83

Σεπτέμβριος 2011

σελ 42-71

Τα κάστρα του Άβαντα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξανδρούπολης, συναντάμε αριστερά του δρόμου τα κατάλοιπα οχυρώσεων και Πύργων. Είναι το Βυζαντινό Κάστρο του ¨Ποταμού», χρονολογημένο μεταξύ του 1300 και 1360, στην Υστεροβυζαντινή περίοδο, δηλαδή. Με τους ισχυρούς του πύργους έλεγχε τις διαβάσεις προς την ενδοχώρα της Θράκης. Το δεύτερο κάστρο, δυσπρόσιτο στην προσέγγισή του είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο λόφο, που δεσπόζει στο «φαράγγι» μερικά χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού του Άβαντα. Είναι η γενέτειρα του αρχαιολόγου και ξεναγού μας Κώστα Σισμανίδη. Το οδοιπορικό μας ολοκληρώνεται στο αθέατο, σπηλαιώδες ασκηταριό των Αγίων Θεοδώρων. Εκτυφλωτικής ομορφιάς είναι οι κατακόκκινες Παιώνιες, που ανακαλύπτουμε στα δρυοδάση της περιοχής.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Βυζαντινά Κάστρα του Ποταμού και του Άβαντα, Σπηλαιώδες ασκηταριό Αγ. Θεοδώρων
Παιώνιες στα δρυοδάση του Άβαντα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στιγμές γαλήνης στον Άβαντα

Πρωί-πρωί µας ξυπνάνε τιτιβίσµατα σπουργιτιών. Κρυµµένα όπως είναι στην πυκνόφυλλη δάφνη, είναι αδύνατον να τα δούµε. Από µακρυά ακούγονται αλυχτίσµατα σκυλιών. Κότες κακαρίζουν στη διπλανή αυλή. Ήχοι συνηθισµένοι σ’ ελληνικό χωριό, µα τόσο λησµονηµένοι πια στις µεγάλες πόλεις.

Βρισκόµαστε στον Άβαντα, στο φιλόξενο σπιτικό του Κώστα Σισµανίδη. Από υψόµετρο 130 µέτρων αγναντεύουµε 9 χιλιόµετρα νοτιώτερα την ωραία πρωτεύουσα του Έβρου, χτισµένη γεωµετρικά και νωχελικά στις ακτές του Θρακικού.

Είναι όµορφος τόπος η γενέτειρα του φίλου µας, ένας απλόχωρος οικισµός, χτισµένος µε ελαφριά κλίση από τα βόρεια προς τα νότια. Ανάµεσα στα µονώροφα -κυρίως- σπίτια παρεµβάλλονται αυλές µε λουλούδια και περιβόλια. Ολόγυρα εκτείνονται καλλιέργειες µε αµπελάκια και σιτηρά, µε περιποιηµένους ελαιώνες. Οι κατάφυτοι λόφοι, χαµηλοί και οµαλοί, αφήνουν ελεύθερο τον ορίζοντα. Σ’ ένα µόνον σηµείο, 500 περίπου µέτρα βόρεια του χωριού, εγκαταλείπει το τοπίο τον ήπιο χαρακτήρα του. Εκεί, στο µακρινό γεωλογικό παρελθόν της γης, σχίστηκε βίαια το έδαφος του τόπου. Οι λόφοι κόπηκαν κάθετα σχεδόν, δηµιουργώντας φαράγγι µε ιλιγγιώδεις ορθοπλαγιές. Στη στενή κοίτη του φαραγγιού βρήκε διέξοδο το καθάριο νερό ενός όµορφου ποταµού. Είναι η τοποθεσία, γνωστή ως «Κρύα Βρύση», στο χωριό.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
ΘΡΑΚΗ, Αλεξανδρούπολη, Άβαντας

Αξία Άρθρου: 1 €