111

Μάρτιος 2017

σελ.54-97

Λήμνος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ανακαλύψαμε την Λήμνο την Άνοιξη του 1999. Η τουριστική της αίγλη ήταν – ακόμη τότε – πολύ υποτονική. Σταδιακά άρχισε να ξεφεύγει από την αφάνεια το μεγάλο νησί και να διεκδικεί τη θέση του στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Σήμερα, 18 χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία, έμελλε να διαπιστώσουμε, ότι η Λήμνος εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία της, ανάμεικτη με αρκετή από την αθωότητα εκείνης της εποχής.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στην χερσόνησο του ΦακούΑναρωτιόμαστε για ποιο λόγο πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε στην Λήμνο.(1) Καταλήξαμε πως ήταν κυρίως η νοσταλγία αλλά και η έντονη επιθυμία να ξαναβρεθούμε σε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα σημεία, που τόσο αγαπήσαμε στο νησί. Να, λοιπόν, που και πάλι σαλπάρουμε για Λήμνο από το λιμάνι της Καβάλας.
Τεσσεράμιση ώρες μετά εισχωρούμε στο λιμάνι της Μύρινας, κάτω από τον γνώριμο όγκο του εντυπωσιακού της κάστρου. Βγαίνουμε από τον συνωστισμένο χώρο του λιμανιού και κατευθυνόμαστε ΝΑ, προς το Πλατύ. Το ταξίδι δεν διαρκεί παραπάνω από μερικά λεπτά. Καθώς το τελευταίο φως θαμπώνει στον ανέφελο ουρανό, φτάνουμε μπροστά στον ευρύχωρο κήπο της «Βίλλας Αφροδίτη».

Στην χερσόνησο του Φακού

Μια περιοχή, από τις πιο ιδιαίτερες της Λήμνου, είναι η Χερσόνησος του Φακού. Από την πρώτη ήδη επίσκεψή μας είχε κινήσει την προσοχή μας η στενή λωρίδα στεριάς, που σαν ομφάλιος λώρος συνέδεε την ογκώδη χερσόνησο με το κεντρικό – νότιο τμήμα του νησιού. Με δυσπρόσιτο οδικό δίκτυο και πολύπλοκο ημιορεινό  ανάγλυφο, η Χερσόνησος του Φακού μας είχε αποκαλύψει τότε έναν τόπο μοναχικό, όπου οι μοναδικές ζωντανές υπάρξεις ήταν κοπάδια προβάτων, χαριτωμένες πέρδικες κι ένα ολόλευκο άλογο στο καταπράσινο φόντο ενός λιβαδιού. Παρά τις περιπλανήσεις μας, ωστόσο, η Χερσόνησος είχε κρατήσει κρυμμένα πολλά απ΄τα μυστικά της.
Μετά το Πλατύ συνεχίζουμε το παράκτιο οδικό δίκτυο προς τα Α. Διασχίζουμε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Θάνου και του Κοντιά (2) και βγαίνουμε στα παράλια. Εδώ, πρωταγωνιστής του τοπίου είναι το «Διαπόρι», ο στενός αμμουδερός ισθμός που συνδέει τον νότιο κορμό της Λήμνου με την Χερσόνησο του Φακού.
Το υψόμετρο του ισθμού είναι χαμηλό και πιθανολογείται ότι ένα τμήμα του έχει διαμορφωθεί από προσχώσεις χειμάρρων. Υπάρχει επίσης η άποψη, ότι κάποτε δεν υπήρχε ισθμός και η χερσόνησος του Φακού ήταν νησί. (3)
Ανάμεσα σε δύο όρμους παρεμβάλλεται το Διαπόρι : τον όρμο «Βουρλίδια» στα Α (που είναι η δυτικότερη απόληξη του μεγάλου Κόλπου του Μούδρου) και τον όρμο «Κοντιά» στα Δ. Εδώ, ο μυχός του όρμου καταλήγει σε μια λιλιπούτεια αμμουδερή παραλία με μολάκι και ψαρόβαρκες αραγμένες σε απόλυτη μπουνάτσα. Σε προνομιακό σημείο, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται και το «Ουζερί του Μενέλαου» που, για την πρωινή τούτη ώρα, είναι ιδανικό για ένα καφεδάκι.
Ένας καλός χωματόδρομος διεισδύει από δυο κατευθύνσεις στην Χερσόνησο του Φακού. Επιλέγουμε αρχικά την πιο σύντομη διαδρομή, στα Α. Ερημική πλαζ με σκουρόχρωμη αμμουδιά και τρεις ψάθινες ομπρελίτσες. Καμιά ανθρώπινη παρουσία. Δύο βάρκες, δεμένες σε μια μικρή, ξύλινη σκάλα, λικνίζονται ζωηρά στα αφρισμένα κύματα του γραίγου. Ένας χωματόδρομος συνεχίζει παράλληλα με την ακτή. Μεγάλη κατοικία με δέντρα και καλάμια, αγροτικό καλυβάκι κοντά στη θάλασσα και ξωκκλήσι Αγ. Θεοδώρου. Στο ξερό έδαφος, παρεμβάλλεται  ένα αμπελάκι. Πιο πέρα αρχίζει ιδιωτική περιοχή και ο δρόμος είναι φραγμένος με κλειδαριά.
Επιστρέφοντας προς το εσωτερικό συναντάμε στάνες με πικροδάφνες και φουντωτές συκιές. Πολλά πρόβατα σταλίζονται (προφυλάγονται από τον ήλιο) στη σκιά. Κακοτράχαλος χωματόδρομος, στάνη και πηγάδι με νερό. Συνεχίζουμε σε καλύτερο οδικό δίκτυο προς το εσωτερικό της Χερσονήσου, με κατεύθυνση προς τον νότο. Είναι μια διαδρομή που δεν καταγράφεται στον χάρτη.
Περνάνε από το οπτικό μας πεδίο μαντριά με πρόβατα και κατσίκια, ξερολιθιές και πηγάδια, ρεματιές και λόφοι γυμνοί ή καλλιεργημένοι με σιτηρά, βοσκοτόπια και τοπία λιτά, ερημικά, με απέριττη ομορφιά. Το ημιορεινό ανάγλυφο αποκαλύπτεται με αλλεπάλληλες πτυχώσεις εδάφους, που στα χαμηλότερά τους σημεία είναι διακοσμημένες με ζωηρόχρωμες πικροδάφνες. Είναι τόσο πολύμορφες και απρόσμενες οι εικόνες, που είναι αδύνατον να πλήξει η όρασή μας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αξία Άρθρου: 1 €