85

Ιανουάριος 2012 - ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

σελ 106-133

Παρθένο δάσος Δράμας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Η ορεινή χώρα του Παρανεστίου Δράμας αναπτύσσεται στους πρόποδες, στα φαράγγια, στα υψίπεδα και στις πλαγιές της μεγάλης οροσειράς της Δυτικής Ροδόπης. Σ’ αυτή την τεράστια –και με σημαντικές υψομετρικές διαφορές περιοχή- η ποικιλία των τοπίων είναι συναρπαστική με ρέματα και ποτάμια, πέτρινα γεφύρια και καταρράκτες, θεαματικούς βραχώδεις σχηματισμούς και απόμακρα ορεινά χωριά. Τις συγκλονιστικότερες, ωστόσο, εικόνες φυσικού περιβάλλοντος μας χαρίζει το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το μεγαλειώδες τοπίο του οποίου δεν είναι  δυνατόν ν’ αποδώσει καμία περιγραφή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Αλέξης Καννάς

Μονοπάτι Αρκουδορέματος, Καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας, Καταρράκτης Λεπίδα, Πέτρινο γεφύρι Αγίου Πνεύματος, Μονοπάτια Φρακτού, Γεωλογικό φαινόμενο Βολκανικές Βόμβες στο Φρακτό

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στο μονοπάτι Αρκουδορέµατος


Μικρό, καλοφτιαγµένο πέτρινο γεφύρι στο Αρκουδόρεµα

Βόρεια του Παρανεστίου ο ασφαλτόδροµος διασχίζει ένα θαυµάσιο δάσος δρυών. Μερικά χιλιόµετρα µετά βρίσκουµε την διακλάδωση προς τον γραφικό, ακατοίκητο οικισµό του Άνω Θόλου. Λίγο πιο πάνω συναντάµε την κίτρινη σιδερένια γέφυρα του Αρκουδορέµατος. ∆εξιά της ανηφορίζει ένα καλοσχηµατισµένο µονοπάτι παράλληλα µε το ρέµα. Πολύ γρήγορα η διαδροµή γίνεται όµορφη, ευκολοδιάβατη και ευχάριστη. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι η άριστη κατάσταση του εδάφους, το µόνιµο δάσος γάβρων και δρυών αλλά και οι διαδοχικοί αναληµµατικοί τοίχοι που έχουν χτιστεί από παλιά για συγκράτηση των χωµάτινων πρανών από τις βροχές. Χαµηλά το Αρκουδόρεµα κυλάει βουερό, την παρουσία του όµως εµποδίζουν πυκνά κλαδιά.

Συναντάµε υπολείµµατα δυο παλιών χτιστών πηγών που από χρόνια είναι στεγνές. Πού και πού εµφανίζονται και τµήµατα παλιού καλντεριµιού. Η απουσία έντονων υψοµετρικών διαφορών συντελεί στην συνολική φιλική εικόνα του µονοπατιού.

Μια ώρα µετά την αναχώρηση καταλήγουµε στο σύγχρονο γεφυράκι του ρέµατος πριν από την άσφαλτο. Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει κυρίως τον περίφηµο Υπερµαραθώνιο της Ροδόπης, µήκους 110(!) περίπου χιλιοµέτρων, που τελείται κάθε φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια στην ορεινή χώρα Παρανεστίου.

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T3 / Φυσικό περιβάλλον / Δράμα /

Δάσος Ελατιάς

Δάσος Ελατιάς
Αχάνες και μοναδικό, άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, το δάσος της Ελατιάς Δράμας είναι το τελευταίο σύνορο της Ελλάδας στο Βορρά, η συναρπαστικότερη ίσως δασική περιοχή της χώρας μας.
T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T4 / Φυσικό περιβάλλον / Δράμα /

Παρθένο Δάσος Φρακτού Δράμας

Παρθένο Δάσος Φρακτού Δράμας
Ένα από τα ωραιότερα δάση της χώρας μας το Παρθένο Δάσος Φρακτού Δράμας,  που συνδυάζει παρθένα φύση,  ανθρωπογενές δάσος, πλούσια βλάστηση, ρέματα, καταρράκτες βράχια, λιβάδια, άγρια ζώα.
T6 / Φυσικό περιβάλλον / Δράμα /

Oρεινές πέστροφες Δράμας

Oρεινές πέστροφες Δράμας
Μια κοιλάδα ανάμεσα στα βουνά, βόρεια του χωριού Παπάδες και δυτικά του χωριού Σιδηρόνερο έγινε ο τόπος εκτροφής πεστροφών.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / Δράμα /

Φαλακρό

Φαλακρό
Ένα βουνό τόσο γνωστό σε όλους μα συνάμα τόσο ανεξερεύνητο.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T25 / Περιήγηση / Δράμα /

Παρανέστι Δράμας

Παρανέστι Δράμας
Στην κοιλάδα του Νέστου και δίπλα στους πρόποδες της θρυλικής Ροδόπης, το Παρανέστι αποδεικνύεται ένας προορισμός γοητευτικός, με ανεξάντλητες περιηγητικές επιλογές.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T62 / Παράδοση / Δράμα /

Δράμα : Με χαλβάδες και κουρμπάνια

Δράμα : Με χαλβάδες και κουρμπάνια
Στα Κύργια της Δράμας εξακολουθεί να παρασκευάζεται ο χαλβάς, χειροποίητα, με τις πρώτες ύλες και τις πατροπαράδοτες συνταγές, που έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μαζί τους.
T66 / Περιήγηση / Δράμα /

Άνω Βροντού Σερρών

Άνω Βροντού Σερρών
Ορεινός οικισμός στα βόρεια σύνορά μας, η Άνω Βρουντού φημίζεται για το φυσικό περιβάλλον, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Δημητρίου και κυρίως την ποιότητα της περίφημης πατάτας της.
T73 / Περιήγηση / Δράμα /

Παγονέρι Δράμας

Παγονέρι Δράμας
Στις εσχατιές της Δράμας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, μας υποδέχεται το παραδοσιακό Παγονέρι και μας εκπλήσσει με την γραφικότητά του.
T109 / Περιήγηση / Δράμα /

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία
Με τα θεμέλιά της πάνω σε αστείρευτες πηγές, με μεγάλη καπνική παράδοση και με αύρα εκλεκτών κρασιών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Δράμα είναι ένας ξεχωριστός, πολυδιάστατος και πολύ επιθυμητός προορισμός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Δράμα, Παρανέστι

Αξία Άρθρου: 1 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER