77

Σεπτέμβριος 2010

σελ. 172-185

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Πρόσεχε, πέτρα!, φωνάζω δυνατά. Καθώς σκαρφαλώνω, μια μεγάλη πέτρα ξεκολλάει και παίρνει τον κατήφορο. Μαζί της παρασύρει κι άλλες μικρότερες. Τριάντα μέτρα χαμηλότερα, ο Michael παραμένει ακίνητος, γαντζωμένος στο γκρεμό. Μεσολαβούν δυο-τρία δευτερόλεπτα υπέρτατης αγωνίας. Οι πέτρες κυλούν δίπλα του με θόρυβο εκκωφαντικό και ταχύτητα τρομερή. Ο φίλος μου σώζεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Κι εγώ γλιτώνω από τις τύψεις μιας ολόκληρης ζωής.
Αυτά συνέβαιναν 30 χρόνια πριν στην φοβερή σάρα μιας από τις ανατολικές κορυφές του όρους Σάος στη Σαμοθράκη. Λίγα λεπτά μετά την -παραλίγο μοιραία- κατολίσθηση, το σκαρφάλωμα έφτανε στο τέλος του. Κάθιδροι από την αγωνία και την προσπάθεια, φτάναμε στα υψίπεδα του Σάος και στην κορυφή Φεγγάρι. Αμέσως μετά μας περίμενε μια πολύωρη, απότομη και κουραστική επιστροφή.
-Αποκλείεται να ξανανέβω σ’ αυτό το βουνό. Οι εκκρεμότητές μου με το Φεγγάρι έχουν τελειώσει.
Αυτά έλεγα τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέλλον. Έμελλε ν’ αποδειχτεί 30 σχεδόν χρόνια μετά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Δρυοδάσος
Ανάβαση στην κορυφή Φεγγάρι, Ορειβασία στο όρος Σάος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ«Αναζητήσατε τη γυναίκα», θα έλεγαν οι Γάλλοι. «Και την Πανσέληνο», θα πρόσθετα εγώ. Συνδυασμός ακαταμάχητος, που ευθύνεται αποκλειστικά για την φετινή μου, αιφνιδιαστική επιστροφή στη Σαμοθράκη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Καθώς «γεμίζει» ο Αύγουστος και μαζί του το Φεγγάρι, οι Έλληνες μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από ομαδικό σεληνιασμό. Αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και πλατείες, υπαίθριες συναυλίες, παραλίες και βουνά είναι στις επιλογές των συμπατριωτών μας για ν’ αγναντέψουν τη χλωμή γοητεία του Αυγουστιάτικου φεγγαριού. Οι Έλληνες με εκπλήττουν. Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο ευαίσθητοι, τόσο ρομαντικοί.
-Εμείς, πού θα πάμε να δούμε το φεγγάρι; με ρωτάει η Άννα.
-Όπου θέλεις, της απαντάω αυθόρμητα.
-Όπου θέλω, έτσι; Πολύ ωραία.
Την κοιτάζω υποψιασμένος. Είναι όμως ήδη πολύ αργά. Χρειάζεται προσοχή, όταν υπόσχεσαι σε γυναίκες και παιδιά.
-Λοιπόν, σου βρήκα τον ιδανικότερο τόπο στην Ελλάδα για να δούμε το φεγγάρι, απόμακρο, δυσπρόσιτο και ερημικό. Χωρίς συνωστισμούς. Που και μόνη η ονομασία του, φέρνει στο νου σου το φεγγάρι.
-Δεν πιστεύω να εννοείς αυτό που υποψιάζομαι;
-Ναι, αυτό εννοώ, μου λέει χαρούμενα η Άννα. Και μάλιστα είμαστε και πολύ τυχεροί. Τη μέρα εκείνη θ’ ανέβουν και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Σαμοθράκης, με τον Πρόεδρο Σάββα Παπαγιαννάκη.
-Μα, δεν προλαβαίνουμε, το τεύχος είναι ήδη στο τυπογραφείο.
-Μην ανησυχείς, με λίγη προσπάθεια όλα θα γίνουν. Κι εγώ θα εκπληρώσω επιτέλους μια επιθυμία που την έχω τόσα χρόνια. Ν’ ανέβω στο «Φεγγάρι» της Σαμοθράκης. Και μάλιστα με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι!
24 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη. Νύχτα σχεδόν ξεκινάμε από Θεσσαλονίκη. Στις 9 το πρωί χαλαρώνουμε μ’ ένα καφεδάκι πάνω από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της πρωτεύουσας του Έβρου. Απέναντί μας, μέσα στην καταχνιά του πρωινού πελαγίσιου ορίζοντα, διαγράφεται το περίγραμμα του Σάος. Είναι ο φοβερός αυτός ορεινός όγκος, ο ψηλότερος στο Αιγαίο μετά τα πανύψηλα Κρητικά βουνά, που ορθώνεται με εξαιρετικά απότομες πλαγιές από τα παράλια και διαφεντεύει τη μέγιστη έκταση του νησιού.
Στις 10:10’ το SAOS II εγκαταλείπει το λιμάνι. Γεμάτο το πλοίο. Αναρωτιέμαι αν όλοι πηγαίνουν να δουν το φεγγάρι απ’ το Φεγγάρι.
-Υπάρχουν και διάσημοι αρχαιολογικοί χώροι στη Σαμοθράκη, μου υπενθυμίζει η Άννα, και μάλιστα με πολύ ευκολότερη πρόσβαση.
Κάποιοι άλλοι συνεπιβάτες, εναέριοι αυτοί, ταξιδεύουν μαζί μας. Είναι οι γλάροι, φιλικοί και χαριτωμένοι, που παραδοσιακά συνοδεύουν τα πλοία προς Σαμοθράκη. Δυο ώρες μετά μπαίνουμε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Εδώ συναντάμε τον Σάββα Παπαγιαννάκη, που μας μεταφέρει με το αγροτικό του στα Θέρμα, στην αφετηρία της ανάβασής μας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αξία Άρθρου: 0.50 €