81

Μάιος 2011 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 54-65

Σπιναλόγκα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολύ κοντά στο ΒΑ άκρο της Κρήτης βρίσκεται η Κολοκύθα. Κάποτε ήταν νησί αλλά τώρα είναι χερσόνησος αφού, με τις προσχώσεις, έχει ενωθεί με τη στεριά. Στο βορειότερο άκρο της Κολοκύθας ένας στενός δίαυλος την χωρίζει από τον μικρό βράχο της Σπιναλόγκας. Το απόκρημνο αυτό βράχο οχύρωσαν στα χρόνια του Μεσαίωνα οι Βενετοί. Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1957, διέμεναν στην Σπιναλόγκα, εξόριστοι από την κοινωνία των ανθρώπων, οι περιθωριακοί λεπροί Σήμερα η Σπιναλόγκα αποτελεί έναν προορισμό πολύ ιδιόμορφο και ξεχωριστό.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Κονταδάκης

Ενετικό Φρούριο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Σπιναλόγκα


Ντάπια στην είσοδο του λιµανιού της Σπιναλόγκας. 

Σε ανύποπτο χρόνο αποφάσισα να επισκεφθώ τη Σπιναλόγκα, όταν ακόµη δεν είχε αξιοποιηθεί τουριστικά και δεν υπήρχε επικοινωνία µε το βραχόνησο αυτό. Πριν όµως επιχειρήσω την προσέγγιση αυτή και πολύ πριν αποκαλύψουν το διάσηµο πια νησί τα κανάλια, οι συγγραφείς κι οι αναµνήσεις των ανθρώπων της, διέσχισα ολόκληρη την ακτογραµµή και την ορεινή επαρχία του Μεραµπέλου, αλλά και το απέναντι από τη Σπιναλόγκα -και πολύ µεγαλύτερο- νησί (ή χερσονήσι) της Κολοκύθας.  Σήµερα πια η Σπιναλόγκα θεωρείται από τα πρώτα αξιοθέατα της Κρήτης και τα βαρκάκια του συρµού πηγαινοέρχονται αβέρτα από την Πλάκα και την Ελούντα.

Φέτος τα Χριστούγεννα πήρα µια λιτή και όµορφη κάρτα µε ευχές. Ηταν από το  φίλο Αντώνη Βγότζα που µού έγραφε µια µικρή ιστορία από τις τελευταίες ηµέρες της Σπιναλόγκα. Αξίζει ένα µικρό απόσπασµα έστω κι αν είναι προσωπικό…

Αλλωστε ο Αντώνης είναι ένας καταξιωµένος νοµικός, πασίγνωστος ποινικολόγος, συγγραφέας και ιστορικός. Και τα γραφτά του ποίηµα ήθους και διαλογισµού…

Βροχερό πρωϊνό στην Ελούντα. Λίγο πριν φύγει αυτή η χρονιά. Μαζεµένοι κάτοικοι και φίλοι, για να τιµήσουν τη µνήµη του τελευταίου λεπρού της Σπιναλόγκα. Του Μανώλη Φουντουκλάκη! Η εκδήλωση περίπου έκλεισε µε τη φωνή και το πρόσωπό του. "Ντουφεκάω το στίγµα"… 

 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T93 / Φυσικό περιβάλλον / Λασίθι /

Αφέντης Χριστός

Αφέντης Χριστός

Απολαμβάνουμε και μεταφερόμαστε νοερά στην σκληροτράχηλη ανάβαση και στην διανυκτέρευση πολλών…αστέρων, με θρησκευτική κατάνυξη και κρητικές ρακές στον Αφέντη Χριστό, στις Λασιθιώτικες κορυφές.

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ, Λασίθι, Αγ. Νικόλαος

Αξία Άρθρου: 0.50 €