112

Ιούνιος 2017-ΤΕΥΧΟΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

4-55

Σκύρος,στο Κάστρο και στα Μαγαζιά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Σκύρος δεν χρειάζεται να πασχίσει για να μας κερδίσει, μας εντυπωσιάζει στη στιγμή. Αγναντεύουμε απέναντί μας τον φοβερό βράχο στην κορυφή του λόφου, τα λευκά μικρόσπιτα στην πλαγιά και πιο κάτω, την ειρηνική αμμουδιά με τα ήρεμα νερά. Μια τέλεια αντίθεση δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος έχουμε μπροστά μας. Η περιήγηση προοιωνίζεται συναρπαστική.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Οι πρώτες εγκαταστάσεις​Μια εκτεταμένη και επίπεδη παραλία απλώνεται νωχελικά στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού. Είναι η αμμουδερή παραλία του Γιαλού στην οποία έχει αναπτυχθεί ο πασίγνωστος, τουριστικός οικισμός των «Μαγαζιών». Στα μακρινά εκείνα χρόνια της δημιουργίας της Σκύρου η φύση αποφάσισε, να διακόψει την μονότονη παρουσία της απέραντης αμμουδιάς. «Φύτεψε» λοιπόν, κάποια βράχια στην ακτή και, λίγο πιο πάνω, όρθωσε έναν τριγωνικό λόφο, μοναχικό. Τον θωράκισε στην ανατολική και νότια πλευρά με απρόσιτους, κατακόρυφους γκρεμούς και του ‘δωσε ένα μπόι 187 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι, για να μπορεί από εκεί ψηλά να παρατηρεί και να εντοπίζει φίλους και εχθρούς, ιδιαίτερα αυτούς.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να ήταν μια μυθική δημιουργία του βράχινου λόφου, πάνω στον οποίο υφίσταται μια ακρόπολη περίπου από το 1000 π.χ., δηλαδή στην αρχή της εποχής του Σιδήρου. Από τότε, η κατοίκηση σ’ αυτό τον χώρο υπήρξε αδιάκοπη.
Είναι πιθανόν, ότι σ’ αυτή την οχυρή θέση βρισκόταν το ανάκτορο του βασιλιά Λυκομήδη.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T88 / Περιήγηση / Σποράδες /

Σκύρος

Σκύρος
Γραφικά σοκάκια στη Χώρα, θαυμάσιες παραλίες και απίθανα βουνά, όπου η πέτρα εναλλάσσεται με το πεύκο, σκυριανά αλογάκια και πανάρχαια ιστορία. Η Σκύρος είναι τόπος για αυθεντικούς περιηγητές.
T93 / Περιήγηση / Σποράδες /

Σκύρος

Σκύρος

Εξωτικές αμμουδιές και διάφανα τυρκουάζ νερά, άγνωστα ακατοίκητα νησιά και κακοτράχαλες κορυφές. Είναι η απόκρυφη Σκύρος, άγνωστη στους πολλούς, που χρειάζεται χρόνο, εξερευνητική διάθεση και έμπειρους οδηγούς.

T112 / Φυσικό περιβάλλον / Σποράδες /

Σκύρος, Αρχαίο Λατομείο Πουριών

Σκύρος, Αρχαίο Λατομείο Πουριών
Στο Β άκρο της παραλίας του Μώλου βρίσκεται το ακρωτήριο Πουριά. Την ονομασία του οφείλει στο παραθαλάσιο αρχαίο λατομείο πουριών, ένα συνολικό τοπίο πραγματικά μοναδικό. Είναι εντυπωσιακά τα ίχνη των λαξεύσεων που απομένουν, όχι μόνον από την αρχαία αλλά και από την νεότερη εποχή.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Σποράδες, Σκύρος

Αξία Άρθρου: 1 €