83

Σεπτέμβριος 2011

σελ 154-167

Μονοπάτι Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν μπορώ να ξέρω πόση σχέση είχε το πυκνοδασωμένο μονοπάτι των Πιερίων με τον θρυλικό Μακεδόνα στρατηλάτη. Και μόνη η ονομασία, ωστόσο, και η αφετηρία του από την περίφημη Βεργίνα ήταν ένα σπουδαίο κίνητρο για να το γνωρίσουμε. Πόσο μάλλον που είχαμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή και συνοδοιπορία του καλού μας φίλου Αιμίλιου Αδάμου, ενεργού μέλους του ορειβατικού συλλόγου Σ.Ε.Ο Κοζάνης. 

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, σ’ αυτό το οδοιπορικό στο πανέμορφο δάσος των Πιερίων, για να γνωρίσουμε την φιλοξενία της γυναικείας αδελφότητας στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων και να φτάσουμε στον βράχο του Παλαιόκαστρου τόπο θυσίας 7 Ελληνίδων στο βάραθρο Γαλακτού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Διάσχιση του μονοπατιού την Μ. Εβδομάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βεργίνας «Αιγές»
Μοναστήρι Αγ. Πάντων 18ου αιώνα
Πυκνό δάσος Γαύρων και Πεύκων
Πεζοπορία από την Μονή Αγίων Πάντων ως την Βεργίνα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Βεργίνα. Συνοπτική ιστορική αναδρομή


Καθώς ανηφορίζουµε το µονοπάτι, η Βεργίνα ξεµακραίνει στον κάµπο της Ηµαθίας.

Η παγκοσµίως διάσηµη κωµόπολη της Βεργίνας είναι νέος οικισµός. ∆ηµιουργήθηκε µόλις το 1922 από πρόσφυγες του Πόντου. Ως τότε υπήρχαν µόνον οι δυο µικροί οικισµοί «Κούτλες» και «Μπάρµπες». Η ονοµασία Βεργίνα οφείλεται στην µυθική βασίλισσα που ζούσε κάποτε στο παλάτι της περιοχής. Στα ερείπια αυτά οφείλουν την ονοµασία τους τα γειτονικά «Παλατίτσια», γνωστά από τους βυζαντινούς χρόνους. Το παρελθόν, ωστόσο, του τόπου είναι πολύ παλαιότερο, αφού ήδη κατοικείται από το 1000 π.Χ. Αυτό αποδεικνύεται από τα ποικίλα κτερίσµατα, που βρέθηκαν στα αποκαλυφθέντα νεκροταφεία. Η ζωή συνεχίστηκε αδιάσπαστα από το 1000 ως το 700 π.Χ. Τότε την περιοχή κατέλαβαν οι Μακεδόνες, που ίδρυσαν εδώ την πρώτη τους πρωτεύουσα, τις Αιγές.

Στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. ο βασιλιάς Αρχέλαος δηµιούργησε την νέα πρωτεύουσα στην Πέλλα. Οι Αιγές, ωστόσο, διατήρησαν την παλιά τους αίγλη, και το απαραβίαστο έθιµο να θάβονται στην παλιά τους πρωτεύουσα οι βασιλιάδες των Μακεδόνων.

Οι ανασκαφές στην περιοχή της Βεργίνας ξεκίνησαν το 1855 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey και συνεχίστηκαν το 1937 από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσ/νίκης Κ. Α. Ρωµαίο. Από το 1952 την ανασκαφική έρευνα ανέλαβε ένας µαθητής του Ρωµαίου, ο Μανόλης Ανδρόνικος. Σε συνεργασία µε τον Γ. Μπακαλάκη, ο Ανδρόνικος αποκάλυψε βασιλικούς τάφους, µε αντικείµενα µοναδικού πλούτου και καλλιτεχνικής αξίας. Τα εκπληκτικά ευρήµατα που ήρθαν στο φως, οδήγησαν τον ανασκαφέα στο συµπέρασµα, ότι ο ένας τάφος ανήκε πιθανότατα στον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Αλέξανδρου. Η Βεργίνα βρέθηκε οριστικά στο επίκεντρο του παγκοσµίου ενδιαφέροντος και θαυµασµού. (1)

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Ημαθία, Βεργίνα

Αξία Άρθρου: 0.50 €