83

Σεπτέμβριος 2011

σελ 154-167

Μονοπάτι Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν μπορώ να ξέρω πόση σχέση είχε το πυκνοδασωμένο μονοπάτι των Πιερίων με τον θρυλικό Μακεδόνα στρατηλάτη. Και μόνη η ονομασία, ωστόσο, και η αφετηρία του από την περίφημη Βεργίνα ήταν ένα σπουδαίο κίνητρο για να το γνωρίσουμε. Πόσο μάλλον που είχαμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή και συνοδοιπορία του καλού μας φίλου Αιμίλιου Αδάμου, ενεργού μέλους του ορειβατικού συλλόγου Σ.Ε.Ο Κοζάνης. 

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, σ’ αυτό το οδοιπορικό στο πανέμορφο δάσος των Πιερίων, για να γνωρίσουμε την φιλοξενία της γυναικείας αδελφότητας στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων και να φτάσουμε στον βράχο του Παλαιόκαστρου τόπο θυσίας 7 Ελληνίδων στο βάραθρο Γαλακτού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Διάσχιση του μονοπατιού την Μ. Εβδομάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βεργίνας «Αιγές»
Μοναστήρι Αγ. Πάντων 18ου αιώνα
Πυκνό δάσος Γαύρων και Πεύκων
Πεζοπορία από την Μονή Αγίων Πάντων ως την Βεργίνα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Βεργίνα. Συνοπτική ιστορική αναδρομή


Καθώς ανηφορίζουµε το µονοπάτι, η Βεργίνα ξεµακραίνει στον κάµπο της Ηµαθίας.

Η παγκοσµίως διάσηµη κωµόπολη της Βεργίνας είναι νέος οικισµός. ∆ηµιουργήθηκε µόλις το 1922 από πρόσφυγες του Πόντου. Ως τότε υπήρχαν µόνον οι δυο µικροί οικισµοί «Κούτλες» και «Μπάρµπες». Η ονοµασία Βεργίνα οφείλεται στην µυθική βασίλισσα που ζούσε κάποτε στο παλάτι της περιοχής. Στα ερείπια αυτά οφείλουν την ονοµασία τους τα γειτονικά «Παλατίτσια», γνωστά από τους βυζαντινούς χρόνους. Το παρελθόν, ωστόσο, του τόπου είναι πολύ παλαιότερο, αφού ήδη κατοικείται από το 1000 π.Χ. Αυτό αποδεικνύεται από τα ποικίλα κτερίσµατα, που βρέθηκαν στα αποκαλυφθέντα νεκροταφεία. Η ζωή συνεχίστηκε αδιάσπαστα από το 1000 ως το 700 π.Χ. Τότε την περιοχή κατέλαβαν οι Μακεδόνες, που ίδρυσαν εδώ την πρώτη τους πρωτεύουσα, τις Αιγές.

Στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. ο βασιλιάς Αρχέλαος δηµιούργησε την νέα πρωτεύουσα στην Πέλλα. Οι Αιγές, ωστόσο, διατήρησαν την παλιά τους αίγλη, και το απαραβίαστο έθιµο να θάβονται στην παλιά τους πρωτεύουσα οι βασιλιάδες των Μακεδόνων.

Οι ανασκαφές στην περιοχή της Βεργίνας ξεκίνησαν το 1855 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey και συνεχίστηκαν το 1937 από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσ/νίκης Κ. Α. Ρωµαίο. Από το 1952 την ανασκαφική έρευνα ανέλαβε ένας µαθητής του Ρωµαίου, ο Μανόλης Ανδρόνικος. Σε συνεργασία µε τον Γ. Μπακαλάκη, ο Ανδρόνικος αποκάλυψε βασιλικούς τάφους, µε αντικείµενα µοναδικού πλούτου και καλλιτεχνικής αξίας. Τα εκπληκτικά ευρήµατα που ήρθαν στο φως, οδήγησαν τον ανασκαφέα στο συµπέρασµα, ότι ο ένας τάφος ανήκε πιθανότατα στον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Αλέξανδρου. Η Βεργίνα βρέθηκε οριστικά στο επίκεντρο του παγκοσµίου ενδιαφέροντος και θαυµασµού. (1)

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T77 / Δραστηριότητες / Ημαθία /

Ορεινή Αλμωπία με ποδήλατα

Ορεινή Αλμωπία με ποδήλατα
Ορεινή Αλμωπία, στις δυτικές πλαγιές του Πίνοβου. Εκεί, στους δασικούς δρόμους της περίφημης Μπλάτσας, ακολουθούμε τα ίχνη των ποδηλατών βουνού, μαζί με την «VORAS ACTION» και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αριδαίας.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Ημαθία, Βεργίνα

Αξία Άρθρου: 0.50 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER