80

Μάρτιος 2011

σελ 96-129

Αρχαία Στάγειρα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται κάθε χρόνο την προικισμένη από την εύνοια της φύσης  Χαλκιδική. Πάρα πολλοί περνούν κάτω από το τεύχος που δεσπόζει στην χερσόνησο της Ολυμπιάδας. Πόσοι όμως γνωρίζουν, τι κρύβουν πίσω τους τα τείχη; Ότι ανάμεσα στα πουρνάρια, βρίσκονται τα κατάλοιπα των Αρχαίων Σταγείρων και –ίσως- και ο τάφος του θρυλικού Φιλοσόφου Αριστοτέλη;

Έχουμε το μεγάλο προνόμιο να γνωρίσουμε, βήμα-βήμα τον τόπο, με τον ανασκαφέα των Αρχαίων Σταγείρων, τον Αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη. Είναι ένα οδοιπορικό που, εκτός από την επαφή μας με τα αρχιτεκτονήματα των αρχαίων μας χαρίζει και μια υπέροχη περιήγηση στο θαυμαστό φυσικό περιβάλλον αυτού του τόπου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πρώιμο κλασσικό τείχος, Βυζαντινή Κινστέρνα, Βυζαντινό Διατείχισμα, Αρχαία Αγορά, Θεσμοφόριο, Αψιδωτό πεταλόσχημο οικοδόμημα που είναι ίσως ο τάφος του Αριστοτέλη

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή


Αεροφωτογραφία του Βόρειου Λόφου των Σταγείρων.

-Αυτό που αντίκρυσες από την άσφαλτο µερικές δεκαετίες πριν, ήταν το «Βυζαντινό ∆ιατείχισµα», µου λέει ο Αρχαιολόγος Κώστας Σισµανίδης.

-Και τα τείχη της κλασσικής οχύρωσης πού ήταν;

-Εξαφανισµένα κάτω από χώµατα και πουρνάρια. Κι ούτε κανείς υποψιαζόταν, ότι σ’ αυτή την µικρή χερσόνησο της Ολυµπιάδας, κρυβόταν τα Αρχαία Στάγειρα, η θρυλική γενέτειρα του µεγάλου Αριστοτέλη…

 

Πηγαινοερχόµασταν συχνά στην ακτογραµµή της Ολυµπιάδας, πολλά χρόνια πριν. Ωστόσο, µέσα απ’ τα παράθυρα του αυτοκινήτου, τί θα προλάβαινα να συγκρατήσω από τη ράχη της χερσονήσου; Μόνον ένα ταπεινό τοιχαλάκι, µισοχαµένο στα πουρνάρια και στη λήθη των αιώνων. Ως τη στιγµή που ξανάνοιξα το «ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», την εξαίρετη επιστηµονική έκδοση για την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον. Στο τεύχος 5 λοιπόν, των ετών 1998-9, ανακάλυψα ένα άρθρο µε πληθώρα στοιχείων για τον αρχαιολογικό χώρο της γνωστής µου χερσονήσου αλλά και προτάσεις οµάδας επιστηµόνων -συµπεριλαµβανοµένου του ∆ρ. Αρχαιολόγου Κώστα Σισµανίδη- για την αποκατάσταση και ανάδειξη του τόσο σηµαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου της Β. Ελλάδας.

Στο εκτεταµένο επιστηµονικό άρθρο υπήρχε πληθώρα φωτογραφιών και αρχιτεκτονικών σχεδίων της υφισταµένης -κατά το 1998- κατάστασης του χώρου, καθώς και οι προτάσεις αποκατάστασης. ∆υο µέρες µετά ξεκινούσα µε Άννα, Αθηνά -και το τεύχος 5 στο χέρι-, να «ψηλαφήσω» τον χώρο των αρχαίων Σταγείρων, να διαπιστώσω «ιδίοις όµµασιν», ποιες από τις προτάσεις της οµάδας επιστηµόνων, υιοθετήθηκαν από την επίσηµη πολιτεία. Οι εικόνες που αντικρύσαµε, υπερέβαιναν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις µας. Ακόµη περισσότερο µας γοήτεψε η επόµενη επίσκεψή µας, όταν ξεναγηθήκαµε µε τρόπο αυθεντικό από τον Κώστα Σισµανίδη. Τον αρχαιολόγο που από τον Σεπτέµβριο του 1990, και για µια δεκαετία, είχε την γενική εποπτεία των ανασκαφών στην γενέτειρα του Αριστοτέλη.

[To σύνολο του άρθρου (σελ. 34) μπορείτε να διαβάσετε αγοράζοντάς το μόνο με 1€]
 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T13 / Παράδοση / Χαλκιδική /

Παρθενώνας Χαλκιδικής

Παρθενώνας Χαλκιδικής
Εικόνες ομορφιάς και μηνύματα αισιοδοξίας από το ιστορικό χωριό της Σιθωνίας, που επιτέλους ξαναζει.
T65 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας
Η πολύωρη και κουραστική ανάβαση στον Άθω μας χαρίζει ψυχική ανάταση, κορυφαία θέα αλλά και μεγάλη απογοήτευση από τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα παντού.
T77 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Τα νησάκια της Βουρβουρού

Τα νησάκια της Βουρβουρού
Πάνω από 10 μικρά και μεγάλα νησάκια, στενοί δίαυλοι και κρυμμένες αρχαιότητες, μαγευτικές αμμουδιές και διάφανα νερά. Είναι η Βουρβουρού στην Σιθωνία Χαλκιδικής, ένας προορισμός πραγματικά εξωτικός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T112 / Δραστηριότητες / Χαλκιδική /

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη
Στην δυτική ακτογραμμή της Χερσονήσου της Κασσάνδρας υπάρχει, έξοχα διανοιγμένο και σηματοδοτημένο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραθαλάσσιο μονοπάτι, που διασχίζει αμιγές δάσος Χαλέπιας Πεύκης στην Ελλάδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χαλκιδική, Ολυμπιάδα

Αξία Άρθρου: 1 €