107

Μάρτιος 2016

Παλαιός Πλάτανος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τον Παλιό Πλάτανο Αλμυρού όσες φορές και αν τον επισκέφθηκα, πάντα ένιωθα ότι τον βλέπω για πρώτη φορά. Ήταν σα να έμπαινα σε μια περιοχή γοητευτικού και αναπάντεχου πλανήτη. Αναπάντεχου αλλά μαρτυρικού “πλανήτη”.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Ερειπωμένα πέτρινα σπίτια, Ναοί Αγίου Αθανασίου, Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Αγίου Αντωνίου, Δίτοξο γεφύρι Χατζηαλέξη στο Πλατανόρεμα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

​Μπαίνοντας στη ζώνη του παλιού χωριού εισχωρούσα σε μια μυστήρια φύση, σε μια λάρνακα γιομάτη θάματα, ψιθύρους και θροΐσματα σπαρμένα εδώ κι εκεί, με ακανόνιστο, αλλά μεταφυσικό τρόπο.
Πιάνεται πάντοτε η ανάσα και η ψυχή μου από τη φωνή ενός άλλου κόσμου που ξαφνικά αναδύεται από το πουθενά και ανασκάφτει το είναι μου, το σμπαραλιάζει και το μεταρσιώνει απογειώνοντας το σε υψηλές σφαίρες αισθητικής, μαρτυρίου και κάθαρσης.
 
Ο Παλιός Πλάτανος είναι η ζώσα ύλη της ιστορίας, η φύσει και θέσει κατίσχυση του “ζωντανού”, η δυνάμει κινητήρια ψυχή ενός τόπου ωστόσο απανθρακωμένου.
Το παλιό κι εγκαταλειμμένο χωριό είναι ένας καταιγιστικός σωρός ερειπίων, αλλά και ορυμαγδού, ομιλούντων σκιών και ερημιών που βοούν και αναδύονται μέσα από τις χαλασιές, τα τρύπια ντουβάρια και τα θρασεμένα χόρτα που φυτρώνουν κάτω από τις ξέσκεπες οροφές.
Είναι ένα σοβαρό κι αταλάντευτο μνημείο ανθρωπιάς, ιστορίας, δακρύων και ανεπανάληπτου χαλασμού. Είναι ο πόνος, ο ανάμικτος με το αίσθημα, εκείνο το αίσθημα που τροφοδοτεί την αγάπη, την ελπίδα και την τρυφερότητα, είναι η γη και ο τόπος που ορίζουν το έμπνοο σύμπαν, είναι ο τρόμος που κατοικοεδρεύει μέσα σε κάθε τρύπα, σε κάθε σαρίδι, σε κάθε πεσμένη πέτρα ή καμένο ξύλο, είναι… και τι δεν είναι…

[To σύνολο του άρθρου (σελ. 12) μπορείτε να διαβάσετε αγοράζοντάς το μόνο με 0,50€]
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
T119 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
Έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες η Νότια Μαγνησία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Διαθέτει, ωστόσο, εκπληκτική ακτογραμμή, γραφικότατους οικισμούς και το εμβληματικό Χλωμό Όρος, με δύσκολη πρόσβαση αλλά απαράμιλλη θέα από το ύψος της κορυφής.
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου
Το χωριό Καλαμάκι στο Ανατολικό Πήλιο –γνωστότερο με την αρχική του ονομασία Πρόπαν- είναι γραφικός τόπος, κατάφυτος, με κορυφαία θέα στο Αιγαίο και, κυρίως, η σημαντικότερη περιοχή εξόρυξης της περίφημης σχιστόπλακας του Πηλίου.
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Χερσόνησος Αχιλλείου

Χερσόνησος Αχιλλείου
Στα σύνορα Φθιώτιδας – Μαγνησίας, έξω από τα δρομολόγια των τουριστών, βρίσκεται η χερσόνησος του Αχιλλείου, με το ακρωτήριο Ποσειδώνιο, την κορυφή Τραγοβούνι, τον αρχαιολογικό χώρο του Αντρώνα και τον τελείως απόκρυφο, παλιό οικισμό της Χαμάκως.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 0.50 €