109

Σεπτέμβριος 2016

σελ. 4-61

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πόλη της Δράμας μπορεί να διεκδικήσει πολλούς χαρακτηρισμούς: Υδάτινη πολιτεία, για τα αστείρευτα νερά της. Πολιτεία του καπνού, για το Άρωμα Ταμπάκου που πλανιέται ακόμη στις παλιές της καπναποθήκες. Χώρα του Διόνυσου, για τα περίφημα κρασιά της, αλλά και «Πόλη του Σινεμά» για το περίφημο «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.» Η Δράμα δεν προκαλεί θόρυβο με τα επιτεύγματά της αλλά δημιουργεί διαχρονικούς φίλους με την διακριτική παρουσία της στις εσχατιές του ελληνικού βορρά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πόλη Δράμας
Καπναποθήκες
Αγία Βαρβάρα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΕισαγωγήΠρωτογνώρισα την πόλη της Δράμας κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄50. Ήταν τότε που, φορώντας κοντά παντελονάκια ακόμα, συμμετείχα κι εγώ στο "εκστρατευτικό σώμα" των εκατοντάδων φιλάθλων του -κοσμαγάπητου τότε -  Ηρακλή Καβάλας. Που πραγματοποιούσαν την κυριακάτικη "απόβασή" τους στην γειτονική - ποδοσφαιρικά ανταγωνιστική πόλη - με σκοπό να αλώσουν το "κάστρο" της θρυλικής Δόξας Δράμας.
Ο δεύτερος σταθμός της γνωριμίας μου με την Δράμα ήταν το 1962. Γυμνασιόπαις πια, με κοστούμι και γραβάτα, είχα παρευρεθεί με τους γονείς μου - μετά από τιμητική πρόσκληση του Rotary Δράμας - στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου θείου της μητέρας μου Θεόφιλου Αθανασιάδη, Δημάρχου Δράμας μεταξύ 1923-1924, το όνομα του οποίου φέρω με μεγάλη υπερηφάνεια και τιμή.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Δράμα διατηρούσε μια μόνιμη πρωτοκαθεδρία μεταξύ των αγαπημένων μου προορισμών: άλλοτε ως βάση για τις περιηγήσεις μου στα γύρω ορεινά και άλλοτε ως ζεστή φωλιά, για ανθρώπινες στιγμές με φίλους αγαπητούς.
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία, επιχειρώ να προσεγγίσω την πόλη της Δράμας με μια ματιά πιο σφαιρική, πιο διεισδυτική.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T66 / Περιήγηση / Δράμα /

Άνω Βροντού Σερρών

Άνω Βροντού Σερρών
Ορεινός οικισμός στα βόρεια σύνορά μας, η Άνω Βρουντού φημίζεται για το φυσικό περιβάλλον, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Δημητρίου και κυρίως την ποιότητα της περίφημης πατάτας της.
T73 / Περιήγηση / Δράμα /

Παγονέρι Δράμας

Παγονέρι Δράμας
Στις εσχατιές της Δράμας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, μας υποδέχεται το παραδοσιακό Παγονέρι και μας εκπλήσσει με την γραφικότητά του.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Δράμα

Αξία Άρθρου: 1 €