Το αγριόγιδο της Οίτης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το τοπίο που εντυπώθηκε ανεξίτηλα μέσα μας, από την αρχή της ύπαρξής μας, και χαρακτηρίζει τον τόπο μας, εδώ στην ιαματική γη της Φθιώτιδας, έχει σαν κύριο συστατικό στοιχείο του την Οίτη. Το θηλυκό βουνό μας, με τις καμπύλες του, τους βράχινους σχηματισμούς και τα δάση του, δεσπόζει στα νότια, πολύ κοντά μας, τεράστιο και άγρια χαραγμένο από τα παράλληλα βαθιά φαράγγια της βόρειας, άμεσα ορατής, πλευράς του.
Πολύ παλιότερα, που ανεβαίναμε στην Οίτη, απολαμβάναμε μεν την ομορφιά των ορεινών τοπίων και της βουνίσιας ατμόσφαιρας, αλλά δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε την ύπαρξη, το εύρος και τη σημασία της βιοποικιλότητας του βουνού, καθώς και τα συναισθήματα που θα νιώθαμε αργότερα, όταν σταδιακά γινόμασταν μύστες ενός θαυμαστού κόσμου, άγνωστου σε πολλές πτυχές του, απόλυτα γοητευτικού και, ενίοτε, μυστηριακού. Εκστασιαζόμασταν με τη θέα του ανθισμένου οροπέδιου των Λιβαδιών, με το πλήθος των αγριολούλουδων, με την απεραντοσύνη των ελατόδασων, με την απόλαυση των ορεινών πηγών και το σπάνιο συναπάντημα με κάποιο πουλί ή ζώο της ορεινής φύσης, από αυτά που δεν συναντάς εύκολα.
Ποτέ όμως, δεν είχε τύχει να συναντήσω ή να αντικρίσω, έστω κι από μακριά, το σπάνιο για το βουνό μας, αγριόγιδο. Μόνο από τον Ολυμπο είχα ζωντανή την εικόνα του, αφού εκεί έχει εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία των ορειβατών και το βλέπεις εύκολα και σε μεγάλες ομάδες. Πολύ αργότερα το συνάντησα, υποψιασμένος πλέον, και μελετημένος, με αυστηρά ολιγομελή παρέα φίλων και με τη συνδρομή φίλου δασοφύλακα. Είδαμε τότε, ένα μεγαλόσωμο αρσενικό ζώο, σε μεγάλη απόσταση από μας, να απολαμβάνει τον μεσημεριάτικό καλοκαιρινό ίσκιο ενός έλατου, μηρυκάζοντας.

Κείμενο: Θανάσης Σκούρας

Φωτογραφίες: Θανάσης Σκούρας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Rupicapra rupicapra balcanicaΠανέμορφο, ακριβοθώρητο κι αεικίνητο, τέλειος ισορροπιστής στα κάθετα βράχια απρόσιτων πλαγιών, αλλά αγρίως κυνηγημένο από μικρονοϊκούς λαθροκυνηγούς, γι΄ αυτό και διαρκώς τρομαγμένο και καχύποπτο. Σε οποιαδήποτε στιγμή αντιληφτεί την ανθρώπινη παρουσία σπεύδει αστραπιαία, μετά από μια εξεταστική ματιά δεκάτων του δευτερολέπτου, να εξαφανιστεί, κινούμενο είτε προς το πυκνό δάσος, είτε προς τα βάθη απροσπέλαστων φαραγγιών και μακρινών βραχοπλαγιών.
Από την πρώτη μας συνάντηση και μετά, είδαμε πολλές φορές αγριόγιδο στην Οίτη. Είχαμε καταλάβει πια, ότι για να ευτυχήσεις να το δεις, πρέπει να κινηθείς στο βουνό απόλυτα σιωπηλός, κινούμενος διακριτικά και προσεκτικά. Αν πας με φωνές, δυνατές συζητήσεις και ...τραγούδια της παρέας, δεν υπάρχει περίπτωση να το συναντήσεις. Αυτό, στον παραμικρό θόρυβο, θα απομακρυνθεί πολύ από το δρόμο σου και από το οπτικό πεδίο σου

[To σύνολο του άρθρου (σελ. 9) μπορείτε να διαβάσετε αγοράζοντάς το μόνο με 0,50€]
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T77 / Περιήγηση / Φθιώτιδα /

Σπερχειός

Σπερχειός
Αναζητώντας το φθινόπωρο κοντά στην Αθήνα φτάνουμε στη Φθιώτιδα κι ανακαλύπτουμε το εκπληκτικό πλατανόδασος του Σπερχειού ποταμού, την όμορφη κωμόπολη της Σπερχειάδας, το μικρό ορεινό χωριό της Γραμμένης Οξυάς.
T107 / Περιήγηση / Φθιώτιδα /

Υπάτη, Στους πρόποδες της Οίτης

Υπάτη, Στους πρόποδες της Οίτης
Η Υπάτη, στο κέντρο της Ελλάδας, είναι διάσημη κυρίως εξαιτίας των περίφημων λουτρών της. Ωστόσο, - και εδώ βρίσκεται το παράδοξο - ούτε μια φορά δεν είχε τύχει να λοξοδρομήσουμε προς τα μέρη της. Αρκούμασταν πάντα στη διάσχιση της κοιλάδας του Σπερχειού, από τη Λαμία για Καρπενήσι.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Φθιώτιδα

Αξία Άρθρου: 0.50 €