες /

Σκύρος

Σκύρος
Γραφικά σοκάκια στη Χώρα, θαυμάσιες παραλίες και απίθανα βουνά, όπου η πέτρα εναλλάσσεται με το πεύκο, σκυριανά αλογάκια και πανάρχαια ιστορία. Η Σκύρος είναι τόπος για αυθεντικούς περιηγητές.
T93 / Περιήγηση / Σποράδες /

Σκύρος

Σκύρος

Εξωτικές αμμουδιές και διάφανα τυρκουάζ νερά, άγνωστα ακατοίκητα νησιά και κακοτράχαλες κορυφές. Είναι η απόκρυφη Σκύρος, άγνωστη στους πολλούς, που χρειάζεται χρόνο, εξερευνητική διάθεση και έμπειρους οδηγούς.

T112 / Περιήγηση / Σποράδες /

Σκύρος,στο Κάστρο και στα Μαγαζιά

Σκύρος,στο Κάστρο και στα Μαγαζιά
Στην τρίτη, πολυήμερη επίσκεψή μας στη Σκύρο, ανακαλύπτουμε σημαντικές λεπτομέρειες, αθέατες τις προηγούμενες φορές. Είμαστε βέβαιοι, πως το ίδιο θα συμβεί και στην επόμενη επίσκεψή μας στο νησί.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Σποράδες, Σκύρος

Αξία Άρθρου: 0.50 €